Αρχική Λεμέσιος «Έφυγε» ο Τίτος Κολώτας

«Έφυγε» ο Τίτος Κολώτας

Μια μεγάλη προσωπικότητα της Λεμεσού έφυγε από τη ζωή

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Τίτος Κολώτας.

Ο Τίτος Κολώτας γεννήθηκε στη Λεμεσό την 1η Φεβρουαρίου 1944. Αφού αποφοίτησε από το κλασσικό τμήμα του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού έκανε σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως φοιτητής ανέπτυξη πλούσια συνδικαλιστική δράση και εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Φοιτητικών Ενώσεων Κύπρου (ΟΕΦΕΚ) που με έδρα την Αθήνα και παραρτήματα σε όλες τις χώρες που σπουδάζουν Κύπριοι, είναι η φοιτητική οργάνωση που εκπροσωπεί τους απανταχού Κύπριους φοιτητές.

Από το 1971 μέχρι το 1977 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε δραματική τέχνη και σκηνοθεσία θεάτρου και μαζί με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου δημιούργησαν το γαλλικό θεατρικό συγκρότημα «ΠΡΑΞΙΣ» το οποίο έδωσε τακτικές παραστάσεις στο θέατρο της CITE UNIVERSITAIRE INTERNATIONAL του Παρισιού και σε περιοδείες σε μεγάλα φεστιβάλ στη Γαλλία και αλλού ως επιχορηγούμενος από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας Θίασος.

Επέστρεψε στην Κύπρο όπου το 1979 δημιούργησε την γκαλερί-πολιτιστικό κέντρο ΠΟΛΥΤΟΠΟ. Το 1981 μπαίνει στη δημοσιογραφία και την πολιτική και τέσσερα χρόνια μετά ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού του ζητά να αναλάβει το γραφείο τύπου και διαφώτισης του ΔΗΚΟ και το 1986 εκλέγεται ως Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας του.

Αποχωρεί το 1989 από την ενεργό πολιτική και επιστρέφει στη δημοσιογραφία ως Διευθυντής ή Αρχισυντάκτης διαφόρων εφημερίδων και περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας της Κύπρου μεταξύ των οποίων το περιοδικό “Πανόραμα”, το TV Ραδιοπρόγραμμα» η «Χαραυγή της Δευτέρας» και ως Σύμβουλος Έκδοσης της καθημερινής «Χαραυγής». Διετέλεσε σύμβουλος της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” συντάκτης της εφημερίδας “Ο Κήρυκας” και μόνιμος συνεργάτης της «Λεμεσού» του Φιλελευθέρου. Διατηρούσε για τέσσερα χρόνια μόνιμη στήλη στη σατιρική εφημερίδα “Ποντίκι”.

Το 1988 διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (1988-1993). Ως πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμμάτων του ΡΙΚ συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Γ’ Ραδιοφωνικού του Προγράμματος και του Δευτέρου Καναλιού τηλεόρασης

Το 1994 επιστρέφει στη Λεμεσό και εργάζεται ως παραγωγός εκπομπών λόγου και αρχισυντάκτης ειδήσεων στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 6».

Διατηρούσε μόνιμη εβδομαδιαία στήλη με κοινωνικοπολιτικά θέματα  και μόνιμη σελίδα με θέματα από την ιστορία της Λεμεσού στην εφημερίδα «Φωνή της Λεμεσού».

Διετέλεσε ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού για δέκα χρόνια από το 1996 μέχρι το 2006 με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών «Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ» και προέδρευε της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος, ανάμεσα σε άλλα, με δική του εισήγηση που γίνεται ομόφωνα αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζεται όπως η Λεμεσός διεκδικήσει τη δημιουργία στη πόλη μας πανεπιστημίου, απόφαση που οδήγησε στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Με δική του επίσης εισήγηση δημιουργείται το Μουσείο, Αρχείο και Κέντρο Μελετών της Ιστορίας της Λεμεσού και ο Δήμος διεκδικεί και επιτυγχάνει την απόκτηση της οικίας έπαρχου για να το στεγάσει.

Μελετά, ερευνά συστηματικά και ετοιμάζει πολύτομη έκδοση της Ιστορίας της Λεμεσού από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Εξέδωσε το βιβλίο «Η Λεμεσός κατά τον 19ο αιώνα» και συνέγραψε μαζί με την Άννα Μαραγκού, το βιβλίο «Λεμεσός η Παλιά Πολιτεία μέσα από τον φακό του φωτογράφου Έντουαρτ» που είναι μια πολυτελής έκδοση-λεύκωμα του Πολιτιστικού Τμήματος της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου.

Μαζί με την Άννα Μαραγκού πραγματοποιεί την έκδοση του βιβλίου του Δήμου Λεμεσού «Λεμεσός ταξίδι στους χρόνους μιας πόλης», με την ευκαιρία των εκδηλώσεων «Λεμεσός –Πάτρα Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα 2006».

Στις ίδιες εκδηλώσεις παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ πάνω στις πολλαπλές πτυχές (ψυχαγωγική, ιστορική, πολιτική, εθνική, κοινωνική , οικονομική κ.λ.π.) του λεμεσιανού καρναβαλιού του Θωμά Καλλή βασισμένο πάνω σε κείμενο Τίτου Κολώτα.

close