Αρχική Υγεία Έρευνα: Η αντιιική θεραπεία Lagevrio μειώνει τη θνητότητα

Έρευνα: Η αντιιική θεραπεία Lagevrio μειώνει τη θνητότητα

Foto_molnupiravir_1.jpg

Ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση της Covid-19 η από τους στόματος θεραπεία – Περισσότεροι από 8500 ασθενείς στην Κύπρο πήραν το χάπι

 

Όλο και πιο ενθαρρυντικά είναι τα πορίσματα επιστημονικών μελετών σε ότι αφορά την ωφελιμότητα της αντιιικής θεραπείας Lagevrio (molnupiravir), κατά της Covid 19. Οι από του στόματος θεραπείες αντιμετώπισης της νόσου αποτελούν ισχυρό όπλο, κυρίως για τα άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν βαριά νόσο. Ανά το παγκόσμιο -και στην Κύπρο- η χορήγηση του Lagevrio ενδείκνυται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από μια νέα έρευνα (real world experience) που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δρα Robert Flisiak, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Lagevrio σε νοσηλευόμενους ασθενείς, κατά την επικράτηση της μετάλλαξης Omicron SARS-CoV-2.

Μεταξύ 11.822 ασθενών που νοσηλεύτηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020, και συμπεριλήφθηκαν στην βάση δεδομένων SARSTer που διατηρεί η χώρα, 590 υποβλήθηκαν σε θεραπεία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30ης Απριλίου 2022, την περίοδο κυριαρχίας της Omicron SARS-CoV-2. Το σκεύασμα χορηγήθηκε σε 203 ασθενείς, ενώ 387 δεν έλαβαν κάποιο αντιιικό σχήμα. Και οι δύο ομάδες διατηρούσαν παρόμοια χαρακτηριστικά ως προς το φύλο, το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την ηλικία, επιτρέποντας άμεσες συγκρίσεις.

Στους ασθενείς που δεν έλαβαν αντιιική θεραπεία (στην προκειμένη περίπτωση το Lagevrio) χρειάστηκε να τους χορηγηθεί Dexamethasone (δεξαμεθαζόνη) και Baricitinib (μπαρισιτινίμπη). Η θεραπεία με Lagevrio είχε ως αποτέλεσμα:

  • Στατιστικά σημαντική μείωση της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης 28 ημερών (9,9 % έναντι 16,3%), η οποία ήταν ιδιαίτερα εμφανής στον πληθυσμό ασθενών άνω των 80 ετών που έλαβαν θεραπεία τις πρώτες 5 ημέρες της νόσου (14,6% έναντι 35,2%).
  • Τη λιγότερο συχνή χορήγηση συμπληρώματος οξυγόνου στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο συγκριτικά με την ομάδα χωρίς αντιιικά (31,7 έναντι 49,2%).

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά σε ό,τι αφορά στο χρόνο νοσηλείας μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Lagevrio μείωσε τη θνησιμότητα, κυρίως στους ασθενείς άνω των 80 ετών.

To Lagevrio κυκλοφορεί στην Κύπρο από τα μέσα Ιανουαρίου και έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 8.500 ασθενείς. Εξ αυτών, μόλις το 5% χρειάστηκε τελικά νοσηλεία για την Covid-19. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ύστερα από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Foto_molnupiravir_1.jpg

Το φάρμακο συνταγογραφείται σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο Covid-19, οι οποίοι ενδέχεται να αναπτύξουν βαριά νόσο, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ. Στη βάση πρωτοκόλλου, οι συνταγογράφηση γίνεται από από προσωπικούς γιατρούς ενηλίκων, παθολόγους, πνευμονολόγους, αιματολόγους, παθολόγους – ογκολόγους, καρδιολόγους, νεφρολόγους, νευρολόγους, ρευματολόγους, ενδοκρινολόγους, γηρίατρους και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ όλων των πόλεων.

Μελέτες που διενεργήθηκαν δεικνύουν ότι το Lagevrio είναι αποτελεσματικό στη μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%.