Αρχική Υγεία Έρευνα: Επιστημονικά συμπεράσματα για την χρήση των προϊόντων νικοτίνης

Έρευνα: Επιστημονικά συμπεράσματα για την χρήση των προϊόντων νικοτίνης

Εκδήλωση πραγματοποίησε το επιστημονικό τμήμα της Philip Morris International,  PMI Science, με κύριο θέμα τις προκλήσεις όσον αφορά τη μέτρηση της χρήσης προϊόντων νικοτίνης. Η Andrea Costantini, επικεφαλής του Scientific Engagement for Latin America & Canada,συντόνισε τη διαδικτυακή εκδήλωση όπου  συμμετείχαν ως ομιλητές η Gizelle Baker, Αντιπρόεδρος του Global Scientific Engagement και ο Pierpaolo Magnani, Global Head of Behavioral and Regulatory Insights, όπου στο τέλος των ομιλιών υπήρξε ανοιχτή συζήτηση με απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν από το επιστημονικό κοινό.

 

Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης, αναδεικνύει την πλήρη διακοπή του καπνίσματος ως την καλύτερη επιλογή για την υγεία ενός καπνιστή. Αλλά, για αυτούς που δεν επιθυμούν να  διακόψουν το κάπνισμα, οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους μπορεί να μειωθούν αν επιλέξουν μια λιγότερο επιβλαβή, εναλλακτική λύση.

Πληθαίνουν οι μελέτες τα τελευταία χρόνια που εξηγούν πώς το πρόβλημα της καύσης είναι εκείνο το οποίο ευθύνεται κυρίως για την υψηλή τοξικότητα του τσιγάρου. Αν και τα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης δεν θεωρούνται προϊόντα που απαλλάσσονται των κινδύνων, και επιπρόσθετα παρέχουν στο χρήστη νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική, όμως η χρήση της νικοτίνης δεν συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Σημαντικό λοιπόν, είναι να κατανοήσουμε  τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα διαφορετικά προϊόντα καπνού και νικοτίνης. Αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε τα μοντέλα συμπεριφοράς και συνηθειών και πώς αυτά μπορούν να αλλάξουν προς την κατεύθυνση της μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν όσον αφορά αυτό το θέμα, είναι τα εξής: α) Όταν οι καπνιστές αλλάζουν σε ένα εναλλακτικό προϊόν, σταματούν να καπνίζουν τσιγάρα; β) γίνεται χρήση ταυτόχρονα περισσότερων από ένα εναλλακτικών προϊόντων; γ) Πόσο συχνά και σε τι ποσότητα χρησιμοποιείται κάθε εναλλακτικό προϊόν από τους χρήστες του;

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει σε μια από κοινού συμφωνημένη ορολογία ή μεθοδολογία για την προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν τη χρήση προϊόντων καπνού. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης κοινής ορολογίας και μεθοδολογίας, βλέπουμε ότι παρόμοιες μελέτες μπορούν να επιτύχουν διαφορετικά αποτελέσματα και το αντίθετο.

Πρέπει, επομένως, να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς κάθε προσέγγισης κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και «να γνωρίζουμε ποιο ερώτημα καλούμαστε να απαντήσουμε με κάθε μελέτη,» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ομιλητές.

Η βιομηχανία, οι ρυθμιστικές αρχές και οι επιστήμονες πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη κοινά συμφωνημένων προτύπων για την βελτίωση της συγκρισιμότητας μεταξύ διαφορετικών μελετών.

Διπλή χρήση: Το θέμα που απασχολεί τους επιστήμονες

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο πώς θα μπορούσε αποτελεσματικά να μειωθεί στο ελάχιστο η διπλή χρήση, δηλαδή η χρήση τσιγάρου και άλλων, εναλλακτικών προϊόντων παράλληλα, ώστε να αυξηθεί η πλήρης μετάβαση στις καλύτερες εναλλακτικές για αυτούς που διαφορετικά θα συνέχιζαν να καπνίζουν.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την αλλαγή συμπεριφοράς, η οποία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, είναι κυρίως το ενδιαφέρον του χρήστη για την υγεία του, κοινωνικοί λόγοι, οικονομικοί λόγοι, παράγοντες όπως η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση, η ευκολία να προμηθευτεί κάποιος το προϊόν, και άλλοι.

Ανεξάρτητες μελέτες για το προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International (εμπορική ονομασία IQOS), έχουν δείξει πως οι καπνιστές που πιστεύουν ότι το προϊόν αυτό παρουσιάζει μειωμένο κίνδυνο, έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αλλάξουν πλήρως συνήθεια, εγκαταλείποντας το τσιγάρο και κάνοντας αποκλειστική χρήση αυτού. Μελέτες στην Ιαπωνία, μία από τις πιο σημαντικές αγορές για τα προϊόντα θέρμανσης καπνού παγκοσμίως, έδειξαν ότι υπήρξε από τις αρμόδιες αρχές σαφής διαφοροποίηση προϊόντων αυτών ως προς τις ιδιότητες, τη χρήση και την επίδραση στην υγεία των χρηστών. Αυτή η διαφοροποίηση οδήγησε χιλιάδες καπνιστές να τα επιλέξουν, χωρίς να κάνουν διπλή χρήση, διακόπτοντας πλήρως το συμβατικό τσιγάρο. Τα παραπάνω αποτελέσματα συνάδουν με τις μελέτες της PMI, η οποία πρόσφατα ανέφερε ότι καταγράφει περισσότερους από 19 εκατομμύρια χρήστες των προϊόντων χωρίς καύση, με πάνω από το 70% από αυτούς να έχουν σταματήσει πλήρως το κάπνισμα.

Για να αλλάξουν οι καπνιστές και να στραφούν σε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους κάθε προϊόντος, συμφώνησαν οι ομιλητές.

Οι έρευνες έως σήμερα έχουν δείξει ότι το 99% των ενηλίκων χρηστών τους έχουν ιστορικό καπνιστή, ενώ το αντίθετο ισχύει για μόλις 1% των χρηστών, αναφορικά με την πιθανότητα να ξεκινήσει κάποιος το κάπνισμα μέσω των προϊόντων θέρμανσης καπνού. Για την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των νέων υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες μελέτες σε πολλές χώρες που δείχνουν ότι η χρήση των προϊόντων θέρμανσης καπνού δεν αποτελεί «την πύλη εισόδου» των νέων στο κάπνισμα. Ενδεικτικά, μελέτη από κρατικό φορέα στη Γερμανία έδειξε ότι στις ηλικίες 12-17 και 18-25 ποσοστό πολύ κάτω του 1% των καπνιστών ήταν χρήστες του IQOS ενώ το ίδιο μικρό ποσοστό έχουν δείξει μελέτες και σε Ελβετία, Βρετανία και αλλού.