Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών στην Κύπρο. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως αυτούς των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, του τουρισμού, της διασκέδασης, εστίασης, ενέργειας και εμπορίου. Πέραν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, ο Όμιλος έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση. Δεν είναι άλλος από τον Όμιλο Εταιρειών Λανίτη, η ιστορία του οποίου ξεκινά πριν από πάνω από έναν αιώνα. Σήμερα, οι εταιρείες που υπάγονται στον όμιλο, διοικούνται από την τέταρτη γενιά της οικογένειας Λανίτη. Όπως και η εταιρεία Αφοί Λανίτη, τα προϊόντα της οποίας μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια μας. Ποια είναι όμως η ιστορία της οικογένειας;
Ο όμιλος ιδρύθηκε από τον Παναγή (Λανίτη) Σύκα, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό από την κοινότητα της Λάνιας, περί τα τέλη της οθωμανικής κατοχής. Ασχολήθηκε με το εμπόριο τροφίμων, μια ιδιαίτερα επικερδές δραστηριότητα για την εποχή.
Το 1896, οι δύο γιοι του, Νικόλας και Κώστας, δημιούργησαν την εμπορική συνεργασία με την επωνυμία N.Π. Λανίτης & Σία Λτδ, που μέχρι σήμερα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ομίλου. Πρόκειται για μία εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών, με ένα ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Από τη Λαϊκή, στην ΚΕΟ…
Επτά χρόνια μετά, μαζί με άλλους συμπολίτες τους, ίδρυσαν το Λαϊκό Ταμιευτήριο Λεμεσού, που αργότερα μετονομάστηκε σε Λαϊκή Τράπεζα Λεμεσού και στη συνέχεια σε Λαϊκή Τράπεζα.
Το 1927, ίδρυσαν -επίσης με άλλους συμπολίτες τους- το οινοποιείο της ΚΕΟ και είχαν μερίδιο 45% το οποίο πωλήθηκε το 1950.
Επένδυσαν στη… γη
Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα δυο αδέλφια επένδυσαν πολλά στην αγορά γης. Για παράδειγμα, το 1933 αγόρασαν γεωργική γη στα χωριά Αλέκτορα και Κούκλια (εκεί που βρίσκεται σήμερα το Aphrodite Hills Golf Resort), ενώ το 1936 δημιούργησαν τη σημερινή Lanitis Farm Ltd (440 εκτάρια γης στα δυτικά της Λεμεσού – εκεί που βρίσκεται σήμερα το Fasouri Waterpark).
Ο Νίκος Λανίτης απεβίωσε το 1952 σε ηλικία 79 χρόνων, ενώ ο Κώστας Λανίτης το 1959 σε ηλικία 84 χρόνων.
Με την πάροδο των χρόνων, ο Όμιλος Λανίτη αναπτύχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο υπό τη διεύθυνση του Ευαγόρα Λανίτη (γιος του Κώστα), γνωστός για το πλούσιο κοινωνικό του έργο.
Μεγάλος ευεργέτης της Λεμεσού, ο Ευαγόρας Λανίτης, προσέφερε (το 1945) τα χρήματα για την ανέγερση του «Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού», το οποίο μετά το θάνατο του ονομάστηκε σε «Λανίτειον Ελληνικόν Γυμνάσιο».
Το 1943 ιδρύθηκε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Αμαθούς Λτδ. Το 1945 ιδρύθηκε η Cybarco Ltd και το 1952 η Lanitis N & E Estates Ltd, η οποία μετονομάστηκε σε Lanitis E.C. Holdings Ltd. Ο ρόλος της περιλαμβάνει τη χάραξη και σχεδιασμό της επενδυτικής στρατηγικής του Ομίλου, τη διαμόρφωση διαδικασιών και το συντονισμό σε ότι αφορά τις δραστηριότητες των μητρικών εταιρειών. Η Lanitis Development Ltd ιδρύθηκε το 1990.
Νέα εποχή…
Το 1992, μετά το θάνατο του Ευαγόρα Λανίτη, τα ηνία αναλαμβάνουν οι γιοι του Πλάτων, Κώστας και Μάριος Λανίτης, υπό την προεδρία του κ. Πλάτωνα Λανίτη.
Το 1998 ιδρύθηκε η Heaven’s Garden Waterpark Ltd. Το 2002 εγκαινιάστηκε το Aphrodite Hills, ενώ το 2008 ο Όμιλος ξεκίνησε -μαζί με άλλους επιχειρηματίες- τις διεργασίες για την κατασκευή της Μαρίνας Λεμεσού. Η Μαρίνα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά, το καλοκαίρι του 2014.
Το 2011 δημιουργήθηκε η Lanitis Green Energy Group και το 2012 δόθηκε η τελική άδεια για την ανάπτυξη γκολφ της Limassol Greens Golf Resort.
Στον όμιλο, περιλαμβάνονται επίσης η Lanitis Electrics, Lanitis Aristophanous, Carob Mill Restaurants, L.C.A. Domiki.
Ίδρυμα Ευαγόρα & Kathleen Λανίτη
Ο Όμιλος είναι επίσης γνωστός για την κοινωνική και ανθρωπιστική του δράση, ειδικά στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού και της υγείας. Το 2002 ιδρύθηκε το Ίδρυμα Ευαγόρα & Kathleen Λανίτη, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τη Λεμεσό, και με σκοπό τη διοργάνωση και τη χορηγία πολιτιστικών και επιμορφωτικών εκδηλώσεων.
Το Ίδρυμα οργανώνει και επιχορηγεί εκδηλώσεις πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα οι οποίες προβάλλουν τα ανθρώπινα επιτεύγματα.
Αφοί Λανίτη: Από τα αιθέρια έλαια, στα αναψυκτικά
Σχεδόν παράλληλα, τη δική της πορεία κατέγραφε όλα αυτά τα χρόνια και η εταιρεία Αφοι Λανίτης, τα προϊόντα της οποίας μπαίνουν καθημερινά στα σπίτια όλων μας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Λεμεσό το 1943, από τον Νίκο Λανίτη (γιο του Κώστα και αδελφό του Ευαγόρα). Αρχικά εξειδικευόταν στην παραγωγή αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά, την παραγωγή αρωματικών προϊόντων και τη χυμοποίηση εσπεριδοειδών.
Η ιστορία της… κυπριακής CocaCola
Στις 10 Ιουνίου 1950, η εταιρεία γίνεται ο επίσημος εμφιαλωτής και διανομέας της CocaCola στην Κύπρο, με το πρώτο εμφιαλωτήριο στη Λεμεσό. Επρόκειτο για ένα από τα πρώτα εμφιαλωτήρια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 1952 κατασκευάστηκε το υφιστάμενο εργοστάσιο της Λευκωσίας, που έχει τότε τη δυνατότητα παραγωγής 210 μπουκαλιών το λεπτό. Πέντε χρόνια αργότερα, στο εργοστάσιο εγκαθίσταται η πρώτη στην Ευρώπη αυτοματοποιημένη μηχανή ελέγχου των αναψυκτικών, ενώ λειτουργεί μια νέα γραμμή εμφιάλωσης με δυναμικότητα 490 μπουκαλιών το λεπτό.
Το 1996, η εταιρεία, μπαίνει στην αγορά γαλακτοκομικών με την εισαγωγή των προϊόντων ΦΑΓΕ. Τον Οκτώβριο του 2001 εισήλθε στην αγορά του φρέσκου γάλακτος.
Στις 5 Απριλίου του 2006, η εταιρία εξαγοράστηκε από την Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως CocaCola.
Το 2011 εξαγοράζεται το εργοστάσιο εμφιάλωσης του φυσικού νερού πηγής ΚΥΚΚΟΣ, από το Μοναστήρι Κύκκου.
Σήμερα, η εταιρεία παράγει πολλά εκατομμύρια λίτρα ανθρακούχων ποτών, μη ανθρακούχων ποτών, χυμών και φρουτοποτών, γαλακτοκομικών προϊόντων και νερού. Απασχολεί 320 εργαζόμενους.
Ο Βλαδίμηρος, η Ζορμπαλά και η… ΑΕΚ
Από το 1983, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας αναλαμβάνει ο Βλαδίμηρος Λανίτης (γιος του Νίκου). Ο Βλαδίμηρος είναι κάτοχος πτυχίου B.A. του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και κάτοχος πτυχίου Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης Αμερικής. Είναι παντρεμένος με την γνωστή τραγουδίστρια Μαργαρίτα Ζορμπαλά.
Όσοι τον γνωρίζουν, μιλούν για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων.
Το καλοκαίρι του 2009, απασχόλησε κυπριακά και ελλαδικά ΜΜΕ, όταν δημοσιεύματα τον ήθελαν να επιδεικνύει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΠΑΕ ΑΕΚ. Η διάψευση ήρθε από τον ίδιο, λίγα 24ωρα μετά τον ντόρο…
Πηγές: CyprusTimes, Lanitis Group, Λεμεσού Μνήμες