Η νεαρή Ελληνίδα έχασε τη ζωη της από αλλαντίαση – Στο νοσοκομείο ακόμα 12 άτομα
Μια 32χρονη Ελληνίδα που ζούσε μόνιμα στο Παρίσι έχασε τη ζωή της από αλλαντίαση και ακόμα οκτώ άτομα νοσηλεύονται στην εντατική, έπειτα από γεύμα σε εστιατόριο στο Μπορντό της Γαλλίας.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, ο Ιρλανδός σύζυγός της, που ήταν μαζί της στο γεύμα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, 12 άτομα έχουν διαγνωστεί με τη σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες που έφαγαν στο δημοφιλές “Tchin Tchin Wine Bar” την περασμένη εβδομάδα. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται υπήρχαν διάφορες εθνικότητες, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί, Καναδοί, Ιρλανδοί και Γερμανοί.
Οκτώ άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Μπορντό και ένας άλλος νοσηλεύεται στην περιοχή του Παρισιού. Ένας Ιρλανδός που βρισκόταν στο μπαρ νοσηλεύεται στην εντατική σε νοσοκομείο της Ισπανίας.
Τόσο η 32χρονη που έφυγε από τη ζωή όσο και οι υπόλοιποι που νοσηλεύονται έφτασαν στο συγκεκριμένο μπαρ και εμφάνισαν συμπτώματα αλλαντίασης. “Όλες οι περιπτώσεις καταγράφηκαν στο ίδιο κατάστημα στο Μπορντό μεταξύ Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου και Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου 2023. Όλοι τους κατανάλωσαν σαρδέλες σε βάζα παρασκευασμένα από τον εστιάτορα”, ανέφεραν οι γαλλικές αρχές.
Σύμφωνα με τα γαλλικά δημοσιεύματα, στα τραπέζια υπήρχαν τουλάχιστον εννέα συσκευασμένα βαζάκια με σαρδέλες που είχαν παραχθεί στο σπίτι του ιδιοκτήτη, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προστασίας από τα επικίνδυνα βακτήρια.
Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να έχουν μολυνθεί κι άλλα άτομα, γύρω στα 25 συνολικά, που είχαν σερβιριστεί στο ίδιο μπαρ – εστιατόριο και γι’ αυτό υπήρξε προτροπή σε όσους παρουσιάσουν συμπτώματα όπως η ναυτία, ο κοιλιακός πόνος, ο εμετός, η διάρροια, η έλλειψη όρασης, η ξηρότητα του στόματος και η παράλυση να απευθυνθούν άμεσα σε γιατρό.
“Όλοι οι ασθενείς που εισήχθησαν έλαβαν θεραπεία με αντιτοξίνες”, ενημέρωσε ο Μπενζαμέν Κλουζό, γιατρός στο τμήμα ανάνηψης σημειώνοντας πως όσο διαγνώστηκαν με πρόβλημα είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν μέχρι και δύο εβδομάδες, διότι δεν καταστρέφεται το βακτήριο, απλώς δεν του επιτρέπεται να επεκταθεί περαιτέρω στον οργανισμό.
Αλλαντίαση: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζεται
Η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το βακτήριο Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.
Ως εκ τούτου, συστήνεται η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Πηγή:thetoc.gr