Αρχική BusinessNews H EKT «σπρώχνει» τις τράπεζες στα αρνητικά επιτόκια

H EKT «σπρώχνει» τις τράπεζες στα αρνητικά επιτόκια

Δεν αργεί η στιγμή που θα πάρουν την απόφαση και οι κυπριακές τράπεζες

 

Η ΕΚΤ επιμένει σε αυτήν την προσέγγιση από το 2014,
επικαλούμενη τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανεμική ανάπτυξη

Όλο και πιο κοντά στην εφαρμογή αρνητικών επιτοκίων φαίνεται να βρίσκονται οι κυπριακές τράπεζες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σύντομα επίκεινται εξελίξεις γύρω από την εφαρμογή αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις επιχειρήσεων και θεσμικών επενδυτών και από κυπριακές τράπεζες, στο πρότυπο μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη. Σε ένα τέτοιο σενάριο βεβαίως, θα προηγηθεί των επίσημων ανακοινώσεων η ενημέρωση των επηρεαζόμενων πελατών.

Μεγάλες ευρωπαϊκές, αλλά και τοπικές τράπεζες έκαναν την αρχή εδώ και αρκετό καιρό εφαρμόζοντας πολιτική αρνητικών επιτοκίων για μεγάλες καταθέσεις, μη μπορώντας πλέον να απορροφήσουν το κόστος που δημιουργεί η επιλογή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να χρεώνει αρνητικό επιτόκιο ύψους 0,5%. Όπως είναι γνωστό, η ΕΚΤ επιμένει σε αυτήν την προσέγγιση από το 2014, επικαλούμενη τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανεμική ανάπτυξη, σε μία προφανή προσπάθεια να πείσει τις τράπεζες να βγουν σε δανεισμό, ούτως ώστε να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα, ο δανεισμός δεν φαίνεται να αποτελεί εύκολη επιλογή για τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες ακόμα προσπαθούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς που δημιούργησε στο τραπεζικό σύστημα η κακοδιαχείριση και η ανευθυνότητα του παρελθόντος. Τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν υπερδανεισμένα και οι προσπάθειες των κυπριακών τραπεζών επικεντρώνονται στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ταυτόχρονα, καλούνται να συνυπολογίσουν αν έχει αποκατασταθεί και σε ποιο βαθμό η δυνατότητα των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με αυτά τα δεδομένα, η στροφή στα αρνητικά επιτόκια σε συγκεκριμένες καταθέσεις εξελίσσεται σε μονόδρομο για τις κυπριακές τράπεζες, εκτός αν υπάρξει αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ, κάτι που δεν διαφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, δύσκολα θα υπάρξει διαφοροποίηση των βασικών επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι να ανακάμψει ο πληθωρισμός κοντά, αλλά κάτω από το 2%. Από την πλευρά τους, οικονομικοί κύκλοι πάνε ένα βήμα πιο πέρα και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι τα αρνητικά επιτόκια έρχονται και μάλιστα έρχονται για να μείνουν.

Παίρνουν αποφάσεις
Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι στα υψηλά δώματα κυπριακών τραπεζών εδώ και μήνες άρχισε η επεξεργασία διαφόρων σεναρίων γύρω από την πιθανότητα χρέωσης αρνητικών επιτοκίων. Όπως αναφέρουν, τα σενάρια μπαίνουν σταδιακά σε διαδικασία λήψης τελικών αποφάσεων και υλοποίησης. Η συζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή φαίνεται να αγγίζει μόνο τις μεγάλες καταθέσεις επιχειρήσεων και θεσμικών επενδυτών και δεν επηρεάζει μεμονωμένους καταθέτες.