Αρχική Τελευταία Νέα ΕΚΤΑΚΤΟ: Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πέθανε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄

Την τελευταία του πνοή μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β σε ηλικία 81 ετών. Ο Αρχιεπίσκοπος ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια με σοβαρά θέματα υγείας. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά διαγνώσθηκε με καρκίνο το 2017, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων μετέβη αρκετές φορές στο εξωτερικό για χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες.  

Παρά τα προβλήματα υγείας, ο Αρχιεπίσκοπος διατήρησε μέχρι το τέλος διαυγές πνεύμα και παρέμεινε στα καθήκοντα του. Ο καρκίνος του Αρχιεπισκόπου παρά τις επιτυχημένες ιατρικές επεμβάσεις ήταν επιθετικός και έκανε μεταστάσεις σε διάφορα ζωτικά όργανα, με τελευταίο το πάγκρεας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τελικά, εκοιμήθη εν κυρίω το πρωί της Δευτέρας, με την είδηση του θανάτου του να προκαλεί θλίψη σε όλη την Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας μεταβαίνει στην Αρχιεπισκοπή, ώστε να διευθετηθούν τα διαδικαστικά, αλλά και να λάβει ενημέρωση, ενώ λόγω του θανάτου του, αναμένεται να συγκληθεί Ιερά Σύνοδος, κατά την οποία θα συζητηθεί πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία. Την ίδια ώρα, η σορός του μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα γίνει αυτό, αφού θα αποφασιστεί στην Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος γεννήθηκε το 1941 στην Τάλα της Πάφου. Αφού τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Στον Αρχιεπισκοπικό θώκο, ενθρονίστηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2006 μετά την κήρυξη του αρχιεπισκοπικού θρόνου σε χηρεία, λόγω της μη αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Α΄.