Αρχική BusinessNews Γ. Αρμεύτης: «Επιτακτική ανάγκη οι σύγχρονες πόλεις να αναπτύξουν έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό...

Γ. Αρμεύτης: «Επιτακτική ανάγκη οι σύγχρονες πόλεις να αναπτύξουν έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό»

THE ARCHITECT SHOW 4, ΑΘΗΝΑ 10-11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Όλα τα θέματα που αφορούν τον χώρο της αρχιτεκτονικής, η βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και οι παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα «The Architect Show 4», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου 2022.

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το πάνελ «Δημόσιος χώρος: Αθήνα – Παρίσι – Λονδίνο – Βαρκελώνη», στο οποίο συμμετείχε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι επικεφαλής των κορυφαίων αρχιτεκτονικών γραφείων της Ελλάδας, Thymio Papayannis and Associates SA – TPA, doxiadis+ και Tense Architecture Network. Το πάνελ είχε και κυπριακό χρώμα με τη συμμετοχή του διακεκριμένου Κύπριου αρχιτέκτονα, Γιάννη Αρμεύτη. Συζητήθηκαν οι παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο σε Αθήνα και Λεμεσό, καθώς επίσης η επίδραση των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο του δημοσίου χώρου που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητα της Λεμεσού την τελευταία δεκαπενταετία, αλλά και η ανάγκη ύπαρξης ενός μακροχρόνιου πλάνου νέων παρεμβάσεων, με στόχο τη δημιουργία περισσότερου πράσινου, τον περιορισμό του αυτοκινήτου και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Γιάννης Αρμεύτης τόνισε την ανάγκη οι σύγχρονες πόλεις να αναπτύξουν έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Ο Κύπριος αρχιτέκτονας και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό, μετέφερε την εμπειρία του από τις εμβληματικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα εξήγησε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που είχαν στη ζωή της πόλης. Εξήγησε πώς οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης, το Μόλο, το Λιμάνι και τη Μαρίνα, συνδέθηκαν οργανικά με τη ζωή των κατοίκων και αποτέλεσαν ένα πρώτο σκαρίφημα της νέας ταυτότητας της Λεμεσού. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφέρει ότι το στοιχείο που καθιστά θελκτική τη Λεμεσό δεν είναι άλλο από την πολυπολιτισμικότητά της, συνδέοντας το δημόσιο χώρο και την αρχιτεκτονική με την κοινωνική ζωή ενός τόπου.

«Για να κρατήσουμε τα ταλέντα στην Κύπρο, απαιτείται ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει τον πολιτισμό και τη γαστρονομία», δήλωσε ο κ. Αρμεύτης σε ερώτηση που του έγινε για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων στη Λεμεσό, για να συμπληρώσει ότι εταιρείες και μεμονωμένα άτομα βρίσκουν στη Λεμεσό το προσωρινό, ή και μόνιμο πολλές φορές, νέο   τους σπίτι, με την τάση αυτή να αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στην πόλη.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τη σχέση της πόλης με το δημόσιο χώρο, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό, ο Γιάννης Αρμεύτης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της δημόσιας διαβούλευσης πριν προχωρήσουν μεγάλες παρεμβάσεις, προκειμένου να καταγράφονται ποικίλες απόψεις και εισηγήσεις και μέσα από ένα παραγωγικό διάλογο να διαμορφώνονται οι βέλτιστες λύσεις, ενώ περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες που θέτει το πλάνο δεκαετίας της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό.

Η αύξηση του πρασίνου, ο περιορισμός του αυτοκινήτου, η σύνδεση του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου σε μεγάλες παρεμβάσεις, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας πράσινων διαδρομών, με επίκεντρο τις γειτονιές, συγκροτούν μια ολιστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο, όπως σχεδιάζουν οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας.

Τέλος ο κ. Αρμεύτης ερωτηθείς για την ένταξη των υψηλών κτιρίων στο δημόσιο χώρο, τόνισε ότι δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, καθώς πλέον διαθέτουμε τα εργαλεία για να δημιουργούμε λειτουργικές «πόλεις μέσα στις πόλεις», με βιώσιμο τρόπο για τους κατοίκους, αρκεί να διαθέτουμε έναν ολιστικό πολεοδομικό σχεδιασμό, με βάθος και σε μεγάλη λεπτομέρεια.