Καθόλου δεν μας εκπλήσσει η νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, προωθώντας με έμπρακτο τρόπο την ιδέα της επαναφοράς μιας παράδοσης που είχε η Λεμεσός με τα γιασεμιά, τα οποία κυριαρχούσαν στους κήπους και τις βεράντες όλων σχεδόν των νοικοκυριών.
Η πρωτοβουλία των ανθρώπων που μετέχουν στις δράσεις του Ιδρύματος μάλλον ήταν αναμενόμενη από όσους, τουλάχιστον, γνωρίζουν την ευαισθησία, το ρομαντισμό αλλά και τη μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα που υπάρχει σε θέματα κοινωνίας και περιβάλλοντος.
Η συγκεκριμένη δράση για τη Λεμεσό του γιασεμιού θα πρέπει να αγκαλιαστεί με κάθε τρόπο από όλους τους δήμους της Λεμεσού, αλλά και από τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα από όλο εκείνο τον κόσμο που πρόλαβε να ζήσει την πόλη στις καλές εποχές της.
Τότε που τα λουλούδια- και ιδιαίτερα τα γιασεμιά- αποτελούσαν αναπόσπαστο στοιχείο της ομορφιάς και της καθημερινότητας κάθε σπιτιού. Τότε που οι βραδινές καλοκαιρινές βόλτες των ανθρώπων δεν γίνονταν σε θορυβώδεις χώρους όπου κανένας δεν γνώριζε κανένα, αλλά στους δρόμους της γειτονιάς, με τα πόδια ή τα ποδήλατα…
Θα πρέπει και μπορούν οι δήμοι να βάλουν το δικό τους λιθάρι για να ξαναμυρίσουν οι δρόμοι της πόλης γιασεμί. Δεν χρειάζονται πολλά… Οι πλατείες και τα πάρκα (στις συνοικίες και άλλα σημεία της πόλης) υπάρχουν, οι πεζόδρομοι και οι άλλοι χώροι συγκέντρωσης και περιπάτου υπάρχουν.
Έχουν φυτευτεί κάθε λογής δέντρα και φυτά, αρκετά από τα οποία καμιά σχέση έχουν με την ιστορία, την παράδοση και την κουλτούρα της Λεμεσού. Πρέπει και μπορούν οι τοπικές Αρχές (δεν χρειάζονται πολλά χρήματα) να εμπλουτίσουν αυτούς τους χώρους με τα χρώματα και τα αρώματα του «λεμεσιανού λουλουδιού».
Και ο κόσμος όμως, οι απλοί πολίτες της Λεμεσού, ας δοκιμάσουν να κάνουν κι οι ίδιοι πράξη αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας. Ένα μόνο φυτό στην αυλή (όπου ακόμα υπάρχει σπίτι με αυλή) ή μια γλάστρα στη βεράντα είναι αρκετό. Και θα διαπιστώσουν πολύ γρήγορα την όμορφη αλλαγή που θα φέρει στο χώρο τους αλλά και στη δική τους ψυχική κατάσταση το άρωμα του γιασεμιού.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος να μοιράσει φυτά γιασεμιού αποτελεί ένα καλό κίνητρο για όλους όσοι πραγματικά θέλουν να ομορφύνουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Πόλη του γιασεμιού η Λεμεσός
Με συγκεκριμένες δράσεις το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας επιχειρεί να επαναφέρει στη
ζωή της πόλης την ομορφιά προηγούμενων εποχών
Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες, όταν στη Λεμεσό υπήρχαν ακόμα οι γειτονιές με τις μονοκατοικίες και τα λουλούδια στους κήπους, οι άνθρωποι έβγαιναν τις νύχτες του καλοκαιριού στις αυλές τους και απολάμβαναν τα κύματα της μυρωδιάς των γιασεμιών που υπήρχαν σχεδόν σε κάθε σπίτι.
Ύστερα όμως ήρθε η ανάπτυξη… τα μικρά ανθρώπινα σπίτια γκρεμίστηκαν (στη θέση τους υψώθηκαν πολυώροφα και απρόσωπα κτίρια) και μαζί με αυτά χάθηκαν και τα γιασεμιά και παρέμειναν μόνο σε κάποια μελωδικά τραγούδια και στη μνήμη κάποιων ευαίσθητων ανθρώπων.
Εκείνη τη Λεμεσό του Γιασεμιού θα επιχειρήσει να επαναφέρει στη ζωή της πόλης και των ανθρώπων της το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας, μέσα από τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου που διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαΐου, σε συνεργασία με το Γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, το ΤΕΠΑΚ και άλλους φορείς και στο οποίο θα ανακοινωθεί η δράση «Η Λεμεσός του γιασεμιού».
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας, Χρίστος Νεοκλέους, η πρόταση που θα κατατεθεί με συγκεκριμένη εισήγηση στο συνέδριο είναι να καταστεί η Λεμεσός πόλη του γιασεμιού. Να μπει δηλαδή το γιασεμί σε όλα τα νοικοκυριά, στους οργανισμούς, στις εταιρείες και στους δημόσιους χώρους, γι’ αυτό και το Ίδρυμα αναλαμβάνει να παρέχει, σε πρώτη φάση, τεχνογνωσία και βέβαια φυτά γιασεμιού σε όλα τα νοικοκυριά της μείζονος Λεμεσού.
Η όλη προσπάθεια, όπως αναφέρει ο κ. Νεοκλέους, θα αποτελεί ένα αειφόρο, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και τουριστικό δρώμενο και θα γίνει ετήσιος θεσμός σαν υποδοχή της άνοιξης, θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα συνδυαστεί με το έργο του Λεμεσιανού συνθέτη Μάριου Τόκα, ο οποίος έχει μελοποιήσει το τραγούδι «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», αλλά και με την υπόλοιπη μουσική παράδοση της Κύπρου μέσα από την οποία προέκυψε και «Το γιασεμί στην πόρτα σου».
«Το όλο έργο θα προβληθεί διεθνώς μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμβάλλοντας στην προβολή της Λεμεσού και της Κύπρου γενικότερα σαν αειφόρου προορισμού» αναφέρει ο Χρίστος Νεοκλέους επισημαίνοντας ότι στη δράση για τη Λεμεσό του γιασεμιού θα εμπλακούν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ σε συνεργασία με τους δήμους της μείζονος Λεμεσού αλλά και τους πολίτες θα φυτευτούν χιλιάδες γιασεμιά σε σπίτια, πάρκα και άλλους ανοικτούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Το Κυπριακό Ίδρυμα Αειφορίας που ιδρύθηκε το 2013 είναι μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Λεμεσό αλλά με παγκύπρια δραστηριότητα. Το όραμά του είναι η εμπέδωση της αειφορίας σε όλο το κυπριακό γίγνεσθαι. Στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
«Στόχος μας είναι να καταστεί η Κύπρος καλύτερη σε όλους τους τομείς… Δηλαδή, πράσινη, πολιτιστικά ανεπτυγμένη, ευνομούμενη, ευημερούσα και ειρηνική χώρα για όλους τους κατοίκους της, με λυμένο το πολιτικό της πρόβλημα.
Ένας αειφόρος προορισμός για τους ξένους και με υψηλή ποιότητα ζωής για όλους τους Κυπρίους» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, προσθέτοντας ότι «αντιστρέφοντας ταυτόχρονα και την αρνητική εικόνα και ατμόσφαιρα, η οποία περιβάλλει στο παρόν διάστημα τη χώρα μας, επιθυμούμε να συμβάλουμε στο να νιώθουν ξανά οι Κύπριοι υπερήφανοι για τη χώρα τους».
Οι μέθοδοι δραστηριότητας του Κυπριακού Ιδρύματος Αειφορίας, στο οποίο μπορεί να γίνει μέλος όποιος το επιθυμεί, περιλαμβάνουν τρεις τομείς δράσης:
- Συσσώρευση και διάχυση της γνώσης για την αειφορία, με μελέτες, έρευνες, εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια, βιβλιοθήκες και αρχεία.
- Ομάδα πίεσης με τεκμηριωμένες παρεμβάσεις, εισηγήσεις, προτάσεις και πολιτικές
- Καλές πρακτικές με εθελοντική εργασία, αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων.
Πηγή: Διάλογος