Αρχική Τελευταία Νέα Κόλαφος τα υψηλά κτίρια στην Λεμεσό – Πρόβλημα η υψηλή χρήση αυτοκινήτου...

Κόλαφος τα υψηλά κτίρια στην Λεμεσό – Πρόβλημα η υψηλή χρήση αυτοκινήτου στην πόλη

Το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ψηλά κτίρια, ο βιώσιμος στρατηγικός σχεδιασμός, οι μελλοντικές προκλήσεις και το μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Λεμεσό, απασχόλησαν το δεύτερο σκέλος διαλογικών συζητήσεων,  υπό τον τίτλο “Limassol 2040”, που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ.
 
Η πρωτοβουλία, χορηγός επικοινωνίας της οποίας είναι και το ΚΥΠΕ, διοργανώθηκε από τον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Oxygono, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και στόχο είχε τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου πλάνου για τη Λεμεσό, μέσα από την συμμετοχή των πολιτών, των οργανωμένων συνόλων, αλλά και των αρχών της πόλης.
 
Εισηγητές ήταν οι Δήμαρχοι Λεμεσού και Ύψωνα, Νίκος Νικολαϊδης και Παντελής Γεωργίου ,και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, οι οποίοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από πέντε θεματικές, ενώ ακολούθως απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.
 
Οι δυο Δήμαρχοι υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εξέφρασαν την στήριξη τους στην πρόταση που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση, ώστε οι Δήμοι να αποκτήσουν τις αρμοδιότητες και την οικονομική δυνατότητα να επιτελέσουν καλύτερα το έργο τους απέναντι στους δημότες. Από την πλευρά του, ο κ.Θεοπέμπτου, εξέφρασε τη θέση πως, αν και το προτεινόμενο νομοσχέδιο διαθέτει “καλές πρόνοιες”, αυτό φαίνεται να έχει και ” πολλές προχειρότητες”, καθώς, όπως είπε, “αφέθηκαν πολλά ερωτήματα για να συζητά η Βουλή”.
 
Σε σχέση με τις μελλοντικές προκλήσεις, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την απουσία σωστών δημόσιων συγκοινωνιών, την έλλειψη πρασίνου, την ελλιπή διαχείριση των αποβλήτων, την αύξηση της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αέρα. Ιδιαίτερα για το τελευταίο, ο κ.Θεοπέμπτου υπέδειξε πως, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου, δυο Κύπριοι πεθαίνουν πρόωρα, κάθε μέρα, λόγω της κακής ποιότητας του αέρα.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ύψωνα, εξέφρασε την ανησυχία του και για την αύξηση της στάθμης των νερών τις επόμενες δεκαετίες  – κατά δυο περίπου μέτρα – και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων που να θωρακίζουν τις παράλιες πόλεις μας. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου της Λεμεσού, που έχει παγοποιηθεί λόγω της ακύρωσης του Τοπικού Σχεδίου, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στόχος αυτός παραμένει ψηλά στην ατζέντα των έξι Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού και θα προωθηθεί στο αναθεωρημένο Τοπικό Σχέδιο, ενώ θα περιλαμβάνεται και στις προτάσεις του στρατηγικού σχεδιασμού 2021-2027.
 
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λεμεσού, αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), σημείωσε πως αυτό βάζει στόχους, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης του αυτοκινήτου “που στη Λεμεσό υπερβαίνει το 92%”. Η μεγάλη πρόκληση, συνέχισε, είναι η υλοποίηση του μέσα από τα απαραίτητα κεφάλαια και την αναγκαία τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά κυρίως την ύπαρξη πολιτικής βούλησης.  Υπέδειξε δε ότι το ΣΒΑΚ περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές “που πάνε κόντρα στις νοοτροπίες του Κύπριου, που έμαθε να διακινείται αποκλειστικά με το αυτοκίνητο του”.
 
Σε σχέση με το θέμα των ψηλών κτιρίων και το κατά πόσο αυτά θα μπορούσαν να χωροθετηθούν στην μέχρι σήμερα αναξιοποίητη Ακταία Οδό (από τη μαρίνα μέχρι το λιμάνι Λεμεσού), ο κ.Νικολαϊδης δεν απέκλεισε κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι, τόσο το προηγούμενο, όσο και το νυν δημοτικό συμβούλιο έκριναν πως, μέσα από σωστές διαδικασίες θα μπορούσε να γίνει. “Είναι ένα ζήτημα το οποίο συζητείται και που θα πρέπει να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα”, πρόσθεσε.
 
Αν και υπάρχει αναγκαιότητα για ψηλά κτίρια, μέχρι σήμερα η χωροθέτηση τους είναι λανθασμένη, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ύψωνα, εκφράζοντας την άποψη πως “θα έπρεπε να τοποθετηθούν κατά τρόπο που να δημιουργήσουν ένα δυνατό οικονομικό κέντρο ώστε να προσελκύσουμε και τις ανάλογες εταιρείες”.
 
Αφήσαμε τους επιχειρηματίες να κτίσουν πύργους όπου θέλουν, χωρίς σχεδιασμό και μελέτη, είπε επίσης ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σημειώνοντας πως καθημερινά, από το κάθε εργοτάξιο ψηλού κτιρίου ρίχνονται στη θάλασσα 2,5 χιλιάδες τόνοι νερού, η ποιότητα του οποίου ελέγχεται από τις ίδιες τις εταιρείες. Υπέδειξε ότι όλοι βιάστηκαν να εξασφαλίσουν πολεοδομικές άδειες γιατί από τον νέο χρόνο θα εφαρμοστεί  η νομοθεσία για σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κτίρια.
 
Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των τριών εισηγητών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματα αλλά και τις θέσεις τους γύρω από το μέλλον της πόλης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ