Αρχική Τελευταία Νέα Έντονη αντίδραση ΤΕΠΑΚ κατά Γιάννη Αρμεύτη για Park & Ride – Τα...

Έντονη αντίδραση ΤΕΠΑΚ κατά Γιάννη Αρμεύτη για Park & Ride – Τα 10 σημεία της ανακοίνωσης

Έντονη αντίδραση του ΤΕΠΑΚ κατά του Δημάρχου Γιάννη Αρμεύτη για την επιμονή του όπως δημιουργηθεί Park & Ride στον χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου, σε χώρο που έχει ήδη παραχωρηθεί στο ΤΕΠΑΚ για τις αναπτυξιακές του ανάγκες, πρόταση για την οποία το Πανεπιστήμιο απάντησε ήδη αρνητικά.

 

Στην ανακοίνωση του το ΤΕΠΑΚ κάνει λόγο για μονομερείς ενέργειες από πλευράς Γιάννη Αρμεύτη, που θα οδηγήσουν «σε περαιτέρω συρρίκνωση και σαλαμοποίηση του αναπτυξιακού χώρου του ΤΕΠΑΚ».

«Ο Δήμαρχος με τις εισηγήσεις του αλλά και με την εμμονή του, έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στο Πανεπιστήμιο γιατί δημιουργεί αναστάτωση και θολώνει τα νερά, σε έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εγκριθεί», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι τη διαφωνία του στην προτάση περί δημιουργίας Park & Ride στον χώρο του παλιού νοσοκομείου, που έχει καθοριστεί ως μέρος του Β’ Πόλου ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, εξέφρασε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ).

Αυτούσια η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου:

1 Ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε ότι τείνει χέρι συνεργασίας και φιλίας και ζητάει να διαβουλευτεί με το Πανεπιστήμιο, τη στιγμή που προηγήθηκε συζήτηση με την Προεδρία και τις Πρυτανικές Αρχές για δημιουργία Park & Ride στον Β’ Πόλο και για την οποία έλαβε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση. Ωστόσο, ακολούθως προχώρησε μονομερώς, αψηφώντας πλήρως το Πανεπιστήμιο, σε πρόταση για να αποκοπεί τεμάχιο για Park & Ride από τον Β’ Πόλο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και όχι από τα πολλά τεμάχια γης που διαθέτει ο Δήμος σε διάφορους κατάλληλους χώρους στη Λεμεσό.

2. Υπενθυμίζουμε στον Δήμαρχο ότι οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της πόλης είναι η Δημοτική Αρχή (όχι ο Δήμαρχος από μόνος του), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για αυτό και λυπούμαστε για τον αφοριστικό τρόπο που ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους δύο από τους πιο πάνω οργανισμούς (ΕΒΕΛ και ΤΕΠΑΚ), περιγράφοντας τις απόψεις τους επί του θέματος ως ‘δεν έχει και τόση σημασία τι λέει ο καθένας’. Δηλαδή αποκάλεσε ούτε λίγο ούτε πολύ, το Επιμελητήριο της πόλης και το Πανεπιστήμιο που είναι ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου, ως ‘ο καθένας’.

3. Αποτελεί οξύμωρο σχήμα το γεγονός ότι, ενώ ο Δήμαρχος παραδέχθηκε στον αέρα ότι το ΤΕΠΑΚ διαθέτει περιορισμένο ζωτικό χώρο ανάπτυξης τόσο στο κέντρο όσο και στον Β Πόλο, την ίδια ώρα επιμένει για την περαιτέρω συρρίκνωση και σαλαμοποίηση του χώρου αυτού, παρόλο που του έχει τονιστεί πολλάκις ότι το πιο πάνω τεμάχιο αποτελεί ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου, η παραχώρηση οποιουδήποτε μέρους του χώρου αυτού, είναι αδιαπραγμάτευτη.

5. Ο Δήμαρχος με τις εισηγήσεις του αλλά και με την εμμονή του, έχει ήδη προκαλέσει ζημιά στο Πανεπιστήμιο γιατί δημιουργεί αναστάτωση και θολώνει τα νερά, σε έναν σχεδιασμό που έχει ήδη εγκριθεί και ο οποίος περιλαμβάνει τη δημιουργία Πρότυπου Κέντρου Υγείας, μέσω συστέγασης υπηρεσιών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο – σε πλήρη συναντίληψη με το Τμήμα Δημοσίων Έργων – ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και με τη Διεύθυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Υπουργείου Οικονομικών για την παρουσίαση του προκαταρκτικού πλάνου του Έργου και την τροχοδρόμηση των ενεργειών για τη χρηματοδότησή του. Θεωρούμε δε, παραπλανητική τη δήλωση του ότι το πιο πάνω τεμάχιο είναι ‘αδρανές’, παρόλο που στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την Προεδρία και τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, το είχε αποκαλέσει ως ‘φιλέτο’.

6. Με τις σημερινές άστοχες δηλώσεις και προσέγγιση του, είναι πια αντιληπτό ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ Δημάρχου και Πανεπιστημίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι απαριθμεί 3500 φοιτητές/φοιτήτριες και περί τα 500 μέλη Ακαδημαϊκού και Διοικητικού Προσωπικού, τα οποία προσδίδουν τεράστια προστιθέμενη αξία στο κέντρο της πόλης και στον Δήμο Λεμεσού. Καταγράφουμε επίσης, την αμηχανία του, όταν ελλείψει οποιωνδήποτε σοβαρών επιχειρημάτων, προσπάθησε να αλλάξει τον ρου της συζήτησης και να τον μετατοπίσει στην δυτική Λεμεσό και στην Αρχή Λιμένων.

7. Είναι άξια απορίας η αναφορά του Δημάρχου για προσπάθεια εκ μέρους του για σύγκληση σύσκεψης όλων των ‘αρμόδιων’ φορέων, διότι η υπό αναφορά ιδέα του, είχε συζητηθεί και απορριφθεί από τις Αρχές του Πανεπιστημίου. Περαιτέρω να σημειωθεί ότι εάν κάποιος θα έπρεπε να συγκαλέσει σύσκεψη, αυτός θα ήταν το Πανεπιστήμιο, στο οποίο ανήκει το τεμάχιο και όχι ο Δήμαρχος και μάλιστα ερήμην του Πανεπιστημίου.

8. Οι αναφορές του Δημάρχου για στάθμευση των οχημάτων των φοιτητών/φοιτητριών στο κέντρο της πόλης, είναι πλήρως ασύμβατες με την ιδέα του Park & Ride. Αν όμως η πρόθεση του Δημάρχου ήταν όντως να συμβάλει στην ευημερία της φοιτητικής κοινότητας, όπως διατείνεται, θα μπορούσε να βοηθήσει έμπρακτα με την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο κέντρο, για παραχώρηση σε φοιτητές/ φοιτήτριες, σε ένα από τα πολλά αναξιοποίητα τεμάχια που διαθέτει ο Δήμος. Τίθεται, επομένως, το βασανιστικό ερώτημα, αν ο Δήμος Λεμεσού ήταν κάτοχος του υπό αναφορά τεμαχίου, θα διανοούνταν ποτέ ο Δήμαρχος να αποκαλέσει το εν λόγω τεμάχιο ‘αδρανές’ ή/και να το εισηγηθεί για Park& Ride; ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ ΟΧΙ.

9. Σημειώνεται ότι τεμάχιο 90 χιλιάδων τ.μ. γης στον Δήμο Πολεμιδιών έχει ήδη παραχωρηθεί δωρεάν προς το Πανεπιστήμιο για ανάπτυξη υποδομών και ότι ο Δήμος Πολεμιδιών έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να παραχωρήσει κι άλλο μεγάλο τεμάχιο γης στην ίδια περιοχή. Επιπρόσθετα, ο Δήμος Πάφου έχει κατασκευάσει και παραχωρήσει δωρεάν προς το Πανεπιστήμιο, κτήριο αξίας €25 εκατομμυρίων και 150 εστίες με επιδοτημένα ενοίκια για άπορους φοιτητές και φοιτήτριες. Η Αρχιεπισκοπή Κύπρου έχει επίσης παραχωρήσει πέραν των 200 εστιών με επιδοτημένα ενοίκια για άπορους φοιτητές και φοιτήτριες. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Μήπως οι αναφορές του Δημάρχου για βοήθεια προς το Πανεπιστήμιο αφορούν οποιαδήποτε βοήθεια παρόμοια με τις πιο πάνω ή μήπως αφορούν στην περαιτέρω συρρίκνωση της παραχωρηθείσας γης στον Β Πόλο ανάπτυξης, για την οποία μάλιστα ο Δήμαρχος δήλωσε σήμερα στον αέρα ότι είναι περιορισμένη;! Εκ των πραγμάτων, και δυστυχώς, διερωτάται κανείς γιατί το Πανεπιστήμιο δεν θα πρέπει να μελετήσει τη μεταφορά περαιτέρω Σχολών στα Πολεμίδια, όπου ο αρμόδιος Δήμος αντιμετωπίζει θετικά, με σεβασμό και αλληλοεκτίμηση, τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο.

10. Τέλος, σημειώνεται ότι, στο προοίμιο της εκπομπής του, ο έγκριτος δημοσιογράφος Μιχάλης Παπαευαγόρου, ανέφερε ότι η προσέγγιση του Δημάρχου ήταν ότι ‘δεν θα επιμείνει στην εισήγησή του, εφόσον το Πανεπιστήμιο δεν συμφωνεί’. Διερωτάται λοιπόν κανείς, τι προέκυψε στο μεσοδιάστημα;

Τελικά φαίνεται ότι ο απογαλακτισμός από παλιές νοοτροπίες, για τον οποίο είχαμε αναφερθεί στην πρόσφατη επιστολή μας προς την Υπουργό Παιδείας, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Κλείνοντας, το Πανεπιστήμιο επιθυμεί να εκπέμψει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους φορείς, αλλά και τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του, ότι η πορεία ανάπτυξης του έχει την πλήρη στήριξη της Πολιτείας και δεν τελεί υπό αμφισβήτηση.

Σε ανάρτησή του, ο προιστάμενος της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας, Βασίλης Πρωτοπαπάς αναφέρει επίσης τα ακόλουθα:

«Αγαπητέ Γιάννη Αρμεύτη, οι μόνοι που «τρίβουν τα χέρια» από την ακατανόητη ιδέα σου περί park&ride στο β΄ πόλο ανάπτυξης του Cyprus University of Technology / Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι όσοι θέλουν να μεταφέρουν και άλλες Σχολές του ΤΕΠΑΚ εκτός Λεμεσού, σε άλλες πόλεις.

Όταν ένας πολιτικός κάνει ένα λάθος, όσο πιο σύντομα ανακαλέσει τόσο το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να σου αναλύσω γιατί όλο αυτό είναι ένα αδιανόητο λάθος.

Μάζεψέ το άμεσα, πριν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη στις σχέσεις Δημάρχου, Δήμου Λεμεσού και Πανεπιστημίου.

Φιλικά».