Αρχική BusinessNews ETAΛ: Η επόμενη μέρα για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λεμεσού

ETAΛ: Η επόμενη μέρα για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λεμεσού

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, ως ο επίσημος τουριστικός φορέας της Λεμεσού, έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες εισηγήσεις όσον αφορά στην επόμενη μέρα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της πόλης και επαρχίας.  Με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση αυτής της περιόδου για επανασύνταξη, επαναξιολόγηση πρακτικών και υιοθέτηση μέτρων που θα διαφοροποιήσουν τη Λεμεσό και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της, σημειώνει τα πιο κάτω: 
1. Υιοθέτηση κοινών υγειονομικών πρακτικών σε όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα που να διασφαλίζουν την ασφάλεια του πελάτη.
2. Οι πιο πάνω πρακτικές πρέπει να γίνονται εμφανείς στον πελάτη για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να μεταφερθεί το μήνυμα. Τα κοινωνικά δίκτυα θα λειτουργήσουν ως προώθηση από στόμα σε στόμα.
3. Η ΕΤΑΛ είναι πρόθυμη να διενεργήσει εκστρατείες ηλεκτρονικής προβολής στο εξωτερικό ενημερώνοντας το ταξιδιωτικό κοινό με ήπιο τρόπο ότι η Λεμεσός είναι ασφαλής προορισμός για κάθε επισκέπτη.
4. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί σειρά βίντεο μικρής διάρκειας με ευχάριστο περιεχόμενο, που στόχο θα έχουν την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος και από υγειονομικής άποψης. Επίσης θα έχουν στόχο τη διαφοροποίηση της Λεμεσού από άλλους προορισμούς.
5. Το μήνυμα θα είναι ότι ο πελάτης είναι στο επίκεντρο.
Κοινές Υγειονομικές Πρακτικές για καθολική εφαρμογή σε όλα τα ξενοδοχεία και τουριστικά διαμερίσματα στη Λεμεσό:
1. Εφαρμογή συγκεκριμένου τύπου καθαρισμού/απολύμανσης πριν την εισαγωγή νέου πελάτη σε δωμάτιο.
2. Τοποθέτηση αντισυπτικού στους κοινόχρηστους χώρους.
3. Τακτική απολύμανση σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους όπως γυμναστήριο, σπα, χώροι απασχόλησης παιδιών, κτλ. 
4. Παρουσία καμαριέρων στους κοινόχρηστους χώρους για επανακαθαρισμό επιφανειών που αγγίζει ο πελάτης, με προσοχή στις λεπτομέρειες (πόμολα, κουμπιά ασανσέρ, switch για φωτισμό κτλ) με αλκοόλ 70%. 
5. Τακτικός καθαρισμός φίλτρων κλιματιστικών μονάδων.
6. Καθαρισμός νερού πισίνας, σπα, κτλ στο μέγιστο του ορίου απολύμανσης που απαιτείται από τους κανονισμούς.
7. Τακτικοί έλεγχοι καλής λειτουργίας των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων (θερμοκρασία, κατάλληλη δόση απορρυπαντικού).
8. Όλο το προσωπικό πρέπει να ακολουθεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας όπως καθαρισμός χεριών, απόσταση από άλλα άτομα, αποφυγή αγγίγματος προσώπου και παραμονή στο σπίτι όταν αισθάνονται άρρωστοι.
9. Απαραίτητη χρήση γαντιών (μιας χρήσης) από καμαριέρες, προσωπικό εστιατορίων κτλ.
10. Χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εξάληψη αναμονής σε σειρά (για check in, check out, κτλ). Εξυπηρέτηση ενός ατόμου ανά υπάλληλο με κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα τους.
11. Απολύμανση χεριών για πελάτες και προσωπικό στην είσοδο και έξοδο εστιατορίων.
12. Τοποθέτηση τραπεζιών και καθισμάτων στα εστιατόρια και μπαρ σε απόσταση ασφαλείας.
13. Διατήρηση logbook για τις δράσεις και τα μέτρα που υιοθετούνται, με λεπτομέρειες εφαρμογής τους όπως ημερομηνία, ώρα, είδος απολυμαντικού που χρησιμοποιήθηκε, από ποιον, σε ποιο σημείο, κτλ. Το logbook θα είναι χρήσιμο για να εντοπιστούν σημεία όπου οι πρακτικές μπορούν να βελτιωθούν.
14. Εκπαίδευση προσωπικού για όλα τα πιο πάνω. Ετοιμότητα υπαλλήλων υποδοχής να δώσουν στοιχεία γιατρού, φαρμακείου, κλινικής σε περίπτωση που χρειαστεί. Εφαρμογή πρωτοκόλλου σε περίπτωση πελάτη που παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα. 
15. Πληροφοριακό υλικό σε διάφορες γλώσσες για πρακτικές ασφάλειας και υγείας / μέτρα προστασίας από τον Covid-19, πρέπει να υπάρχει στις οθόνες των δωματίων και όπου είναι δυνατό σε έντυπη μορφή.
Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων για τυχόν αναβάθμιση των πιο πάνω.  Όταν αυτές οι πρωτοβουλίες προωθηθούν και όταν οι πρώτοι πελάτες διαπιστώσουν την προσοχή που δίνεται στα θέματα καθαριότητας (γι’αυτό χρειάζεται να είναι εμφανής η παρουσία καμαριέρων σε κοινόχρηστους χώρους για επανακαθαρισμό επιφανειών που αγγίζει ο πελάτης) το μήνυμα θα περάσει και μέσω των κοινωνικών δικτύων και σιγά-σιγά θα επανακτηθεί η εμπιστοσύνη.
Γνωρίζουμε όλοι ότι στην μετά Covid-19 εποχή, θα επέλθουν δραματικές αλλαγές στον τομέα μας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την αλλαγή στη συμπεριφορά του επισκέπτη χωρίς να ξεφεύγουμε από το στόχο μας που είναι να παραμένουμε μια όαση για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Θα πρέπει να διαβεβαιώνουμε με πράξεις τον επισκέπτη για την ασφάλεια του, χωρίς αυτό να παρεμβαίνει στην τουριστική εμπειρία. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό νέες τεχνολογίες προς το σκοπό αυτό.  Η τουριστική Λεμεσός πρέπει να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση ως μια ευκαιρία για να αναδείξει την ποιότητα της και να ξεχωρίσει ως τουριστικός προορισμός που ελίσσεται γρήγορα και αποτελεσματικά, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον επισκέπτη.