Αρχική Τελευταία Νέα Η Κομισιόν ανακοίνωσε και επίσημα την κατοχύρωση ΠΟΠ για το χαλλούμι

Η Κομισιόν ανακοίνωσε και επίσημα την κατοχύρωση ΠΟΠ για το χαλλούμι

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη απόφαση για την καταχώριση του Χαλλούμι / Hellim ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), προστατεύοντάς το από απομιμήσεις και κατάχρηση σε ολόκληρη την ΕΕ και υιοθέτησε ένα μέτρο που επιτρέπει σε αυτό το προϊόν ΠΟΠ να διασχίσει την Πράσινη Γραμμή, αν το τυρί και το γάλα από το οποίο παρασκευάστηκε πληροί όλα τα πρότυπα της ΕΕ για τα ζώα και τη δημόσια υγεία, προκειμένου να διευκολυνθούν οι παραγωγοί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και να επωφελούνται πλήρως από την προστασία.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε μετά τη δημοσίευση της απόφασης ότι “σήμερα, η Κομισιόν εξέδωσε μια ιστορική απόφαση μετά από χρόνια σκληρής εργασίας”. Με την ομόφωνη έγκριση όλων των κρατών μελών, σημείωσε, σ”ήμερα διαφυλάσσουμε όχι μόνο ένα μοναδικό εθνικό προϊόν της Κύπρου, αλλά και τις αυστηρές υγειονομικές προστασίες της Ένωσης, οι οποίες είναι υψίστης σημασίας για την ασφάλεια των τροφίμων”.

Συνεχίζοντας, η κ. Κυριακίδου είπε ότι “η Κομισιον ανέπτυξε αυτό το πλαίσιο σε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου και έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει την επιτυχή εφαρμογή και εποπτεία της. Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν απολάβουν τώρα τα οικονομικά οφέλη της παρούσας απόφασης, εν αναμονή της επανένωσης της χώρας, διασφαλίζοντας παράλληλα την τήρηση των αυστηρών προτύπων ασφαλείας των τροφίμων μας”.

Σύμφωνα με την απόφαση, μόνο το Χαλλούμι / Hellim που παράγεται στην Κύπρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος επιτρέπεται τώρα να χρησιμοποιεί το καταχωρημένο όνομα, προσφέροντας σαφή οικονομικά οφέλη στο νησί.

Η εγγραφή επιτρέπει στους παραγωγούς αυτού του εμβληματικού κυπριακού τυριού να επωφεληθούν από το καθεστώς ΠΟΠ.

Η σημερινή απόφαση αποτελεί υλοποίηση της κοινής συμφωνίας για το Χαλλούμι που επιτεύχθηκε το 2015 και θα τεθεί σε εφαρμογή εν αναμονή της επανένωσης της Κύπρου, αναφέρει η Κομισιόν

Το μέτρο που συνοδεύει την καταχώριση του Χαλλούμι/ Hellim ως ΠΟΠ στοχεύει στο να διασφαλιστεί ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η κατάσταση της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας στην ΕΕ, καθώς και η ασφάλεια των τροφίμων.

Καθορίζει επίσης τους όρους για την πραγματοποίηση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τους ελέγχους. Επιπλέον, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας γάλακτος θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανόνες δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, τα κύρια χαρακτηριστικά του πακέτου είναι:

– Το όνομα “Χαλλούμι / Hellim” βρίσκεται πλέον στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων. Μόνο το Χαλλούμι / Halloumi / Hellim που παράγεται στο νησί της Κύπρου και σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή μπορεί πλέον να διατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτό το όνομα.

– Θα διοριστεί διεθνώς διαπιστευμένος οργανισμός ελέγχου για τη διενέργεια επιθεωρήσεων ΠΟΠ σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο οργανισμός ελέγχου θα είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι οι παραγωγοί σέβονται την παραδοσιακή συνταγή.

– Θα δημιουργηθεί μια εφαρμόσιμη ρύθμιση για την εξασφάλιση αποτελεσματικών ελέγχων ΠΟΠ σε ολόκληρη την Κύπρο, οι οποίοι θα παρακολουθούνται στενά από την Κομισιόν.

– Προβλέπεται ένα μέτρο άρσης των απαγορεύσεων κυκλοφορίας ορισμένων ζωικών προϊόντων στο νησί της Κύπρου, εν αναμονή της επανένωσής του, και καθορισμός ορισμένων προϋποθέσεων για την κυκλοφορία αυτών των προϊόντων ώστε να επιτρέπεται η παραγωγή του «Χαλλούμι» («Χαλλούμι» / «Hellim» (ΠΟΠ) ) σε όλη την Κύπρο.

– Θα διοριστεί ιδιωτικός φορέας επιθεώρησης για τη διενέργεια επιθεωρήσεων σε αγροκτήματα και γαλακτοκομεία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με όλους τους κανόνες υγείας και υγιεινής της ΕΕ.

– Μόνο Χαλλούμι / Halloumi / Hellim που πληροί όλα τα πρότυπα υγείας της ΕΕ μπορεί να κυκλοφορεί μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την υποστήριξη της επανένωσης στην Κύπρο, δήλωσε ότι “αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα με πολιτική και οικονομική σημασία για ολόκληρο το νησί της Κύπρου”.

Δείχνει, είπε, “ότι είναι δυνατές αμοιβαία επωφελείς λύσεις, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Κομισιόν στην υλοποίησή τους. Η εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, με πνεύμα συνεργασίας, θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προκειμένου να επιτύχει μια ολοκληρωμένη και διαρκή λύση στο Κυπριακό”.

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, συμπλήρωσε ότι “χαίρομαι που το Χαλλούμι / Hellim μπήκε στο μητρώο των ΠΟΠ και των ΠΓΕ, συμμετέχοντας στα καλύτερα προϊόντα της υψηλής ποιότητας γεωργίας και τροφίμων της Ευρώπης”.

Η εφαρμογή σε όλους τους παραγωγούς στην Κύπρο που επιθυμούν να συμμορφωθούν με το πρόγραμμα είναι ο καρπός πολλών ετών υπομονετικής και προσεκτικής εργασίας από όλες τις πλευρές, επεσήμανε.” Αυτή η ρύθμιση εγγραφής ΠΟΠ διασφαλίζει ίση και δίκαιη μεταχείριση για όλους τους παραγωγούς σε κάθε πλευρά της Πράσινης Γραμμής και τελικά θα εγγυηθεί ότι οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αναγνωρίσουν αυτό το αυθεντικό κυπριακό προϊόν”, κατέληξε.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το Χαλλούμι / Hellim είναι το πιο εξέχον ζωικό προϊόν της Κύπρου. Εκτός από την πολιτιστική του αξία, είναι επίσης προϊόν σημαντικής οικονομικής σημασίας για το νησί.

Η εγγραφή του Χαλλούμι / Hellim ως ΠΟΠ – εξίσου διαθέσιμη για παραγωγούς και από τις δύο κυπριακές κοινότητες – είναι επίσης ένα εξαιρετικά συμβολικό βήμα για να φέρουμε τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Κύπρο, η Κομισιόν αναφέρει ότι θα βοηθήσει τον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό τομέα να συμμορφωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα με τα πρότυπα της ΕΕ για τα ζώα και τη δημόσια υγεία.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι  προτίθεται να εντείνει την υποστήριξή της στον τουρκοκυπριακό γαλακτοκομικό τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στο πλαίσιο του πακέτου, η απόφαση προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας ομάδας εργασίας για τα Χαλλούμι / Halloumi / Hellim. Πρόεδρος της Ομάδας αυτής θα είναι η Κομισιόν και θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Η ομάδα εργασίας θα επανεξετάσει την εφαρμογή του κανονισμού και της απόφασης, σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ