Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Το «Heritage» στο διεθνή διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

Λεμεσός: Το «Heritage» στο διεθνή διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize

Η ιδιωτική σχολή “The Heritage Private School” θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διεθνή διαγωνισμό Stockholm Junior Water Prize που θα διεξαχθεί στη Στοκχόλμη στα τέλη Αυγούστου 2017.

Η επιλογή της νικήτριας ομάδας έγινε μέσα από διαδικασίες διαγωνισμού που προκήρυξε ο εθνικός διοργανωτής για την Κύπρο, δηλαδή το Μουσείο Νερού του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού.   Τα σχολεία που επιλέγηκαν φέτος για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνος Σολομωνίδης” ήταν τα ακόλουθα: 

•Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Λεμεσός)
•The Heritage Private School (Λεμεσός)
•Λύκειο Αραδίππου “Τάσος Μητσόπουλος”
•The Grammar School (Λευκωσία)
•Λύκειο Κύκκου Β΄ (Λευκωσία)
•Pascal English School (Λευκωσία) 

Όλοι οι μαθητές των πιο πάνω σχολείων εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Διαγωνισμού που είχε ως θέμα το νερό. Στο τέλος της διαδικασίας τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής επέλεξαν την ομάδα του “The Heritage Private School” που αποτελείτο από τους πιο κάτω μαθητές:  

•Ιωάννης Θεοδώρου 
•Δημήτρης Καραπαναγιώτης
•Νικόλ Παπαγεωργίου

Η υπεύθυνη Καθηγήτρια των μαθητών ήταν η κυρία Δέσποινα Κυριακούδη.

Οι μαθητές κέρδισαν το κρυστάλλινο γλυπτό για το σχολείο τους εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και το εισιτήριο τους  για τη Στοκχόλμη όπου θα τους δοθεί η ευκαιρία να διαγωνιστούν με τους πρώτους όλων των χωρών που θα συμμετάσχουν,  για να επιλεγεί η  καλύτερη συμμετοχή παγκόσμια.  
Η εργασία των μαθητών είχε σκοπό τη διερεύνηση της ποσότητας μεθανίου που παράγεται από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού που ανακυκλώνει τα λύματα στο σχολείο τους και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί το μεθάνιο ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ομάδα τους διερεύνησε αρκετά διαφορετικά Βιολογικά Επεξεργασμένα Φυτά παρόμοια με τα δικά τους, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Συμβουλίου Αποχέτευσης Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), κάτι που τους βοήθησε  να κατανοήσουν τη σχετική διαδικασία.  Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους συνέλεξαν διαφορετικά δείγματα αποβλήτων από το εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού του σχολείου τους, τα οποία στάλθηκαν για αναλύσεις, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρχε επαρκής παραγωγή μεθανίου για να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Μουσείο Νερού θα αναλάβει την αποστολή της ομάδας των μαθητών στη Στοκχόλμη για να διαγωνιστούν με τους πρώτους της κάθε χώρας που θα συμμετάσχει.  

Χορηγοί: PWC, Ελληνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Green-dot, USB Βank, ΣΥΛ και ΣΑΛΑ.  
Χορηγός επικοινωνίας: Εφημερίδα Φιλελεύθερος.  
Υποστηρικτές: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος