Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, δήλωσε την Τετάρτη η αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Φωτεινή Τσιρίδου, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που παρουσιάστηκε εντός της Επιτροπής γίνεται χρήση ουσιών από ανήλικους «σε ποσοστό 9% στα παιδιά σε ηλικίες από 14 έως 18 ετών».
Στην εν λόγω Επιτροπή συζητήθηκε σήμερα το θέμα της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από άτομα νεαρής ηλικίας ή/και ανηλίκους, καθώς και ο χειρισμός και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου έπειτα από εισήγηση της κ. Τσιρίδου.
Η κ. Τσιρίδου, δήλωσε έπειτα από τη συνεδρία της Επιτροπής, ότι έχουν χαθεί χιλιάδες ζωές στην Κύπρο και εκατομμύρια κόσμου σε όλον τον πλανήτη, εξαιτίας των ναρκωτικών ουσιών. Πρόσθεσε ότι τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα πρωτίστως κοινωνικό, υγείας και μετά πρόβλημα παραβατικότητας και καταστολής, σημειώνοντας ότι «είναι με αυτόν τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται».
«Θέλαμε να ενημερωθούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης για το φαινόμενο αυτό, γιατί ακριβώς βλέπουμε ότι λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις. Ιδιαίτερα από την τελευταία έρευνα που είδαμε, ότι μέσα στους ανήλικους υπάρχει χρήση από 9% των παιδιών από 14 έως 18 ετών», είπε η κ. Τσιρίδου. Πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι ένας στους πέντε από αυτούς τους ανήλικους έκαναν καθημερινή χρήση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυπαραγοντικό και πολυσύνθετο.
Η κ. Τσιρίδου είπε ακόμη ότι εντός της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι θα γίνει νέα έρευνα από τους αρμόδιους φορείς για να ελεγχθούν ξανά οι αριθμοί, εντός Απριλίου. Ανέφερε, εξάλλου, ότι θα εξεταστεί κατά πόσον έχουν φέρει αποτελέσματα τα σχέδια δράσης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
«Αυτό το οποίο αντιληφθήκαμε είναι ότι χρειάζεται, οπωσδήποτε, μία καλύτερη συνεργασία μεταξύ των σχολικών μονάδων και της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ)», είπε η κ. Τσιρίδου, προσθέτοντας ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ζήτησαν περισσότερη συνεργασία με την ΥΚΑΝ.
Δήλωσε ότι είναι επάναγκες σε κάθε σχολική μονάδα να υπάρχει σύμβουλος/ψυχολόγος για να μπορεί να εντοπίζει αυτά τα ζητήματα, σημειώνοντας ότι «σίγουρα δεν είναι απλό να βρίσκεται αυτό το βάρος στους ώμους των εκπαιδευτικών μας». Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των σχολείων.
Σημείωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση του ζητήματος λέγοντας ότι αυτή “είναι μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες που ταλανίζουν την κοινωνία μας».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε από πλευράς του, ότι με πρωτοβουλία της κ. Τσιρίδου συζητήθηκε για πολλοστή φορά στο Κοινοβούλιο η κοινωνική μάστιγα της χρήσης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση συγκεκριμενοποιήθηκε στα ζητήματα που αφορούνσ τη χρήση από τα νερά άτομα, δυστυχώς, και μαθητές.
«Η κατάσταση είναι από ανησυχητική μέχρι επικίνδυνη και επειδή πλέον η πληγή έχει κακοφορμίσει, οι διαπιστώσεις δεν είναι αρκετές», είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «αναμένουμε από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, που προσπαθούν μεν, να φροντίσουν ούτως ώστε και στα ζητήματα πρόληψης και στα ζητήματα καταστολής, αλλά κυρίως στα ζητήματα αποκατάστασης να ανεβάσουν στροφές».
Πηγή: ΚΥΠΕ