Αρχική Τελευταία Νέα Έξαρση στις απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων sms

Έξαρση στις απάτες μέσω γραπτών μηνυμάτων sms

Έξαρση παρατηρείται, κατά τις τελευταίες ημέρες, στις ηλεκτρονικές απάτες μέσω αποστολής ψευδών πληροφοριών μέσω γραπτών μηνυμάτων sms με την επίκληση τεχνικού προβλήματος και με στόχο την απόσπαση χρημάτων ή την εξασφάλιση κωδικών και συνθηματικών πρόσβασης, σε λογαριασμούς είτε τραπεζικούς είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εγκληματίες στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας τους και να αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά δεδομένα (συνθηματικά, φωτογραφίες και βίντεο).

Ειδικά κατά τις ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη απάτη οξύνεται, διότι οι εγκληματίες στοχεύουν στην ανησυχία που προκαλούν στο κοινό ενόψει του ενδεχομένου να απωλέσουν την πρόσβαση στον λογαριασμό τους.

Πως δρουν οι εγκληματίες

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος της επικοινωνίας των εγκληματιών με τους πολίτες γίνεται μέσω γραπτών μηνυμάτων sms. Συνήθως γίνεται λόγος για τεχνικό πρόβλημα και στη συνέχεια ζητούν από τους πολίτες να δώσουν το συνθηματικό και τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα. Όταν ο ανυποψίαστος πολίτης δώσει αυτά τα στοιχεία, τότε πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν μεταφορές χρημάτων σε άλλους λογαριασμούς ή να χρησιμοποιηθούν οι λογαριασμοί για μεταφορά μαύρου χρήματος.

Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι πολίτες

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι πολίτες όταν λάβουν μηνύματα που τους ζητούν προσωπικά δεδομένα είναι να τα αγνοήσουν, να μη συνεργαστούν, να μην πιστέψουν δηλαδή ότι η επικοινωνία προέρχεται από τράπεζα ή κάποιο άλλο οργανισμό (πχ Google, Facebook κ.α.). Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολίτες να είναι υποψιασμένοι και να μη δίνουν σε κανέναν τα προσωπικά τους δεδομένα και τα συνθηματικά των λογαριασμών τους. Κανένας οργανισμός δε θα ζητήσει με αυτόν τον τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Μόνο κατά τη διαδικασία πρόσβασης στον λογαριασμό ζητούνται αυτά τα στοιχεία και όχι μέσω sms, email ή τηλεφωνικής κλήσης.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, ενημερωμένο και υποψιασμένο. Οι ηλεκτρονικές απάτες είναι πλέον πολύ συνηθισμένες και ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η γνώση για τις μεθόδους των εγκληματιών και η μη συνεργασία των πολιτών μαζί τους.