Αρχική Από το Παρελθόν Ιστορικές φωτογραφίες ιατρών της Λεμεσού

Ιστορικές φωτογραφίες ιατρών της Λεμεσού

Φωτογραφίες απο το αρχείο του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού παρουσιάζουν την Λεμεσό του χθές, μέσα απο ένα ιατρικό φακό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λεμεσού μέσω της πολιτιστικής, επιστημονικής και κοινωνικής του δράσης ήταν πρωτοπόρος στην οργάνωση Συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων.

Στο Νοσοκομείο Λεμεσού οι ιατροί Γεώργιος Μαραγκός και Σωκράτης Τορναρίτης με το νοσηλευτικό τους προσωπικό και ασθενή, την δεκαετία του 40′.

Στο χειρουργείο του Νοσοκομείου Λ/σου τη δεκαετία του 40′

Ο χειρουργός Γεώργιος Μαραγκός (1906 – 1985) σπούδασε ιατρική στα πανεπιστήμια Βιέννης και Ζυρίχης και ανακυρήχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Βιέννης. Ήταν διευθυντής χειρουργικής κλινικής στην Λεμεσό και διευθυντής χειρουργός στο Νοσοκομείο Λ/σου.

Μάθημα ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1921. Ανάμεσα στους γνωστούς ιατρούς της Λ/σου το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα ήταν ο Ιωσήφ Δανιηλίδης, Θεόδωρος Φράγκος, Μιχαήλ Μαλιαράκης, Νίκος Όθωνος Γιαβόπουλος, Σπύρος Παυλίδης, Ευαγόρας Γεωργίου, Σωκράτης Παστίδης, Μάρκος Μαρκουλής, Παναγιώτης Σταυρινίδης και Μαρία Ρούσου.

Γεύμα εργασίας κατα την διάρκεια του Α΄Παγκυπρίου Ιατρικού Συμποσίου που έγινε στην Λεμεσό το 1934.

Ο Παθολόγος Ιωάννης Πιερή άσκησε την ιατρική στη Λεμεσό απο το 1898 μέχρι τον θάνατο του, το 1930. Σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και διετέλεσε γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συνδέσμου Λεμεσού την περίοδο της ίδρυσης του, το 1919.

Ο ιατρός Χριστόφορος Τορναρίτης με την σύζυγο του Αντιγόνη, την κόρη του Ρίτσα και τον πεθερό του, Ιωάννη Οικονομίδη (ιδρυτή του Συνεργατισμού και της Τράπεζας Κύπρου) και την σύζυγο του Κλεοπάτρα. Άσκησε την ιατρική στην Λεμεσό απο το 1914 και απο το 1928 υπηρέτησε ως κυβερνητικός ιατρός.

Οι Λεμεσιανοί ιατροί της Τεκτονικής Στοάς Ζήνων αρχές του 20ου αιώνα, Νικόλαος Ο. Κατσαράς, Χριστόφορος Τορναρίτης, Ιωάννης Καραγεωργιάδης, Χριατιανός Ρωσίδης και Θεόδωρος Ο. Φράγκος.

Ο Σωκράτης Τορναρίτης (1892 – 1979) διδάκτορας της ιατρικής, χειρουργικής και μαιευτικής με την σύζυγο του Ζέτα και τον γιο τους χειρούργο Γιώργο. Άσκησε την ιατρική στην Λεμεσό απο το 1915. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού για χρόνια και για της πολύτιμες υπηρεσίες του, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου το 1967.

 

Ο παθολόγος – ραδιολόγος Παπαδόπουλος Θεοχάρης (1893 – 1963) ήταν ο πρώτος που έφερε τις ακτίνες Ραίντγκεν (πρόγονος τον ακτίνων x) στη Λεμεσό. Έγραψε ιατρικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες.

Στο κέντρο ο μαιευτήρας, χειρούργος γυναικολόγος Μάριος Τριτοφτίδης (1908 – 2005) διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού (1969 – 1973) και ίδρυσε την κλινική Ευαγγελισμός που κατεδαφίστηκε μετά τον θάνατο του. Ήταν για χρόνια πρόεδρος του Γ.Σ.Ο και γνωστός πολιτευτής. Μαζί του οι οδοντίατροι Κόκος Πολυδωρίδης, ο Κώστας Γεωργίου και ο χημικός Ανδρέας Ανδρέου.

Η κλινική Ευαγγελισμός του ιατρού Μάριου Τριτοφτίδη στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ στην Λεμεσό που κατεδαφίστηκε μετά τον θάνατο του.

Συγκέντρωση των ιατρών στο ξενοδοχείο Κούριο, τον Φεβρουάριο του1961. Διακρίνονται απο αριστερά ο καρδιολόγος Λυκούργος Δρουσιώτης, ο οδοντίατρος Συμεών Συμιλλίδης, ο φαρμακοποιός Ανδρέας Λάμπρου, ο παιδίατρος Φοίβος Νικολαίδης και ο ωριλά Γιαννάκης Χατζήπαπας.

Το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν η κλινική της Λεμεσιανής πρώτης Κυπρίας ιατρού Μαρίας Ρούσου, κατα την δεκαετία του 30′, στην οδό Ειρήνης, πρώην Βικτωρίας.

Η τελευταία κλινική της Μαρίας Ρούσου στην οδό Κουμανδαρίας. Σε αυτήν πήγαιναν Τουρκοκύπριοι που ζούσαν πολύ κοντά. Η κλινική έκλεισε το 1938 όταν η Ρούσου παντρύτηκε και άνοιξε εξωτερικό ιατρείο στο σπίτι της. Ποτέ δεν αμειβόταν.

Το υπο κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού το 1957.

Το υπο κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού το 1957.

Το υπο κατασκευή Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού το 1957.

Το Νοσοκομείο Λεμεσού στεγαζόταν απο το 1923 μέχρι το 1957 στο κτήριο όπου είναι σήμερα η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού.

Ο ιατρός Όμηρος Χατζηδημητρίου και το νοσηλευτικό προσωπικό ατην είσοδο του Νοσοκομείου Αμιάντου το 1946.

Ανάρρωση ασθενούς που προβλήθηκε απο χολέρα στο Τρόοδος. Απο το λεύκωμα του ιατρού Robert A. Cleveland, του Αρχείου Πολιτιστικού Ομίλου Λαικής.

Το έλκυθρο που χρησιμοποιούσε ο ιατρός Όμηρος Χατζηδημητρίου για να μεταφέρει το χειμώνα ασθενείς απο απρόσιτες για άλλα οχήματα περιοχές, στο Νοσοκομείο Αμιάντου το 1946.

Το Καταστατικό του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού που εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 1953 απο τους “επανιδρυτές” που εμφανίζονται στην τελευταία σελίδα του βιβλιαρίου και υπογράφεται απο τον τότε γενικό γραμματέα του, Χριστόφορο Τορναρίτη. Το παρόν Καταστατικό βρίσκεται σαν έκθεμα στο Μουσείο μας.

Ο πρόεδρος του ΙΣΛ Γιώργος Τορναρίτης συγχαίρει τον Γ. Μαραγκό κατά την απονομή τιμητικού διπλώματος και αναμνηστικής πλάκας σε αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς του στην κυπριακή ιατρική – χειρουργική, τον Φεβρουάριο του 1978.

Συγκέντρωση ιατρών στο ξενοδοχείο Κούριο το Φεβρουάριο του 1961.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Βάσος Λυσσαρίδης χαιρετίζει το Α’ Διήμερο Ιατρικό Συμπόσιο, στο ξενοδοχείο Αστήρ το 1977.

Μέρος των συνέδρων στο Β’ Διήμερο Ιατρικό Συμπόσιο στο ξενοδοχείο Αστήρ το 1978.

Ο ιατρός Γαστών Σχίζας υποβάλει ερώτηση κατα το Δ’ Διήμερο Ιατρικό Συμπόσιο, που οργανώθηκε 24 και 25 Οκτωβρίου 1981.

Το προεδρείο στο 12ο Διήμερο Ιατρικό Συμπόσιο. Στο βήμα ο τότε πρόεδρος δρ. Χριστόδουλος Μέσης.

ΕλληνοΑμερικάνοι ιατροί με το δήμαρχο Λεμεσού Αντώνη Χατζηπαύλου και μελή του Δημοτικού Συμβουλίου σε δεξίωση στο Δημαρχείο.

Μέρος των ομιλητών μαζί με Κύπριους ιατρούς κατα το Συμπόσιο Περιγεννητικής Ιατρικής που οργανώθηκε στο ξενοδοχείο Απολλώνια τον Μάιο του 1982.

Ο Υπουργός Υγείας Π. Παπαγεωργίου εγκαινιάζει το ιδιόκτητο οίκημα του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού. Διακρίνονται ο έπαρχος Λεμεσού Α. Αγγελίδης, ο καθηγητής Στεφανής και οι ιατροί Ν. Αργυροπούλου, Γ. Λάντας, Χρ. Μέσης, Π. Ζεμενίδης, Χρ. Μεταξάς και Στ. Πετράκης.

Ο τότε γραμματέας του Ι.Σ.Λ. δρ. Κώστας Αντωνίου με το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής δρ. Εμμέλεια Βουνού, την γραμματέα/βιβλιοθηκάριο Νίκη Γεωργιάδου και τον δρ. Γιώργο Χατζηκωστάντα.

Το 26ο Διήμερο Ιατρικό Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005. Διακρίνονται ο τέως πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. δρ. Νικόλας Χριστοδούλου, ο δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος, ο φαρμακοποιός Άγγελος Βότσης και πίσω ο παιδίατρος δρ. Αμέρικος Αργυρίου.

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Λ. δρ. Μάριος Φιλίππου με τον υπέυθυνο των επιστημονικών εκδηλώσεων δρ. Μάριο Λιασίδη.

Πηγή: cyprusmedicalmuseum.org