Συνεχίζεται δυναμικά η κτηριακή ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ένα βήμα πιο κοντά στο κτηριακό Συγκρότημα Τεχνών
Δυναμικά συνεχίζεται η κτηριακή ανάπτυξη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα τα κατασκευαστικά έργα για τη στέγαση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, η οποία περιλαμβάνει το Τμήμα Καλών Τεχνών και το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Η ανάπτυξη βρίσκεται ήδη στο δεύτερο από τα τέσσερα στάδια υλοποίησης. Με την ολοκλήρωση των έργων, θα δημιουργηθεί ένα ιδιόκτητο, ενιαίο κτηριακό συγκρότημα στον πυρήνα του κέντρου της Λεμεσού-το Συγκρότημα Τεχνών- το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας ευρύτερα.
Ανάπτυξη κτηριακών εγκαταστάσεων σε 4 φάσεις
Η ίδρυση του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο αποτέλεσε σταθμό για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου, αφού κάλυψε το κενό που υπήρχε στην ανώτατη εκπαίδευση στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού. Αποτελεί το μοναδικό δημόσιο ακαδημαϊκό τμήμα που προσφέρει προγράμματα – προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου- στις Καλές Τέχνες στην Κύπρο. Το Πανεπιστήμιο δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές του στο πτυχιακό πρόγραμμα των Καλών Τεχνών τον Σεπτέμβριο του 2018, στο ειδικά διαμορφωμένο, κτήριο του Τμήματος στο κέντρο της Λεμεσού, το οποίο αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις φάσεις ανάπτυξης των κτηριακών του εγκαταστάσεων. Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες στεγαστικές ανάγκες τις Σχολής Καλών Τεχνών και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των εκπαιδευτικών χώρων που απαιτούνται λόγω του αντικειμένου, το Πανεπιστήμιο προχωρεί δυναμικά με την υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, το οποίο θα εξελιχθεί ως ακολούθως:
Α’ ΦΑΣΗ: Αποκατάσταση/Επανάχρηση του Παλαιού Κτήριου Αποθηκών Τσεριώτη, ένα εμπορικό, εγκαταλειμμένο τα τελευταία 20 χρόνια, πετρόκτιστο κτίσμα της δεκαετίας του ‘50, επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού στο κέντρο της πόλης. Λόγω του διπλού του ύψους εσωτερικά, κρίθηκε ιδανικό για τη στέγαση των εργαστηρίων του Τμήματος, ιδιαίτερα για τα εργαστήρια τρισδιάστατης δημιουργίας (γλυπτική). Επίσης, το κτήριο στεγάζει εργαστήρια Σχεδίου, Χαρακτικής και αίθουσες διαλέξεων. Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση το καλοκαίρι του 2018.
Β’ ΦΑΣΗ: Προσθήκη Ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο (πρώην αποθήκες Κατσουνωτού). Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες για την προσθήκη του ορόφου και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2021.
Γ’ ΦΑΣΗ: Ανέγερση νέου κτηρίου. Το νέο κτήριο βρίσκεται στο γωνιακό οικόπεδο που ορίζεται από την Πλατεία Πανεπιστημίου και την οδό Αρχιεπισκόπου Κυπριανού όπου είναι και η κύρια όψη του και συνδέεται με το υπάρχον κτήριο του Τμήματος. Οι εργασίες ανέγερσης του νέου κτηρίου προγραμματίζεται να αρχίσουν το Φθινόπωρο του 2020 και θα διαρκέσουν 2 χρόνια.
Δ’ ΦΑΣΗ: Διαμόρφωση εργαστηρίων, εκθεσιακών και γραφειακών χώρων στο τεμάχιο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο εφάπτεται των υφιστάμενων ιδιοκτησιών και βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης
Σε εξέλιξη τα έργα Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται εξέλιξη η Β’ φάση.
Συγκεκριμένα, ο όροφος που κατασκευάζεται πάνω από το υφιστάμενο κτήριο των Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών θα στεγάζει δύο επιπλέον εργαστήρια τρισδιάστατης δημιουργίας. Τα νέα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να ενοποιούνται σε ένα μεγαλύτερο εργαστήριο το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 40 και πλέον φοιτητές, ανάλογα με τις ανάγκες της Σχολής. Θα στεγάζει επίσης μια αίθουσα σεμιναρίων 30 ατόμων, χώρους ομαδικής εργασίας φοιτητών, αίθουσα εποπτών, αποθηκευτικούς χώρους υλικών καθώς και άλλους βοηθητικούς χώρους.
Επόμενη στάδιο η ανέγερση του νέου κτηρίου
Το νέο κτήριο (Γ’ Φάση) που θα ανεγερθεί αποτελείται από τρεις ορόφους και υπόγειο. Σε αυτό θα στεγαστούν τέσσερα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας (ζωγραφική), εργαστήρια νέων μέσων (φωτογραφίας, ήχου, shooting, editing, animation κλπ), αίθουσες διαλέξεων και εκθεσιακός χώρος. Το ισόγειο αποτελεί το πιο «δημόσιο» τμήμα του κτιρίου, αφού ενώνει την Πλατεία Πανεπιστημίου με την αυλή και το υφιστάμενο κτίριο διαμέσου μιας στοάς, ενώ φιλοξενεί αίθουσες διαλέξεων, εκθεσιακούς χώρους και ένα μικρό αμφιθέατρο.
Αειφορία και Ενεργειακή Απόδοση – Ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον
Για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν προτεραιότητα, για αυτό και προωθεί αναπτύξεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα για τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Καλών Τεχνών, στα πλαίσια της αειφορίας αξιοποιήθηκε ήδη το υφιστάμενο κελύφος και επαναχρησιμοποιήθηκαν υλικά από την κατεδάφιση όπως πέτρες και μεταλλικά στοιχεία (θύρες, σιδεριές κα). Το νέο κτίριο είναι σχεδιασμένο βιοκλιματικά, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αναγκών σε μηχανική θέρμανση και ψύξη. Σε αυτό συμβάλουν η θερμομόνωση, η δημιουργία του αίθριου, η κατασκευή πράσινου τοίχου, η χρήση ανεμιστήρων οροφής, τα οποία δημιουργούν στο εσωτερικό του κτιρίου το δικό του μικροκλίμα. Οι υπόλοιπες ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε να αποτελέσει και το πρώτο κτίριο Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, θα τοποθετηθούν στις οροφές των δύο κτηρίων ειδικές φωλιές για πετροχελίδονα, των οποίων ο πληθυσμός έχει μειωθεί και βρίσκονται σε κίνδυνο.
Οι βασικές αρχές σχεδιασμού και η οργάνωση του Νέου Κτιρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών παρουσιάζονται στην έκδοση που ετοιμάστηκε από την ομάδα μελετητών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μετά από δημόσια παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη των έργων και τα επόμενα βήματα, ο Πρύτανης, Kαθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, συνεχάρη τους μηχανικούς και στελέχη της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας που αποτελούν την ομάδα έργου και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συντονισμένη προσπάθεια επίτευξης των στρατηγικών στόχων του Πανεπιστημίου.