Αρχική Τελευταία Νέα Επιτυχημένη επιχείρηση της EUROPOL στην Κύπρο για εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναβολικών

Επιτυχημένη επιχείρηση της EUROPOL στην Κύπρο για εμπορία φαρμακευτικών σκευασμάτων και αναβολικών

Τη δική της συμβολή στην πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά της παράνομης διακίνησης αναβολικών ουσιών και άλλων παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων, με την κωδική ονομασία «VIRIBUS III», είχε η Κύπρος. Η «VIRIBUS III» αποτελεί την μεγαλύτερη συντονισμένη δράση που έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η επιχείρηση οργανώθηκε από τη EUROPOL και σε αυτή συμμετείχαν 33 χώρες και οργανισμοί όπως η Interpol, το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (JRC), η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης του OLAF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του doping (WANDA). Στόχος της επιχείρησης ήταν η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αναβολικών και ψευδεπίγραφων φαρμάκων και τον συντονισμό της είχαν από κοινού η Ιταλική Αστυνομία (Italian NAS Carabinieri) και η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Κύπρος συμμετείχε στην επιχείρηση με δράσεις από την Αστυνομία Κύπρου, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Τελωνείων. Το συντονισμό των κυπριακών δράσεων, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, είχε το Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, διενεργήθηκαν στην Κύπρο, συνολικά 14 έρευνες, σε διάφορες επαρχίες. Κατά τη διάρκειά τους εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 263,000mg και 30 ταμπλέτες κανναβέλαιου, 37 πακέτα και 1878 αναβολικά σκευάσματα και 3761 παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η Αστυνομία προχώρησε επίσης στη σύλληψη ενός προσώπου για διευκόλυνση των ανακρίσεων.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν 3,5 εκατομμύρια αναβολικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 234 ύποπτοι. Εξαρθρώθηκαν επίσης 17 παράνομες ομάδες και ξηλώθηκαν εννιά παράνομα εργαστήρια. Παράλληλα 839 υποθέσεις οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, ενώ σχεδόν 1000 άτομα καταγγέλθηκαν σχετικά με παραγωγή, εμπορία ή χρήση αναβολικών.

Κατά την επιχείρηση δόθηκε επίσης βαρύτητα σε ελέγχους χρήσης αναβολικών κατά τη διάρκεια αθλητικών γεγονότων. Συνολικά 1,357 τέτοιοι έλεγχοι (αίματος και ούρων), διενεργήθηκαν σε αθλητές, σε μερικές από τις συμμετέχουσες χώρες, κατά τη διάρκεια αθλητικών συναντήσεων, αλλά και προπονήσεων.