Αρχική Τελευταία Νέα Καθ. Καραγιάννης : Τα παιδιά θα εκπαιδευτούν για μέτρα προστασίας ενόψει χειμώνα...

Καθ. Καραγιάννης : Τα παιδιά θα εκπαιδευτούν για μέτρα προστασίας ενόψει χειμώνα οπόταν πιθανόν να υπάρξει έξαρση

Το άνοιγμα των σχολείων τη δεδομένη στιγμή θα δώσει στα παιδιά τον χρόνο να εξοικειωθούν με τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας ενόψει του χειμώνα, οπόταν πιθανόν να υπάρξει έξαρση της επιδημίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, υπάρχει η πιθανότητα έξαρσης του κορωνοϊού τον χειμώνα. «Ο ιός μπορεί να επανέλθει κοντά μας από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπου θα εξακολουθήσει να μεταδίδεται τους δικούς μας καλοκαιρινούς που εκεί είναι χειμερινοί μήνες», είπε.

Εξήγησε ότι ο ιός μάλλον θα επανέλθει τον χειμώνα παρά το φθινόπωρο, αφού όπως σημείωσε η Κύπρος μέχρι και τον Νοέμβριο έχει ζέστη.

Η περίοδος που ανοίγουν τα σχολεία μέχρι και να κλείσουν, ανέφερε ο Καθηγητής, είναι περίοδος στην οποία τα παιδιά θα συνηθίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας ενόψει του χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, σημείωσε, τα παιδιά ήταν στο σπίτι περιορισμένα με τους γονείς τους που επέβλεπαν την ασφάλεια τους. «Είναι καιρός να εξοικειωθούν πώς να προσέχουν και τα ίδια όταν είναι εκτός σπιτιού και μάλιστα στο σχολείο, ούτως ώστε αν υπάρξει έξαρση τον Χειμώνα, να είναι σε θέση να την αντιμετωπίσουν, να ξέρουν πώς να προστατευτούν χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε lockdown», πρόσθεσε.

Τα σχολεία μας ανοίγουν έχοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το άνοιγμα των σχολείων ήταν κάτω ως ένα από τα μέτρα χαλάρωσης σε κάποιο στάδιο. «Επομένως η απόφαση ήταν πότε να ανοίξουν. Η Κυβέρνηση πήρε την πολιτική απόφαση να τα ανοίξει την συγκεκριμένη στιγμή, 21 Μαΐου. Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν να ανοίξουν έχοντας υπόψη και την εμπειρία των χωρών που άνοιξαν τα σχολεία πιο ενωρίς από εμάς», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, η Δανία ήταν αυτή που άνοιξε πολύ πιο ενωρίς από όλους τα σχολεία της και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να παρουσιάζει πρόβλημα. «Η Ελλάδα θα ακολουθήσει αυτή την εβδομάδα που έρχεται. Η Γερμανία τα άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Επομένως μέχρι να ανοίξουν και τα δικά μας θα υπάρχει κάποια εμπειρία πάνω στην οποία να βασιστούμε», πρόσθεσε.

Εκείνο που χρειάζεται εφόσον ελήφθη η πολιτική απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία, υπέδειξε, είναι μια συλλογική προσπάθεια ώστε να ανοίξουν με τον ασφαλέστερο τρόπο και την καλύτερη επιτήρηση για την ασφάλεια τόσο των παιδιών όσο και των εκπαιδευτικών.

Δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών

Ο Καθηγητής ερωτηθείς, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των παιδιών. «Για ποιό λόγο να τεθούν σε κίνδυνο τα παιδιά, αν έχουμε μηδενικά κρούσματα στην κοινότητα; Πώς θα διακινδυνεύσουν τα παιδιά; Να ανησυχήσουμε αν δεν ‘καθαρίσουμε’ εντελώς μέχρι τότε. Θα δούμε, αν λόγω της χαλάρωσης των μέτρων, έχουμε μια έξαρση στις αρχές ή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Ελπίζω να μην έχουμε κάτι τέτοιο οπότε είναι ασφαλές, ο τρόπος που προχωρούμε με τα παιδιά», πρόσθεσε.

Τα παιδιά μαθαίνουν γρήγορα

Κληθείς να σχολιάσει ότι τα παιδιά θα βρεθούν σε ένα χώρο όπου αναμένεται ότι θα παίξουν, θα αγκαλιαστούν και θα έρθουν σε στενή επαφή μεταξύ τους, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι τα παιδιά θα μάθουν πώς να δρουν.

«Τα παιδιά μαθαίνουν πιο γρήγορα από τους μεγάλους και συμπεριφέρονται πιο υπεύθυνα από τους μεγάλους κάποτε. Και το είδαμε αυτό και με τα θέματα του καπνίσματος, τα θέματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, της καθαριότητας, της ανακύκλωσης», σημείωσε.

Σε περίπτωση κρούσματος στα σχολεία

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι θα υπάρχουν κανόνες ασφάλειας στη λειτουργία των σχολείων – θα υπάρχουν μόνο δώδεκα παιδιά μέσα στην τάξη, θα κάνουν τα διαλείμματα τους ξεχωριστά και ούτω καθεξής.

Σε περίπτωση κρούσματος, είπε, «τότε θα γίνει απομόνωση της συγκεκριμένης τάξης και να μείνουν τα παιδιά στο σπίτι τους. Τα παιδιά δεν νοσούν πρώτα από όλα, είναι ασυμπτωματικά. Επομένως υπάρχουν τρόποι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα κρούσμα και φυσικά με τις ιχνηλατήσεις», σημείωσε.

Εργαστηριακές διαγνώσεις σε δείγμα 20.000

Ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι θα υπάρχει πολύ αυστηρή επιτήρηση της κατάστασης στα σχολεία. Υπενθύμισε την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για την διενέργεια 20.000 τεστ στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που θα πάνε πίσω στα σχολεία.

«Ελπίζω να δείξουν μηδενικά αποτελέσματα και τα 20.000 τεστ, να μην έχει ούτε ένα θετικό. Αυτό είναι το ζητούμενο, δηλαδή να αποδείξουμε ότι πράγματι ήταν ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία. Επίσης αν υπάρξει πρόβλημα θα φανεί από τα τεστ», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση κρουσμάτων θα κλείσουν τα σχολεία, είπε πως «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπήρξε αυτό το ενδεχόμενο στον αριθμό χωρών που άνοιξαν τα σχολεία».

Υπάρχει ο φόβος για την οικογένεια

Ο κ. Καραγιάννης παραδέχτηκε ότι με το άνοιγμα των σχολείων, θα υπάρχει ο φόβος για ολόκληρη την οικογένεια να νοσήσει.

«Υπάρχει ο φόβος. Φαίνεται ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο εύκολα. Φυσικά με τους γονείς που θα έχουν στενή επαφή με τα παιδιά τους, μπορεί να υπάρχει κάποιος κίνδυνος εκεί πέρα», σημείωσε.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μάσκα τα παιδιά

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι τα παιδιά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν μάσκα στο σχολείο διότι θα τους περιορίζει και δεν θα την ανέχονται ενώ τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν στο σχολικό περιβάλλον είναι αρκετά για να τα προστατεύσουν.

«Αν δεν έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων ή ακόμα καθόλου, για ποιο λόγο να φορούν μάσκα τα παιδιά; Τα παιδιά αν φορούν μάσκα σίγουρα δεν θα την ανέχονται, θα αγγίζουν το μπροστινό μέρος της μάσκας κλπ. Είναι καλύτερα να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό πριν μπουν στο μάθημα και εφόσον οι χώροι θα αερίζονται επαρκώς δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν δεν φταρνίζονται ή βήχουν τα παιδιά πώς θα διασπαρεί ο ιός;», είπε.

Τόνισε ότι θα υπάρχουν μόνο δώδεκα παιδιά σε κάθε τάξη και θα υπάρχει ασφαλής απόσταση του ενός παιδιού από το άλλο.

«Είχαμε συστήσει εμείς, ότι τα παράθυρα και η πόρτα να παραμένουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων ούτως ώστε να αερίζονται συχνά οι χώροι. Δεν βλέπω κίνδυνο μέσα στην τάξη. Τα διαλείμματά τους θα γίνονται ξεχωριστά, η κάθε τάξη θα είναι συγκεντρωμένη ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά άλλων τάξεων. Τα κυλικεία δεν θα ανοίξουν ώστε να μην συνωστίζονται τα παιδιά. Νομίζω δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία», συμπλήρωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ