Αρχική BusinessNews Η Στοκχόλμη είναι «έξυπνη» και γίνεται «πράσινη»

Η Στοκχόλμη είναι «έξυπνη» και γίνεται «πράσινη»

Η λέξη «έξυπνα» χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως πρόθεμα σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από τα ρολόγια μέχρι τα οικιακά ψυγεία.

Μπορεί εμπορικά να ακούγεται καλό, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές αμφισβητούν όλο και περισσότερο πόσο έξυπνες είναι στην πραγματικότητα οι συσκευές αυτές.

Για κάποιους, αυτό μεταφράζεται σε φανταχτερά, ακριβά δημόσια κτίρια από τα οποία για παράδειγμα, μπορούν οι αρμόδιοι να παρακολουθούν τη ροή της κυκλοφορίας στους δρόμους ενώ αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας συλλέγουν -και τους στέλνουν- τα δεδομένα.Σταδιακά, η χρήση της λέξης επεκτείνεται στις πόλεις, οι οποίες κάνουν το δικό τους άλμα, υιοθετώντας τον ίδιο χαρακτηρισμό κάθε φορά που εφαρμόζουν νέες τεχνολογικές λύσεις. 

Η Στοκχόλμη ξεκίνησε με μια διαφορετική, πιο «αθόρυβη» προσέγγιση στο θέμα, αλλά, στην πορεία, κατάφερε να εξασφαλίσει από την Ε.Ε. πάνω από 7 εκατ. ευρώ και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για το πώς οι πόλεις μπορούν να γίνουν «έξυπνες».

Όπως γράφει το BBC, μαζί με τη Βαρκελώνη και την Κολωνία, η σουηδική πρωτεύουσα έχει χαρακτηριστεί ως πόλη- φάρος της ΕΕ, επειδή σε περίπτωση που τα project της στεφθούν με επιτυχία θα αντιγραφούν και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

«Έξυπνη» πόλη στην περίπτωση της Στοκχόλμης σημαίνει πιο «πράσινη».

Η Στοκχόλμη ελπίζει να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα από το 2040, ενώ αντιμετωπίζει την οικολογική πολιτική ως την πιο έξυπνη προσέγγιση, όχι μόνο για την πόλη αυτή καθαυτή, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Βεβαίως, η Στοκχόλμη είναι ήδη αρκετά φιλική προς το περιβάλλον.

Τα βιοκαύσιμα που παράγονται από τα λύματα είναι διαθέσιμα σε πρατήρια βενζίνης γύρω από την πόλη και χρησιμοποιούνται από ταξί και αυτοκίνητα.

Μάλιστα, θέλει να επεκτείνει τη χρήση τους σε μεγαλύτερα οχήματα, εν προκειμένω φορτηγά -τα οποία είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα- και να διερευνήσει τρόπους για να γίνουν τα καύσιμα πιο αποδοτικά.

Η Στοκχόλμη συνεργάζεται επίσης με την ενεργειακή εταιρεία Fortum με στόχο να προσφέρει στην πόλη σύστημα θέρμανσης από τη θερμότητα που παράγουν τα απόβλητα των δημοσίων κτιρίων, των σούπερ μάρκετ και των γηπέδων.

Το γεγονός ότι η πόλη διαθέτει ένα δίκτυο υπόγειων σωληνώσεων -2.800 χλμ σωληνώσεις συνδέονται με περίπου 10.000 κτίρια στην πόλη- σημαίνει ότι η θερμότητα που απορρίπτεται -με τη μορφή ζεστού νερού- μπορεί εύκολα να προστεθεί στο δίκτυο.

Τελευταία, οι εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία παρουσιάζουν την τάση να γίνουν περισσότερο «πράσινες» μεταφέροντας την έδρα τους σε ψυχρότερες χώρες.

Το 2013 το Facebook άνοιξε ένα νέο κέντρο δεδομένων στην απομακρυσμένη σουηδική πόλη Lulea.

Παρότι δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι αυτό συνεπάγεται πως οι επιχειρήσεις θα γίνουν πραγματικά περισσότερο «πράσινες», η Στοκχόλμη κάνει καμπάνια για να πείσει τις τεχνολογικές εταιρείες να εγκαταστήσουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα. 

Επίσης, η σουηδική πρωτεύουσα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο ανοικτών ινών στον κόσμο. Παρέχει φθηνό ευρυζωνικό δίκτυο στους περισσότερους κατοίκους, οι οποίοι πληρώνουν 20 – 25 ευρώ τον μήνα για υπηρεσίες 1GB.

Τώρα, το δίκτυο αυτό θα βοηθήσει σε μετρήσεις για την ατμοσφαορική ρύπανση. Οι μετρήσεις θα ξεκινήσουν σε μικρή κλίμακα, κατ’ αρχάς σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, η οποία θα μεταμορφωθεί από το 2025 σε μοντέρνα γειτονιά, με σπίτια, καταστήματα, εστιατόρια.

Η περιοχή θα αποκτήσει έξυπνες στάσεις λεωφορείου, Wi-Fi και αισθητήρες που θα μετρούν τη ροή της κυκλοφορίας, αλλά και την ποιότητα του αέρα.

Η πόλη έχει βάλει στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων από τις μεταφορές κατά 60%, ενώ έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί οικο-περιοχές με νέες κατοικίες, αλλά και ανακαίνιση παλιών κτιρίων.

Θωρεί ωστόσο, ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών.

Για παράδειγμα, σε ένα νεόδμητο σύνολο κατοικιών οι κάτοικοι θα μπορούν με ειδικά tablets να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση ενέργειας σε αέριο, νερό, ηλεκτρισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να κάνουν πιο ορθολογική χρήση των συσκευών, αλλά και να συγκρίνουν τη δική τους κατανάλωση με αυτή των γειτόνων τους.

Πέρα από τις ενεργειακά πιο αποδοτικές κατοικίες, υπάρχει και ένα νέο, έξυπνο σύστημα συλλογής σκουπιδιών που είναι καθ’ οδόν.

Κάθε νοικοκυριό θα έχει στη διάθεση του διαφορετικό χρώμα σακούλες για τα διαφορετικά είδη σκουπιδιών. Όλες οι σακούλες θα πετάγονται στο ίδιο σημείο, από το οποίο θα καταλήγουν σε ένα δημοτικό, υπόγειο κέντρο διαλογής -κάτι σαν ένας τεράστιος υπόγειος κάδος απορριμμάτων. Πώς θα γίνεται η διαλογή; Με αισθητήρες που θα προσδιορίζουν τα σκουπίδια κάθε σακούλας με βάση το χρώμα. 

Βεβαίως, τίποτα σε όλη αυτή την ιστορία δεν είναι τυχαίο. Το 2010 η Στοκχόλμη στέφθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης μεταξύ 35 πόλεων. 

Το νερό και τα πάρκα καταλαμβάνουν τα 2/3 της πόλης, ήτοι το 40%.  Δηλαδή 100 πάρκα και 38 κήποι…. 

Πηγή: tvxs.gr