Αρχική Λεμέσιος Εγένετο Δήμος Κουρίου! Προχώρησε σε rebranding και αλλαγή ονόματος ο Δήμος Δυτικής...

Εγένετο Δήμος Κουρίου! Προχώρησε σε rebranding και αλλαγή ονόματος ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού

Σε αλλαγή ονόματος προχώρησαν δύο από τους 20 νέους Δήμους της Κύπρου καθώς αν και στις εκλογές της 9ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι να ψήφιζαν για Δημάρχους Ανατολικής Λεμεσού και Δυτικής Λεμεσού οι ονομασίες αυτές πλέον δεν υφίστανται.

Συγκεκριμένα στην τελευταία τροποποίηση του Περί Δήμων Νόμο που έγινε από την Βουλή στις 20/6/2024 υπήρξε τροποποίηση των ονομάτων των δύο Δήμων μετά και από καθολικό αίτημα που υπήρξε εδώ και καιρό από τους ίδιους. Συγκεκριμένα ο Δήμος Ανατολικής Λεμεσού μετατράπηκε σε Δήμο Αμαθούντας ενώ ο Δήμος Δυτικής Λεμεσού σε Δήμο Κουρίου.

Ο νέος Δήμος Αμαθούντας αποτελείται αποτελείται από τους πρώην δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Ακρούντας, Μαθικολώνης, Μουτταγιάκας και Φοινικαριών και Αρμενοχωρίου.

Ο νέος Δήμος Κουρίου αποτελείται από τον πρώην δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ακρωτηρίου, Ασώματου (Λεμεσού), Επισκοπής (Λεμεσού), Ερήμης, Καντού, Κολοσσίου, Σωτήρας (Λεμεσού) και Τραχωνίου (Λεμεσού).

Όπως αναφέρει πάντως σε ανακοίνωση του στο Facebook ο Δήμος Κουρίου το λογότυπο του αντικατοπτρίζει την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Κουρίου, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή του με τη γη, τη θάλασσα και τους ανθρώπους.

Θυρεός/ασπίδα: Αποπνέει αίσθηση ασφάλειας και ενότητας των εννέα κοινοτήτων που αποτελούν τον Δήμο Κουρίου, οι οποίες μοιράζονται κοινή κουλτούρα και κληρονομιά.

Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη: Ένα εμβληματικό αρχαίο μνημείο αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, προστάτη του Κουρίου. Συμβολίζει τον πολιτιστικό πλούτο και την αδιάσπαστη σύνδεση των κατοίκων με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις

Αρχαίο Θέατρο Κουρίου – θάλασσα: Τοποθετημένο με θέα στη Μεσόγειο θάλασσα, υπογραμμίζει την αντοχή και τη διαχρονική αξία του, καθώς και τη σύνδεση του με το φυσικό περιβάλλον. Η θάλασσα που ρέει κάτω από το θέατρο συμβολίζει την παράκτια ταυτότητα του Κουρίου, τις εμπορικές διαδρομές, τις ιστορικές συνδέσεις και τον ρυθμό της ζωής—μια υπενθύμιση της ναυτικής κληρονομιάς της πόλης.

Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου: Αντιπροσωπεύει τη στρατιωτική αρχιτεκτονική και την ιστορική σημασία.

Κλαδί ελιάς: Αντιπροσωπεύει τη γόνιμη γη, την αγροτική κληρονομιά και την ανθρώπινη εργασία. Ένα διαχρονικό σύμβολο της ειρήνης και της ευλογίας.