Πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεχής ενημέρωση των πολιτών, κατά πόσο έχει ανακληθεί το όχημά τους ή όχι, τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος κάλεσε τον κάθε ιδιοκτήτη οχήματος να επικοινωνήσει με το διανομέα του οχήματος για να ενημερωθεί «για τους κινδύνους που τυχόν διατρέχει και τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο εκδήλωση του «Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων» (FSF-MED), ότι το σχετικό νομοσχέδιο αναφέρεται σε ανακλήσεις ενώ οι αντιπροσωπείες κάνουν λόγο ότι δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα χρόνο τόσες πολλές ανακλήσεις, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι πρέπει τα πράγματα να τεθούν στη σωστή εικόνα και πρόσθεσε πως «πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεχής ενημέρωση των πολιτών κατά πόσο το όχημά τους τυχαίνει ανάκλησης ή όχι».
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό για να γνωρίζουμε όλοι τους κινδύνους που τυχόν θα διατρέχουμε», υπογράμμισε.
«Συνεπώς πρέπει απαραιτήτως αυτό να εξασφαλιστεί και γι΄αυτό εμείς θέλουμε αυτό το νομοσχέδιο, αν τύχει έγκρισης από τη Βουλή, να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι ο πρώτιστος μας στόχος», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, «γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν τεχνικά/πρακτικά προβλήματα, αλλά αυτά θα λυθούν».
«Εάν χρειαστεί να πάρει λίγο χρόνο, ας πάρει λίγο χρόνο, αλλά είναι σίγουρα πολύ καλύτερο να ταλαιπωρηθούμε, παρά να θρηνήσουμε ζωές», υπογράμμισε.
Κληθείς να αναφέρει τι συμβουλεύει τους πολίτες μέχρι να γίνουν οι ανακλήσεις οχημάτων, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος πρέπει να επικοινωνήσει με το διανομέα, ο οποίος μπορεί να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που τυχόν διατρέχει και τι πρέπει να κάνει για να προστατευτεί».
«Κατά ποσό πρέπει να το ακινητοποιήσει, κατά πόσο πρέπει να συνεχίσει να το οδηγεί και να το πάρει στο συνεργείο για επιδιόρθωση. Όλα αυτά μόνο ο διανομέας τα γνωρίζει», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι «πρέπει η πληροφόρηση και ενημέρωση να φτάσει στους πολίτες».
Σε παρατήρηση ότι ο Σύνδεσμος Μηχανοκίνητων Οχημάτων αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξουν διαβαθμίσεις των ανακλήσεων, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι θα ήθελε «να υπάρχει διαβάθμιση» και διερωτήθηκε αν οι διανομείς μπορούν την δώσουν αυτή την διαβάθμιση.
«Οι μόνοι που γνωρίζουν για τους πραγματικούς κινδύνους και τη σοβαρότητα της κάθε ανάκλησης είναι οι κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες ενημερώνουν τους διανομείς», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αν οι διανομείς μπορέσουν να μας πουν ότι αυτή είναι μια σοβαρή ανάκληση και η άλλη είναι μια μικρή και αμελητέα ανάκληση τότε ευχαρίστως να ληφθεί υπ’ όψιν».
Ερωτηθείς για τα υψηλά πρόστιμα προς τους διανομείς τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «τα πρόστιμα είναι μέρος οποιασδήποτε νομοθεσίας» και «ένα μέτρο, το οποίο εξασφαλίζει ότι η νομοθεσία θα τηρείται».
«Αν σταθμίσουμε από τη μία πλευρά τους κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν με το να μη γίνει μια ανάκληση, τότε τα πρόστιμα, ποτέ δεν θα είναι αρκετά ψηλά, δηλαδή δεν θα της αφήσουν ποτέ τον κίνδυνο να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα γίνουν επιστροφές χρημάτων από την έκδοση αδειών κυκλοφορίας, σε περίπτωση ακινητοποίησης κάποιων οχημάτων, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι «είναι κάτι το οποίο πρέπει να χειριστούμε με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή αν ακινητοποιηθεί ένα όχημα, θα πρέπει αναλόγως να γίνει και μια επιστροφή».
Πηγή: ΚΥΠΕ