Αρχική Τελευταία Νέα Κυπριακός οργανισμός αστρονομίας: «Δεν ήταν αστεροειδής και δεν έκανε sonic boom»

Κυπριακός οργανισμός αστρονομίας: «Δεν ήταν αστεροειδής και δεν έκανε sonic boom»

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κυπριακός οργανισμός αστρονομίας ξεκαθαρίζει ότι «δεν ήταν αστεροειδής, αλλά ένα μετέωρο».

Γιατί δεν ήταν αστεροειδής; Ας ορίσουμε αρχικά την έννοια του μετεωροειδή. Οι μετεωροειδείς έχουν αρκετά μεγάλο εύρος μεγεθών. Περιλαμβάνουν οποιαδήποτε διαστημικά συντρίμμια• από έναν αμελητέο κόκκο σκόνης, μέχρι και σώματα που φτάνουν τα 100 μέτρα. Διαστημικά συντρίμμια μεγαλύτερα από αυτό το ανώτατο όριο, τότε ναι, μπορούν να θεωρηθούν και ως αστεροειδείς – εάν εμπίπτουν σε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ευτυχώς για τον γαλάζιο μας πλανήτη, δεν ήταν αστεροειδής, αλλιώς θα ζούσαμε στιγμές αποκάλυψης».

Μάλιστα όπως αναφέρει «δεν έκανε sonic-boom, αλλά “meteor air burst”. Τι είναι αυτό; Οι μετεωροειδείς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, από το διάστημα, ταξιδεύοντας με ταχύτητες τουλάχιστον 11 km/s. Παρά το γεγονός ότι κινούνται μέσα από τα ανώτερα και πιο αραιά στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας, η τεράστια ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το σώμα, συμπιέζει γρήγορα τον αέρα στην πορεία του. Ο μετεωροειδής βιώνει τότε αυτό που είναι γνωστό ως πίεση εμβολισμού. Καθώς ο αέρας μπροστά από τον μετεωροειδή συμπιέζεται, η θερμοκρασία του αυξάνεται γρήγορα. Αυτό δεν οφείλεται και τόσο στην τριβή, αλλά είναι μια αδιαβατική διαδικασία, συνέπεια του γεγονότος ότι πολλά μόρια και άτομα αναγκάζονται να καταλάβουν μικρότερο χώρο. Η πίεση και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται, είναι οι λόγοι για τους οποίους λίγοι μετεωρίτες καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι το έδαφος. Οι περισσότεροι απλά καίγονται ή αποκόπτονται σε μικροσκοπικά θραύσματα. Μεγαλύτεροι σε μέγεθος μετεωροειδείς, που καταλήγουν ως μετέωρα στην γήινη ατμόσφαιρα -όπως και χθες- συνήθως εκρήγνυνται».

Δείτε την σχετική φωτογραφία: