Τρόμο προκάλεσε σε διερχόμενους πολίτες η θέα νεκρού καρχαρία στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, το μεσημέρι της Κυριακής (29/4), με τους αρμοδίους να αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Μετά από αναφορές πολιτών στην ιστοσελίδα ThemaOnline, για ανεύρεση καρχαρία στην περιοχή Μόλου στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, οι συνάδελφοί επικοινώνησαν όπως μεταδίδουν με το Τμήμα Αλιείας, με λειτουργό του οποίου να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, ο λειτουργός εξήγησε ότι συνάδελφοι του από το Τμήμα έσπευσαν στο σημείο που εντοπίστηκε ο καρχαρίας, όπου και διαπίστωσαν ότι καταρχήν πρόκειται για ακίνδυνο για τους λουόμενους είδος.
Όπως μας εξήγησε, πρόκειται για το είδος παμπακάρης ή σαπουνάς, ενώ όπως διαπιστώθηκε από τους αρμοδίους, το ψάρι είναι σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν να πέθανε σε αρκετή απόσταση από την ακτή.
Πάντως, για τον παμπακάρη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διαβάζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο είδος της τάξης Hexanchiformes, στην οποία ανήκουν τα είδη καρχαριών με 6 – 7 αντί 5 βραγχιακές σχισμές, φτάνοντας σχεδόν τα 5 μέτρα σε μήκος.
Το συγκεκριμένο ψάρι συνήθως εντοπίζεται σε βάθη από 100 μέχρι 2.000 μέτρα. Τρέφεται με ψάρια, κεφαλόποδα και καρκινοειδή, ενώ αλιεύεται με χοντρά παραγάδια, αν και συνήθως απορρίπτεται από τους αλιείς αφού δεν έχει εμπορική αξία.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Υπουργείου, ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να υπάρχει για τους ανθρώπους από τον παμπακάρη, αφορά την κατανάλωση του, αφού το κρέας του αν και εύγευστο, περιέχει τοξίνη, κυρίως στο συκώτι και το δέρμα, η οποία δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και συσσωρεύεται στο έντερο.
Έτσι, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικές διαταραχές. Συνήθως δεν απαιτείται κάποιου είδους θεραπεία, αλλά αν η ενόχληση είναι έντονη είναι καλό να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.
Φωτογραφία Αρχείου
Πηγή: ThemaOnline