Αρχική Τελευταία Νέα Επιστρέφουν άλλο ένα προνόμιο στους δημόσιους υπαλλήλους

Επιστρέφουν άλλο ένα προνόμιο στους δημόσιους υπαλλήλους

Ένα ακόμα προνόμιο που έχασαν λόγω κρίσης αναμένεται να λάβουν οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νομοσχέδιο που προνοεί πρόωρη αφυπηρέτηση τους χωρίς επιβολή αναλογικών αποκοπών στις σχετικές συντάξεις.

Το νομοσχέδιο κυκλοφόρησε εδώ και μήνες στη βουλή και θα συζητηθεί τη Δευτέρα, χωρίς να έχει κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία ανάλυση του κόστους του προτεινόμενου μέτρου.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της StockWatch, καμία δημόσια αρχή δεν ήταν σε θέση να αναφέρει τον αριθμό των υπαλλήλων που επηρεάζονται από το μέτρο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ακολουθεί την σταδιακή επιστροφή των μισθών που αποκόπηκαν από τους υπαλλήλους του δημοσίου μετά το 2012, που γίνεται σε ετήσια βάση.  Για το θέμα εκκρεμεί δικαστική απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη αντί σταδιακή επιστροφή των περικοπών στους μισθούς.

Σύμφωνα με αρμόδιους φορείς, στη δημιουργία του νομοσχεδίου οδήγησε αρχικά σχετικό αίτημα των οργανωμένων καθηγητών που τέθηκε ενώπιον του υπουργείου παιδείας, ωστόσο η προτεινόμενη ρύθμιση καλύπτει όλο το φάσμα της δημόσιας υπηρεσίας, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βάσει των νομοσχεδίων που κατατέθηκαν στη βουλή οι αλλαγές αφορούν υπαλλήλους που μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020, συμπληρώνουν τουλάχιστον 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας ή υπολείπονται, κατά ανώτατο όριο, 5 χρόνια μέχρι να συμπληρώσουν την ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης τους.

Συνέχεια στο stockwatch.com.cy