Αρχική Τελευταία Νέα Ευρωπαϊκό Συνέδριο για ορεινές περιοχές σε Πλάτρες-Όμοδος

Ευρωπαϊκό Συνέδριο για ορεινές περιοχές σε Πλάτρες-Όμοδος

Το Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Ορεινές περιοχές μεγάλων μεσογειακών νήσων: ευρωπαϊκές προκλήσεις, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές και τοπικοί μηχανισμοί”, διοργανώνουν, την ερχόμενη Τετάρτη, η Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γραφείο Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.
 
Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει πως το Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλατρών και στις 31 Ιανουαρίου, στο Οινοποιείο “Οίνου Γη”, στο Όμοδος.
 
Στόχος του συνεδρίου, προστίθεται, είναι να μεταφερθούν στην Κύπρο, εμπειρίες και συσσωρευμένη γνώση από άλλες χώρες με μακρά παράδοση στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή εθνικών ορεινών πολιτικών, να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα βουνά και να παρουσιάσει την Ορεινή Πολιτική της Κύπρου και την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, στον διεθνή χώρο.
 
“Αυτή η υψηλού επιπέδου διοργάνωση αποτελεί την απαρχή για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των μεγάλων νήσων της Μεσογείου για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και ιδιαίτερα για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των οροσειρών τους”, συνεχίζει η ανακοίνωση.
 
Αναφέρει, ακόμη, πως το συνέδριο εστιάζει στα ζητήματα της διαχείρισης και ανάπτυξης αυτών των ορεινών περιοχών και φιλοδοξεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών κοινοτικών, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, εργαλείων χρηματοδότησης και μηχανισμών, για τις ορεινές περιοχές των νησιών, της Μεσογείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Μεταξύ άλλων, το συνέδριο θα φιλοξενήσει 25 σημαντικούς φορείς και 35 επιστήμονες από οκτώ χώρες της ΕΕ, κάτι που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, “αποτελεί έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και αναγνώριση υψηλού βαθμού του έργου το οποίο ήδη η Κύπρος έχει επιτελέσει για τα βουνά της”.
 
Τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από το συνέδριο θα ενσωματωθούν στη “Δήλωση του Τροόδους – Κύπρος”, η οποία θα ανακοινωθεί στην τελευταία θεματική Συνεδρία της διοργάνωσης.

Σημειώνεται πως, η Δήλωση, την προετοιμασία της οποίας έχει αναλάβει η Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, θα είναι ένα κείμενο πολιτικού και επιχειρησιακού χαρακτήρα το οποίο θα αναδείξει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές ορεινές περιοχές της Μεσογείου και θα υποδείξει τις εθνικές και περιφερειακές πολιτικές καθώς και τους  τοπικούς μηχανισμούς με τους οποίους συμφωνούν οι νησιωτικές-ορεινές περιοχές.
 
Το Συνέδριο είναι ανοικτό για το κοινό κατόπιν δήλωσης συμμετοχής και θα παρέχεται παράλληλη μετάφραση στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Προηγούμενο άρθροΒΙΝΤΕΟ: Η εντυπωσιακή λάμψη στο ουρανό από τον Αγ. Αθανάσιο
Επόμενο άρθροΑναβάθμιση Ηλεκτρονικών Συστημάτων Trust Insurance