Η εύρεση εργασίας και θέματα επαγγελματικής προοπτικής συνεχίζουν να αποτελούν τη σημαντικότερη ανησυχία των Κύπριων νέων με βάση τα αποτελέσματα του 3ου Νεοβαρόμετρου, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας, με στόχο την αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης των νέων και τη διερεύνηση των απόψεων και των αντιλήψεων τους για διάφορα θέματα, όπως η εκπαίδευση, η απασχόληση και η συμμετοχή στα κοινά.
Το 3ο Νεοβαρόμετρο, το οποίο εστίασε στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στη νεολαία και ιδιαίτερα στη ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού Νεολαίας από τον οργανισμό IMR- Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2021. Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 1000 νέοι και νέες, ηλικίας 14-35 ετών, οι οποίοι επιλέγηκαν με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.
Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, όπως αναφέρεται και σε δελτίο Τύπου του ΟΝΕΚ, ικανοποιημένη από τον τρόπο ζωής της φαίνεται να είναι η πλειοψηφία (70%) των νέων σήμερα. Το ποσοστό αυτό παρουσιάζει, ωστόσο, μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση (85%) του 1ου Νέο-Βαρόμετρου που διενεργήθηκε πριν από την έναρξη της πανδημίας, αρχές του 2020.
Η εύρεση εργασίας (48%) και τα θέματα επαγγελματικής προοπτικής συνεχίζουν να αποτελούν τη σημαντικότερη ανησυχία των Κύπριων νέων, όπως και στα προηγούμενα δύο Νεοβαρόμετρα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι 1 στους 3 νέους (32%) αναφέρει τα κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, ως το δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης και η καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής με περιοριστικά μέτρα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες των νέων. Έξι στους 10 νέους δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στην προσαρμογή της εκπαίδευσης ή της εργασίας τους στις νέες συνθήκες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και η συντριπτική πλειοψηφία (82%) αναφέρει ότι προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων ή της εργασίας τους.
Η πανδημία έχει αναμφίβολα επηρεάσει τη ψυχική υγεία των νέων της Κύπρου, καθώς σχεδόν 6 στους 10 νέους δηλώνουν ότι η ψυχική τους υγεία έχει επηρεαστεί προς το χειρότερο. Το άγχος, η μονοτονία και η αβεβαιότητα είναι τα τρία κυρίαρχα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν πιο συχνά οι νέοι από την αρχή της πανδημίας.
Όσον αφορά τις προσδοκίες για το μέλλον τους, το 80% αισθάνονται αισιόδοξοι, θέτοντας ως σημαντικότερους στόχους για την επόμενη πενταετία την επαγγελματική καταξίωση (61%), την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους (31%) και την οικονομική ανεξαρτησία (22%).
Χρίστος Χριστόφιας : Ανησυχία και αβεβαιότητα των νέων για την μεργασιακή τους αποκατάσταση
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο Xρίστος Χριστόφιας, βουλευτής του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το 3ο Νεοβαρόμετρο κατέδειξε τις έντονες ανησυχίες των νέων και την αβεβαιότητα που βιώνουν σε σχέση με την εργασιακή τους αποκατάσταση , τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την εργασία, την εκπαίδευση και την ψυχική τους υγεία καθώς και τις ανησυχίες για τα κοινωνικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
Κάλεσε την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να συναισθανθούν τι βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας και ιδιαίτερα η νεολαία μας και να αντιληφθούν ότι οι κοινωνικοοικονομικές τους πολιτικές σε συνδυασμό με την πανδημία και την ακρίβεια «βάζουν μεγάλη πίεση στους νέους και τις νέες και παράλληλα προκαλούν μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια».
Το κόμμα του, είπε, τονίζει την ανάγκη για σειρά από μέτρα και ρυθμίσεις οι οποίες θα παίρνουν μπροστά όλους τους εργαζόμενους και θα δίνουν προοπτική, ποιότητα εργασίας και ζωής στους νέους μας όπως η ενίσχυση υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού εντός σχολείων και μέσω προγραμμάτων, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κατοχύρωση συλλογικών συμβάσεων και η κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ωφελημάτων σε περιπτώσεις μη συλλογικών συμβάσεων καθώς και η αποκατάσταση της ΑΤΑ και η επέκταση της για προστασία της αγοραστικής δύναμης της πλειοψηφίας του λαού καθώς και μέτρα για την ακρίβεια και αναπροσαρμογή κοινωνικών επιδομάτων και ψυχολογική στήριξη των νέων.
Πηγή: ΚΥΠΕ