Αρχική Τελευταία Νέα Καρούσος: Εκτός πράσινης λίστας ΗΒ λόγω ποσοστών εμβολιασμών – Σκέψεις για κίνητρα...

Καρούσος: Εκτός πράσινης λίστας ΗΒ λόγω ποσοστών εμβολιασμών – Σκέψεις για κίνητρα & αντικίνητρα για εμβολιασμένους

Έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυναν την Παρασκευή οι Υπουργοί Μεταφορών και Οικονομικών με τον Γιάννη Καρούσο να λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μας συμπεριέλαβε στην πράσινη λίστα λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμών και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να τονίζει την ατομική ευθύνη.

Ο κ. Καρούσος αποκάλυψε ότι γίνονται σκέψεις για κίνητρα και αντικίνητρα για εμβολιασμένους και θα συζητηθούν περαιτέρω στις διϋπουργικές επιτροπές.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της υπογραφή Συμφωνίας Δανείου ύψους μέχρι €200 εκ. με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι σε αυτό το σημείο της πανδημίας είναι αδιανόητο να μην επιδεικνύουμε όλοι ατομική ευθύνη, προσθέτοντας ότι εδώ και ενάμιση χρόνο η πολιτεία έχει επιδείξει αλληλεγγύη μέσω των χρημάτων του φορολογουμένου και μέσω των κινδύνων που περάσαμε για την οικονομία.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εμβόλια και είναι καθήκον όλων όσοι ζουν σε μια οργανωμένη πολιτεία να μην διακινδυνεύουν τον συνάνθρωπό τους, να μην διακινδυνεύσουν να κάνουν άλλους άνεργους, να μην διακινδυνεύσουν να καταρρεύσει η οικονομία, επειδή αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Και δεν είναι θέμα μόνο καμπάνιας ή ενημέρωσης, εδώ και ενάμιση χρόνο μιλούν οι ειδικοί , εδώ και ενάμιση χρόνο μιλά η επιστημονική κοινότητα, είναι αδιανόητο να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά άρνησης είτε από επαγγελματίες υγείας, είτε από άλλους συνανθρώπους μας από τη στιγμή που υπάρχουν εμβόλια», ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι όλη η ανθρωπότητα έδωσε μια μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλιστούν αυτά τα εμβόλια για να τα έχουμε αφού ήταν το μόνο μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία που έρχεται κάθε εκατό χρόνια.

«Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή τέτοια ατομική ανευθυνότητα από κάποιους» είπε.

Σε ερώτηση αν πρέπει να ληφθούν μέτρα απάντησε ότι ίσως είναι κάτι που πρέπει να δει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Σε άλλη ερώτηση πόσο ακόμη θα μπορεί η Κυβέρνηση να στηρίζει τους τομείς της οικονομίας απάντησε ότι δεν είναι η Κυβέρνηση, γιατί η Κυβέρνηση είναι τα λεφτά των φορολογουμένων τα οποία έχει αναδιανέμει αυτό το διάστημα για να στηριχθούν αυτοί οι συνάνθρωποί μας που ενδεχομένως να έχαναν τις δουλειές τους ή να χρεοκοπούσαν. «Τα λεφτά τα δικά σας δεν είναι ανεξάντλητα για να τα δίνουμε να συντηρούμε επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν, γιατί κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν» τόνισε.

 Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το μόνο όπλο που έχουμε και είναι και αποτελεσματικό και στην μετάλλαξη την ινδική είναι τα εμβόλια.

Ανέφερε ότι η τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να στηρίζεται με τα μέτρα στήριξης και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο «και θα δούμε, αλλά δεν μπορούμε να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας».

Ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι τον τελευταίο μήνα έγινε μια αρκετά καλή προετοιμασία με τις αρχές της Ρωσίας και με το Ηνωμένο Βασίλειο ούτως ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τα επιδημιολογικά μας δεδομένα ήταν εξαιρετικά και να τους πείσουμε να εντάξουν την Κύπρο ως πράσινη χώρα για να αποκαταστήσουμε τις πτήσεις και όλα τα οφέλη τα οποία θα είχε αυτή η αποκατάσταση, ιδιαίτερα τα οικονομικά και τα οφέλη στον τουρισμό.

«Δυστυχώς με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια δυσκολεύει,  το ΗΒ δεν συμπεριέλαβε την Κύπρο στην πράσινη λίστα και ο λόγος είναι παρά πολύ απλός δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί δεν εμβολιάζεται ο κόσμος ιδιαίτερα οι νεαροί στην ηλικία, και αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα στο να μας πρασινίσουν οι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ρωσία ιδιαίτερα για τις ναυλωμένες πτήσεις» ανέφερε.

Απηύθυνε έκκληση στην τουριστική βιομηχανία «εάν θέλουμε να ανοίξουμε, να λειτουργήσει η τουριστική βιομηχανία, δεν χάθηκε ακόμη ο χρόνος, πρέπει να εμβολιαστούν οι πολίτες».

Τόνισε ότι  δεν υπάρχει άλλη λύση και σημείωσε ότι όταν συζητάμε με τις αρχές του ΗΒ και μας αναφέρουν ότι το κύριο κριτήριο τους είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων επί του πληθυσμού και βλέπουμε ότι στην τουριστική βιομηχανία και στις τουριστικές περιοχές υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων «αυτό είναι αδικαιολόγητο».

«Πρέπει να αναλάβουν δράση όλοι οι φορείς της τουριστικής βιομηχανίας, είτε είναι ξενοδόχοι, είτε είναι κέντρα αναψυχής, είτε είναι δήμαρχοι των τουριστικών πόλεων  και άλλοι φορείς να πείσουν το προσωπικό και τους νεαρούς και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτή την βιομηχανία να εμβολιαστούν, να αυξήσουμε αυτά τα ποσοστά εμβολιασμένων, ούτως ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε ξανά με ένα θετικό τρόπο ιδιαίτερα στο ΗΒ για να γίνει μια αποκατάσταση των πτήσεων ο εμβολιασμός είναι  ο μόνος τρόπος για να ανοίξουμε τον τουρισμό και τις αερομεταφορές δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Σε ερώτηση αν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο για την τουριστική βιομηχανία είπε ότι δεν γνωρίζει αν μπορεί να καταστεί υποχρεωτικό «αλλά σίγουρα πρέπει να εξεύρουμε τρόπους ούτως ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές».

«Οφείλουμε να το διερευνήσουμε και να υλοποιήσουμε μέτρα ή ακόμη και αντικίνητρα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, μου είναι αδιανόητο, είμαστε μια τουριστική χώρα, εξαρτόμαστε σημαντικά από τον τουρισμό, είμαστε έτοιμοι να μας ανοίξουν πάρα πολλές χώρες, ήδη βελτιωνόταν η χώρα μας επιδημιολογικά, στο  ECDC ήμασταν στο πορτοκαλί και αν συνεχίζαμε σύντομα θα ήμασταν και πράσινοι, όμως με βάση τα τελευταία δεδομένα θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μας πρασινίσουν ή να βελτιωθεί η κατάστασή μας για τις χώρες στο εξωτερικό», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι δεν χάθηκε η τουριστική περίοδος ακόμη, προλαβαίνουμε πρέπει όμως να αναλάβουν δράση όλοι συλλογικά.

Σε ερώτηση αν άνοιξε η συζήτηση κινήτρων και αντικινήτρων, είπε ότι είναι κάτι που θα το δει ο νέος Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι στα αεροδρόμια ο εμβολιασμένος δεν έχει περιορισμό και αυτό ισχύει και με το ψηφιακό πιστοποιητικό. «Και έχουμε πάρει πρωτοβουλία εμείς και θα τα συζητήσουμε στις αρμόδιες διυπουργικές επιτροπές», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ