Εξετάζεται η ανάκληση ΜΟΤ αν δεν εκτελείται σοβαρή ανάκληση, λέει ο Βαφεάδης – «Το θέμα είναι μεγάλο και απαιτεί την προσοχή όλων»
Το ενδεχόμενο ανάκλησης του πιστοποιητικού καταλληλόλητας (ΜΟΤ) σε περίπτωση που οδηγός ενός οχήματος δεν προβεί σε εκτέλεση μιας ανάκλησης που αφορά σε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού εξετάζει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ), δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.
Ο Υπουργός Μεταφορών παρέστη στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε το ζήτημα των ανακλήσεων των προβληματικών αερόσακων Τακάτα, οι οποίοι, όπως λέχθηκε στην επιτροπή συνδέονται με δύο θανάτους στην Κύπρο, ενώ μία υπόθεση βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας. Βουλευτές έκαναν λόγο για κενά στην υλοποίηση των ανακλήσεων, ειδικά για ένα θέμα που αφορά σε κίνδυνο τραυματισμού ή και πρόκλησης θανάτου.
«Το θέμα είναι μεγάλο και απαιτεί την προσοχή όλων», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο κ. Βαφεάδης, τονίζοντας πως οι πρόνοιες της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας ικανοποιούνται «και με το παραπάνω». Εξήγησε ότι επί Υπουργίας Γιάννη Καρούσου έγινε μια διαδικασία, η οποία ξεκίνησε να υλοποιείται το 2023, βάσει της οποίας τίθεται εμπόδιο στην έκδοση πιστοποιητικού καταλληλόλητας σε ένα όχημα (ΜΟΤ) σε περίπτωση που δεν εκτελείται η ανάκληση ενός εξαρτήματος.
Όπως εξήγησε, βάσει της διαδικασίας τα εργοστάσια κατασκευής των οχημάτων ενημερώνουν τους αντιπροσώπους, οι οποίοι ενημερώνουν με επιστολές τους ιδιοκτήτες και αν αυτοί δεν ανταποκριθούν, τότε οι αντιπρόσωποι ενημερώνουν το ΤΟΜ για να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
Σε ερώτηση αν προτίθεται το Υπουργείο να εφαρμόσει πιο δραστικά μέτρα, αφού ο τεχνικός έλεγχος ιδιωτικών οχημάτων γίνεται κάθε δύο χρόνια, ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «αυτό που μελετά το ΤΟΜ με ορίζοντα υλοποίησης, ελπίζω, πολύ σύντομα είναι σε περιπτώσεις που αυτή η ανάκληση να αφορά σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, αυτή η καταλληλόλητα του οχήματος να ανακαλείται πολύ πιο γρήγορα από τον επόμενο τεχνικό έλεγχο».
«Ουσιαστικά θα καλείς το όχημα για τεχνικό έλεγχο πολύ πριν τα δύο χρόνια», είπε.
Εξάλλου, ο κ. Βαφεάφης είπε πως από το 2017 έχουν εκδοθεί συνολικά 98.000 ειδοποιήσεις για ανακλήσεις για διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων στην Κύπρο, από τις οποίες εκτελέστηκαν οι 46.000, με 52.000 ανακλήσεις να εκκρεμούν. «Δεν είναι όλες οι ανακλήσεις οι οποίες αποτελούν κίνδυνο για τραυματισμό ή κίνδυνο για θάνατο», είπε, εξηγώντας ότι μια ανάκληση μπορεί να αφορά μέχρι και την πινακίδα του οχήματος.
Έλλειψη ευθύνης στην υλοποίηση των ανακλήσεων
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι «διαπιστώσαμε ξεκάθαρα ότι υπάρχει κενό και το κενό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την θεσμοθέτηση του καθορισμού της ευθύνης».
«Έχουμε θρηνήσει στην Κύπρο δύο ανθρώπους, παγκόσμια εκατόν ανθρώπους, και ερχόμαστε στη Βουλή ή έρχονται στη Βουλή να μας εξηγούν ή να προσπαθούν να μας πουν τι έχουν κάνει και δεν λεν τι δεν έχουν κάνει», είπε.
«Δεν μπαίνουν στη λογική να πουν ότι κάτι άλλο χρειάζεται να γίνει για να μην επαναλαμβάνεται, για να διαχειριζόμαστε αυτούς τους κινδύνους. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, παρά μόνο μπήκαν στη λογική να υπερασπιστούν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στην αγορά. Και ποια είναι η σημερινή κατάσταση; τα παιδιά σας, τα παιδιά μας, όλοι οι Κύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κίνδυνο κυρίως στο θέμα των αερόσακων», πρόσθεσε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του κόμματος Κώστας Κώστα είπε πως χάθηκε ένας άνθρωπος «και πολύ πιθανόν να χάσουμε και άλλους».
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το ΤΟΜ, το Υπουργείο Μεταφορών, οι πάντες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα και να βρούμε ένα μηχανισμό ενημέρωσης ότι γίνονται οι ανακλήσεις για να μην θρηνήσουμε στο μέλλον».
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι το θέμα λανθασμένα ενεγράφη στην Επιτροπή Εμπορίου και ότι στην Επιτροπή Μεταφορών. «Αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα αερόσακων αλλά γενικότερα η ενημέρωση που έχει ο οδηγός, που έχει ο ιδιοκτήτης του οχήματος, για τα θέματα που αφορούν εξαρτήματα των οχημάτων τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον κατασκευαστή», είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να ενημερώνεται ο οδηγός και να καλείται να αντικαταστήσει τα προβληματικά εξαρτήματα.
Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή δήλωσε πως η Υπηρεσία έχει ρόλο συντονιστή, μαζεύει τα μηνύματα που εκδίδονται από το σύστημα Rapex και αναλόγως του προϊόντος ενημερώνει την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η οποία εκδίδει ανακοινώσεις για το κάθε προϊόν.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λουκάς Αριστοδήμου είπε πως υπάρχει πολυδιάσπαση υπηρεσιών, η οποία δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια του καταναλωτή. «Ο καταναλωτής δεν ξέρει πού να αποτεθεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έρχεται να κανείς να ενημερώσει τι έγινε μετά την έκδοση ανάκλησης ενός προϊόντος.
«Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, εκείνο που δεν υπάρχει είναι η παρακολούθηση (της εκτέλεσης) των οποιωνδήποτε ανακλήσεων», είπε από την πλευρά του ο Μάριος Δρουσιώτης Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών. Συμπλήρωσε ότι οι αρχές «περιορίζονται να δημοσιοποιούν μια ανάκληση και θεωρούν ότι η υποχρέωσή τους κλείνει μόνο με τη δημοσιοποίηση».
Στη συνεδρία διαπιστώθηκε ότι κενό υπάρχει και στην περίπτωση αυτοκινήτων που εισάγονται από άλλες χώρες πέραν της ΕΕ, όπου δεν υπάρχει δημοσιοποίηση τυχόν ανακλήσεων.
Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπορίας Αυτοκινήτων ανέφερε ότι ο δικός τους σύνδεσμος δεν μπορεί να έχει την πληροφόρηση από το ΤΟΜ. «Και κάποιος αν προσπαθήσει να ζητήσει αυτά τα στοιχεία δεν του τα δίνουν, είτε το ΤΟΜ είτε οι αντιπρόσωποι», πρόσθεσε.
«Πρέπει να επεξηγείται στον κόσμο ότι αυτό που γίνεται δεν θα έχει κανένα κόστος για τον ίδιο. Μπορεί αντιπρόσωπος να κρύβει ότι γίνεται μια ανάκληση επειδή θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες», υποστήριξε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Αλέξης Άννινος είπε πως οι αντιπρόσωποι δεν κρύβουν ανακλήσεις αφού «θα χάσουμε τη δουλειά μας». Σημείωσε πως οι ανακλήσεις των αερόσακων Τακάτα θα συνεχίσουν να βγαίνουν, αφού οι κατασκευαστές συνεχίζουν να προσθέτουν μοντέλα στις ανακλήσεις βάσει του αριθμού πλαισίου.
«Η διαδικασία είναι συνεχόμενη, οι ανακλήσεις είναι πολλές. Πρέπει να μιλούμε 500 με 1.000 ανακλήσεις που είναι ανοικτές στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιες ανακλήσεις μιλούν για κίνδυνο τραυματισμού άλλες για κίνδυνο πρόκλησης θανάτου. Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να ανατεθεί σε οποιονδήποτε δεν έχει εξουσιοδότηση η εκτέλεση μιας ανάκλησης διότι αναλαμβάνουν ευθύνη.
Εξάλλου, ο Δικράν Ουζουνιάν, εισαγωγέας των αυτοκινήτων Toyota στη Κύπρο, είπε ότι η ρίζα του προβλήματος είναι ότι γίνεται εισαγωγή αυτοκινήτων χωρίς ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το 60% της κυπριακής αγοράς αποτελείται από εισαγόμενα αυτοκίνητα από τρίτες χώρες, είπε.
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως δεν μπορούν να δίδονται στοιχεία σε συνεργεία επισκευών διότι αυτό αφορά σε προσωπικά δεδομένα. Σημείωσε ωστόσο πως προκαλεί προβληματισμό και εξετάζεται πως να αντιμετωπιστεί το κενό για τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ιαπωνία.
Πηγή: ΚΥΠΕ