Αρχική Τελευταία Νέα Τίποτε το νέο στο δημοσίευμα της Guardian για HELIOS, λέει το Μεσογειακό...

Τίποτε το νέο στο δημοσίευμα της Guardian για HELIOS, λέει το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων

Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στο οποίο γίνεται αναφορά για τους λόγους του δυστυχήματος της HELIOS «δεν υπάρχει τίποτε το νέο που δεν περιέχεται στο πόρισμα» της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αναφέρει το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED» και διερωτάται αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες.

Με αφορμή πιέσεις προς τη βρετανική Κυβέρνηση για απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο, στα κατεχόμενα, το FSF-MED λέει εξάλλου ότι αυτό είναι εντελώς παράνομο και αντιβαίνει στις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ICAO.
 
Ως προς το δημοσίευμα της Guardian, που αναδημοσιεύτηκε από κυπριακά ΜΜΕ, το FSF-MED αναφέρει ότι το τραγικό δυστύχημα διερευνήθηκε διεξοδικά από την επίσημη Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας – ICAO.
 
«Το τελικό Πόρισμα της Επιτροπής, το οποίο απεστάλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, υποδείκνυε με ένα αντικειμενικό τρόπο τα αίτια του δυστυχήματος, κατονόμαζε τους υπεύθυνους και έκανε σχετικές συστάσεις» συμπληρώνει.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει «εκτός και αν υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες αφού δεν υπάρχει τίποτε το νέο που δεν περιέχεται στο πόρισμα, το FSF-MED δεν κατανοεί ποιο είναι το όφελος και η προστιθέμενη αξία το θέμα αυτό να επανέρχεται στην επικαιρότητα από την εν λόγω εφημερίδα και τον συγγραφέα του δημοσιεύματος, μάλιστα λίγες μέρες μετά την επέτειο του δυστυχήματος που αναπόφευκτα δημιουργεί πόνο και τραγικές αναμνήσεις στις οικογένειες των θυμάτων».

Εξάλλου, το FSF-MED σημειώνει τις πρόσφατες προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Βρετανία, «προφανώς με ενθάρρυνση άλλων, να πιέσουν την βρετανική Κυβέρνηση μέσω συλλογής υπογραφών  για πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων στο παράνομο αεροδρόμιο και ευελπιστεί ότι τούτες θα αποτύχουν όπως έγινε και στο παρελθόν».
 
Τυχόν πραγματοποίηση τέτοιων πτήσεων είναι εντελώς παράνομη και αντιβαίνει ξεκάθαρα τις σχετικές πρόνοιες της Συνθήκης του ICAO, λέει. Αναφέρει τέλος ότι δημιουργούνται κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων, κάτι το οποίο «καμιά Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να φέρει την ευθύνη».

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ)