Αρχική Τελευταία Νέα Στη λίστα του Forbes με τους 30 καταξιωμένους νέους για το 2022,...

Στη λίστα του Forbes με τους 30 καταξιωμένους νέους για το 2022, συμπεριλήφθηκε διδακτορική φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ

Στην ελληνική λίστα του περιοδικού Forbes για το 2022, με τους 30 καταξιωμένους νέους κάτω των 30 ετών που έχουν καταφέρει να διακριθούν σε τομείς όπως είναι η επιστήμη, ο αθλητισμός και η επιχειρηματικότητα, κατάφερε να συμπεριληφθεί η Διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Χημικής Μηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Ελένη Κελίρη-Λοϊζίδου.

Η Ελένη Κελίρη-Λοϊζίδου είναι κάτοχος Πτυχίου Χημείας, με κατεύθυνση Χημεία Τροφίμων και Περιβάλλοντος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου και αποφοίτησε με δευτερεύον πτυχίο στην Επιχειρηματικότητα. Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών έλαβε υποτροφία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας για τη διεκπεραίωση έρευνας με θέμα «Ανάπτυξη καινοτόμου μεθόδου ποσοτικοποίησης του ελεύθερου χλωρίου, με χρήση φυσικών συστατικών και οπτικών μέσων».

Στη συνέχεια ακολούθησε Διδακτορικές σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (50% υποτροφία), όπου στο παρόν στάδιο είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικής Μηχανικής και μέλος του ερευνητικού εργαστηρίου “Water Treatment Laboratory – AQUA” με επικεφαλής τη Δρ. Μαρία Γ. Αντωνίου. Το θέμα της διδακτορικής της μελέτης αφορά την επεξεργασία επιφανειακών υδάτων με καινοτόμες μη επεμβατικές στο οικοσύστημα χημικές οξειδωτικές μεθόδους, για την απομάκρυνση επιβλαβών βακτηρίων (κυανοβακτηρίων) και των τοξινών τους (κυανοτοξίνες) από το νερό. Η καινοτόμα έρευνα έχει στηριχθεί από τον Οργανισμό «Cyprus Seeds», με σκοπό την ανάπτυξη της ακαδημαϊκής έρευνας και τη μετέπειτα εμπορευματοποίηση της.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της κοινότητας του ΤΕΠΑΚ, (CUT Radio 95.2fm), η Ελένη εξέφρασε τη χαρά αλλά και την ευχάριστη έκπληξή της για τη συμπερίληψή της σε αυτήν την λίστα, σημειώνοντας πως ήταν κάτι που δεν το περίμενε. Όπως είπε, το όνομά της είχε προταθεί για συμπερίληψή του στην εν λόγω λίστα από το MIT Enterprise Forum (Greece), μετά από τη συμμετοχή της σε διαγωνισμό του Οργανισμού ως co-inventor ενός δευτερεύοντος προϊόντος που προέκυψε από την ερευνητική της δραστηριότητα. Πρόκειται, πρόσθεσε, για το  «POXi kit» το οποίο και έφτασε μέχρι και τον ημιτελικό του διαγωνισμού. Για το εν λόγω kit, συνέχισε, έχει κατατεθεί αίτημα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (USPTO, 2020) ενώ έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους 20.000 ευρώ για επέκταση της κάλυψης των πνευματικών δικαιωμάτων μέσα στον επόμενο χρόνο, εκφράζοντας ευχαριστίες προς το Cyprus Seeds για την έμπρακτη στήριξη και τη χρηματοδότηση της έρευνας της.  

Η Ελένη έχει λάβει 1ο βραβείο στον διαγωνισμό «Student Innovators Competition – 2018», υποτροφία για συμμετοχή στο European Innovation Academy (Πορτογαλία, 2018), βραβείο για παρουσίαση της καινοτόμου έρευνας στο διεθνές συνέδριο «International Conference on Harmful Algae» (Μεξικό, 2021) και το βραβείο «Prince Sultan Water Specialist Grants»  για συμμετοχή και παρουσίαση στο «International Conference on Environmental Science & Technology» (Ελλάδα, 2021).

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών έχει εργοδοτηθεί σε ευρωπαϊκά και τοπικά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παρακολούθηση, επεξεργασία και εξυγίανση των επιφανειακών υδάτων, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Στόχος της είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της καινοτόμου τεχνολογίας ώστε να διασφαλιστεί καθαρό, μη-τοξικό νερό και προσβάσιμο ανά το παγκόσμιο.