Αρχική Πρόταση Η Κυπριακή Χειροτεχνία έδωσε μορφή στο project «Craftland» στο Άνασσα

Η Κυπριακή Χειροτεχνία έδωσε μορφή στο project «Craftland» στο Άνασσα

Ένα ξεχωριστό πολυδιάστατο εγχείρημα για την κυπριακή χειροτεχνία

Στόχος του η ενίσχυση και διατήρηση της χειρωνακτικής δημιουργικής παράδοσης

 

Το project Craftland, που αφορά την κυπριακή χειροτεχνία και τις προοπτικές της για το μέλλον, πήρε μορφή στο ξενοδοχείο Άνασσα, μετά από πρωτοβουλία του ομίλου Thanos Hotels & Resorts και της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας. To πολυδιάστατο εγχείρημα που ανέπτυξε και επιμελήθηκε ο Χρίστος Κυριακίδης, έχει ως στόχο την ενίσχυση του τομέα της χειροτεχνίας, διερευνώντας τους τρόπους διατήρησης των δύσκολων και χρονοβόρων δημιουργικών διαδικασιών της χειρωνακτικής παράδοσης, κατά την ψηφιακή εποχή.

 0X8A0151.JPG

Με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 ντόπιων σχεδιαστών και καλλιτεχνών, που έχουν δημιουργήσει έργα καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών χειροτεχνικών εκφάνσεων όπως κεντητική, υφαντική, δερματοτεχνία, μεταλλοτεχνία, χρυσοχοΐα, αργυροχοΐα, καλαθοπλεκτική, ξυλοτεχνία, υαλοτεχνία και κεραμική, η έκθεση Craftand άνοιξε για το κοινό στις 24 Ιουνίου, προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ εμπλουτίστηκε με τα live performances από τις sound artists Maria Spivak και Ανδρούλα Καφά. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία επίσης να συμμετάσχουν σε δημιουργικά εργαστήρια, φτιάχνοντας οι ίδιοι, με την καθοδήγηση έμπειρων τεχνιτών, τα δικά τους έργα.    

 0X8A0145.JPG

Ο επιμελητής του project κ. Κυριακίδης, εξέφρασε τη χαρά του που αυτή η δουλειά παρουσιάζεται με τόσο αρμονικό τρόπο στους χώρους τους ξενοδοχείου, αναφέροντας ότι «οι πιθανότητες της κυπριακής χειροτεχνίας μπορούν να είναι ανεξάντλητες». «Ως εκ τούτου, σκέφτομαι να τροχιοδρομήσω μια οργανωμένη κίνηση στο μέλλον, δημιουργώντας ένα μονοπάτι ανακαλύψεων από εκλεπτυσμένες, αλλά δυναμικές εφαρμογές της παραδοσιακής χειροτεχνίας στην σύγχρονη τέχνη», πρόσθεσε.

 0X8A9339.JPG

Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, κ. Μάριος Παναγίδης, ανέφερε πως «πρόκειται για μια εξαιρετική έκθεση, η οποία ουσιαστικά παντρεύει το παλιό με το μοντέρνο και αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχτεί το έργο της Κυπριακής Χειροτεχνίας το οποίο δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά και το μέλλον». Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε και στο ταλέντο του κ. Κυριακίδη, ο οποίος, όπως είπε, με πολλή μαεστρία κατάφερε να αναδείξει όλα αυτά τα έργα των καλλιτεχνών.

 0X8A9823.JPG

Η έκθεση Craftland καθώς και το κατάστημα που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Anassa με έργα κυπριακής χειροτεχνίας θα είναι ανοικτά για το κοινό μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022.

 0X8A9961.JPG

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελύσια Αθάνατος, Βαλεντίνος Χαραλάμπους, Βάσος Δημητρίου, Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου, Ελίνα Ιωάννου, Σωτήρης Καλλής, Κατερίνα Κανά, Φάνος Κυριάκου, Ιωάννα Λουκά, Μαλβίνα Μίντλετον, Μελίνα Σουκούρογλου, Νίκος Ταλιαδώρος, Λεόντιος Τουμπουρής και Μαρίνα Ξενοφώντος.

0X8A9377.JPG