Με θέα προς τη Δύση και στο κέντρο της αναπαράστασης τη μεσαιωνική πόλη και το – λεγόμενο σήμερα – Παλιό Λιμάνι, η Λεμεσός αποτυπώνεται για πρώτη φορά σε εικόνα μόλις το 1900. Βγαλμένη από την εποχή που η πόλη θύμιζε περισσότερο χωριό και απείχε πολύ από τη σημερινή κοσμοπολίτικη εικόνα της, η εικόνα αυτή αποτελεί τεκμήριο της τεράστιας αλλαγής που έχει φέρει η ταχύτατη ανάπτυξη της περιοχής.
Εν έτει 1900 ο ζωγράφος Μιχάλης Κουφός, από την Κάλυμνο, παρουσιάζει αυτή την πρώτη αναπαράσταση της πόλης σε καμβά, όπου διακρίνει κανείς τα ανεκμετάλλευτα τότε τεμάχια στο παραλιακό μέτωπο της πόλης και τα λιγοστά κτίρια στην περιοχή του λιμανιού. Ο Μιχάλης Κουφός ίδρυσε στη Λεμεσό στα τέλη του 19ου αιώνα την πρώτη Σχολή Ζωγραφικής στην Κύπρο και το 1897 διοργανώθηκε και η πρώτη έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές της Σχολής.
Σήμερα, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει δραματικά. Μερικές από τις πιο δραστήριες, πολυσύχναστες και πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης ήταν μέχρι και πριν ένα αιώνα αγροτικές εκτάσεις. Ακόμα και η ίδια η κίνηση στο λιμάνι ήταν περιορισμένη, αφού αυτό είχε ρόλο βοηθητικό προς εκείνο του βασικού λιμανιού του νησιού στην Αμμόχωστο. Η αναπαράσταση αυτή υπάρχει σήμερα για να υπογραμμίζει ότι το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού πάντα προκαλούσε το καλλιτεχνικό αισθητήριο, αλλά και να υπενθυμίζει ότι μέσα σε 100 χρόνια η πόλη έκανε τεράστια βήματα προς τα μπροστά.
Ο πίνακας φυλάσσεται σήμερα στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο Λεμεσού.