Αρχική BusinessNews Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ελληνικής Τράπεζας

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της στρατηγικής της Ελληνικής Τράπεζας

Με στοχευμένες ενέργειες προωθεί την ενεργειακή διαχείριση και εξοικονόμηση

 

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις περιβαλλοντικές και ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, η Ελληνική Τράπεζα έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται ευκρινώς και στην Ετήσια Έκθεση Βιωσιμότητας της Ελληνικής Τράπεζας για το 2021 (ESG Impact Report), η οποία ακολουθεί τα Πρότυπα της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Αναφοράς (GRI Standards – Core option). Στην Ετήσια Έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στους στόχους και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελληνική Τράπεζα στο συγκεκριμένο πεδίο.

Προτάσσοντας ως βασική αρχή της την υιοθέτηση μέτρων που στοχεύουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, η Ελληνική Τράπεζα εφαρμόζει, στην καθημερινή της λειτουργία, πρακτικές για τη βέλτιστη περιβαλλοντική και ενεργειακή διαχείριση, αλλά και εξοικονόμηση. Ενδεικτικό στοιχείο των επιτυχημένων αυτών πρακτικών είναι ότι κατέστη ο πρώτος οργανισμός στην Κύπρο που πιστοποιήθηκε με το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας ISO 5001.

Έχοντας δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα διαχείρισης της ενέργειας, η Ελληνική Τράπεζα εφαρμόζει ένα αποδοτικό σύστημα ενεργειακής διαχείρισης (EnMS) με απτά αποτελέσματα. Μεταξύ αυτών, κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 16% (kWh/m2), τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 16% και το κόστος ηλεκτρισμού κατά 52% από το 2012 μέχρι το 2020.

Επιπλέον, όλα τα νέα ή ανακαινισμένα υποκαταστήματα και γραφεία της Τράπεζας σχεδιάζονται με τις προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας, που έχει θεσπίσει ο οργανισμός, με ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό, ενεργειακές αναβαθμίσεις, όπως διπλά τζάμια και μονωμένους τοίχους, αλλά και αντικατάσταση νέου, ενεργειακά αποδοτικού, φωτισμού σε πέντε κτήρια. Ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες πρακτικές στον τομέα της πράσινης ενέργειας, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά στις στέγες τεσσάρων κτηρίων, μέσω των οποίων παρήχθησαν 61.200 kWh ανανεώσιμης ενέργειας το 2021.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην καθημερινή λειτουργία της Τράπεζας, καθώς η αξιολόγηση και επιλογή των προτεινόμενων υπηρεσιών, του εξοπλισμού και των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό του οργανισμού γίνεται με κριτήρια οικολογικής βιωσιμότητας. Επίσης, χρησιμοποιείται τεχνολογία που βοηθά στη μείωση των εκτυπώσεων και την ορθή χρήση του χαρτιού, την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή του αλλά και την επιλογή της διπλής όψης εκτύπωσης.

Με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό της, η Ελληνική Τράπεζα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή του προγράμματος κατάρτισης για τη διαχείριση ενέργειας. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν εκπαιδευτεί 122 υπάλληλοι του οργανισμού, από το 2021 μέχρι τις αρχές του 2022. Παράλληλα, όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι ενημερώνονται αναφορικά με τα ζητήματα ενεργειακής διαχείρισης, μέσω της εισαγωγής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ψηλά στις προτεραιότητες  της Ελληνικής Τράπεζας βρίσκεται και η ορθή διαχείριση των αποβλήτων που προέρχονται από τις δραστηριότητες του οργανισμού. Σταθερός στόχος παραμένει η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, με ενέργειες προώθησης της περιβαλλοντικής κουλτούρας και συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Τμήματος Περιβάλλοντος για τη συλλογή αποβλήτων, όπως λαμπτήρες, εξοπλισμού πληροφορικής και πλαστικού.

Τέλος, στο πλαίσιο βέλτιστων πρακτικών που υιοθετεί για την ενεργειακή διαχείριση, η Ελληνική Τράπεζα επενδύει σε ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία, όπως τη χρήση λαμπτήρων LED, με υψηλό προσδόκιμο ζωής, για τις εγκαταστάσεις του οργανισμού.