Σε ανθρώπινο λάθος οφείλεται περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί σε νεόκτιστη ξενοδοχειακή μονάδα της παραλιακής Λεμεσού, κατά το οποίο προκλήθηκε χημική αντίδραση δυο ουσιών, που προκάλεσε αναθυμιάσεις και οδήγησε στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, επτά μέλη του προσωπικού.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντέδρασε άμεσα και εκκένωσε το ξενοδοχείο ενώ κλήθηκαν ασθενοφόρα από τη Λεμεσό, καθώς και από άλλες Επαρχίες, σε περίπτωση που υπήρχε ανάγκη, δήλωσε στη σκηνή ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.
“Αμέσως με την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας φροντίσαμε να γίνει εκκένωση του ξενοδοχείου σε τόπο, που δεν θα επηρεαζόταν ο κόσμος από τις αναθυμιάσεις που προέκυψαν, λόγω της ανάμειξης δυο χημικών υλικών, τα οποία ομολογουμένως δεν ήταν συμβατά μεταξύ τους και προκλήθηκε αντίδραση”, ανέφερε.
Από την αντίδραση των χημικών, που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας, προκλήθηκαν αναθυμιάσεις και επτά μέλη του προσωπικού το ξενοδοχείου μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, αφού πρώτα τους παρασχέθηκαν επί τόπου οι Πρώτες Βοήθειες στα ασθενοφόρα που έσπευσαν πρώτα στο χώρο.
“Είχαμε μιλήσει με την προϊσταμένη της υπηρεσίας ασθενοφόρων για να σταλούν και άλλα ασθενοφόρα, από άλλες Επαρχίες, για να είμαστε έτοιμοι αν διευρυνόταν το θέμα με τα άτομα που είχαν επηρεαστεί, ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος”, συμπλήρωσε ο κ.Τράγκολας.
Δυο ζεύγη πυροσβεστών, συνέχισε, εισήλθαν στο μηχανοστάσιο όπου σημειώθηκε το περιστατικό όπου και εντοπίστηκαν “εστίες αφρού από την αντίδραση που υπήρξε μεταξύ των δυο υλικών “, προσθέτοντας ότι για το τι ακριβώς συνέβη υπάρχει μαρτυρία και από το ίδιο το προσωπικό.
“Έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, έγινε όπου μπορούσε να γίνει κάποιος εξαερισμός, μαζεύτηκε το υλικό που βρισκόταν στο πάτωμα με ξηρή άμμο”, ανέφερε και υπέδειξε πως μετά από πλήρη έλεγχο όλων των ορόφων του ξενοδοχείου – που άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί τμηματικά – επιβεβαιώθηκε πως δεν υπήρχαν άλλες αναθυμιάσεις.
Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κάλεσε τους τεχνικούς των ξενοδοχειακών μονάδων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα χρήσης των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις πισίνες, αφού όπως υπέδειξε, κάθε καλοκαιρινή περίοδο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλείται συχνά να αντιμετωπίσει περιστατικά διαρροών και αναθυμιάσεων.
Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, Ανδρέας Κεττής, δήλωσε πως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, “πρόκειται για δυο χημικά υλικά, το calcium, το οποίο τοποθετήθηκε την προηγούμενη μέρα και από λανθασμένη χρήση, τοποθετήθηκε sodium την επόμενη”.
“Αυτά τα δυο υλικά δημιουργούν παράγωγα χλωρίου και είναι αυτό που είναι ασφυκτικό και προκάλεσε τις αναθυμιάσεις και τις λιποθυμίες κάποιων ατόμων τα οποία βρίσκονταν στο χώρο εκεί του μηχανοστασίου και στον περίγυρο χώρο του μηχανοστασίου”, συμπλήρωσε.
Το περιστατικό, συνέχισε, σημειώθηκε στο μηχανοστάσιο της πισίνας, όπου χρησιμοποιούνται αυτά τα υλικά, κάτω από συγκεκριμένη δοσολογία και μεθοδολογία, ούτως ώστε να απολυμαίνεται το νερό της πισίνας.