Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει εδώ τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες για παροχή εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε σήμερα η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την παγκόσμια εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους και τονίζοντας ότι οι πρόσφατα εμφανιζόμενες παραλλαγές του ιού είναι απόδειξη για αυτό.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στα μέλη του ΕΚ, η Επίτροπος υπενθύμισε ότι από την άνοιξη του περασμένου έτους “έχουμε χάσει περισσότερες από 400.000 ζωές στην ΕΕ”, ενώ “με τις νέες, πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού που εμφανίζονται και ανιχνεύονται στα κράτη μέλη, απέχουμε ακόμη πολύ από τον να έχουμε ξεπεράσει την πανδημία, αλλά έχουμε επίσης γυρίσει μια σελίδα και αρχίζουμε το 2021 με ισχυρά εργαλεία για να σταματήσουμε σταδιακά αυτήν την πανδημία”, επεσήμανε.
Όπως δήλωσε “υπάρχει φως στον ορίζοντα”, καθώς “κάθε μέρα, σε ολόκληρη την ΕΕ, οι ομάδες προτεραιότητας εμβολιάζονται με ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια από την BioNTech / Pfizer και τη Moderna”.
“Θα έρθουν περισσότερα εγκεκριμένα εμβόλια, ελπίζω, τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έλαβε πρόσφατα αίτηση για το εμβόλιο AstraZeneca και αναμένει να λάβει περισσότερες αιτήσεις τους επόμενους μήνες”, υπενθυμίζει.
Η Επίτροπος εξέφρασε μάλιστα ευγνωμοσύνη προς τους επιστήμονες που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές ανακαλύψεις σε χρόνους ρεκόρ και τους αμέτρητους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας”.
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια διάσταση της πανδημίας η Επίτροπος προειδοποίησε ότι “καμία χώρα δεν θα είναι ασφαλής και καμία οικονομία δεν θα ανακάμψει πραγματικά έως ότου ο ιός τεθεί υπό έλεγχο σε όλες τις ηπείρους” και “οι πρόσφατα εμφανιζόμενες παραλλαγές του ιού είναι απόδειξη για αυτό”.
Όπως είπε, “η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παίξει εδώ τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες” για παροχή εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο”.
“Πιστεύουμε βαθιά ότι η δίκαιη πρόσβαση μπορεί να διασφαλιστεί μέσω της πολυμερούς προσέγγισης. Και γι `αυτό ήμασταν από τους αρχιτέκτονες του COVAX σε πολύ πρώιμο στάδιο της πανδημίας με αυτόν τον ακριβή στόχο. Η COVAX, η παγκόσμια δυνατότητα εξασφάλισης δίκαιης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19, στοχεύει να αγοράσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,3 δισεκατομμύρια για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος”, σημείωσε.
Η Επίτροπος εξήγησε ότι “η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ως `Team Europe`, έχουν προσφέρει μέχρι τώρα περισσότερα από 850 εκατομμύρια ευρώ στην COVAX – γεγονός που καθιστά την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές της. Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή και ότι θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε επιπλέον υποστήριξη καθώς προχωράμε. Επίσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια, έχουμε επενδύσει στην παραγωγική ικανότητα ώστε τα εμβόλια να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα σε όλους, παντού. Και ζητήσαμε την ελεύθερη ροή εμβολίων και υλικών χωρίς περιορισμούς στις εξαγωγές, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας εμπορίου και υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Συνεργαζόμαστε επίσης με τα κράτη μέλη για να προτείνουμε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό για την κοινή χρήση εμβολίων πέρα από τα σύνορά μας, ειδικά πριν από την πλήρη λειτουργία του COVAX”, εξήγησε αναλυτικά στα μέλη του ΕΚ.
Η Επίτροπος τόνισε ότι “η μεγαλύτερη δύναμη της ΕΕ είναι η ενοποιημένη φωνή της. Δουλεύοντας μαζί, έχουμε εξασφαλίσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων και μπορούμε να βασιστούμε σε προηγμένες τεχνολογίες, συλλογικές διαπραγματεύσεις και καλές συμβάσεις όσον αφορά την ευθύνη και την παράδοση. Αλλά έχουμε επίσης την ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε τη θέση της δύναμης μας για να υποστηρίξουμε τους άλλους”.
Σημείωσε δε ότι “μέσω του μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, θα βοηθήσουμε ομάδες προτεραιότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της γειτονίας της ΕΕ, καθώς και επαγγελματίες υγείας σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ιδίως στην Αφρική, και τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς σε ανθρωπιστικά περιβάλλοντα να αποκτήσουν έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια”.
Συγκεκριμένα, “θα παράσχουμε επιχορηγήσεις για 70 εκατομμύρια ευρώ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να μπορούν να αγοράσουν εμβόλια από τα κράτη μέλη μας”, ανακοίνωσε. “Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για άμεση υποστήριξη άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ για την ετοιμότητα εμβολιασμού στα Δυτικά Βαλκάνια και τις χώρες γειτονίας”.
“Κάθε μία από αυτές τις προσπάθειες συμβάλλει στον ίδιο στόχο – γρήγορη, ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Και όλα βασίζονται στην ίδια θεμελιώδη αρχή – την παγκόσμια αλληλεγγύη. Αυτό κρατά το κλειδί για έναν υγιέστερο, πιο ίσο και πιο βιώσιμο κόσμο. Και αυτό ωφελεί τον καθένα μας”, επεσήμανε.
“Τέλος, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ακούσει τις εκκλήσεις σας για διαφάνεια, εκτιμώ πλήρως και αναγνωρίζω ότι το δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο της ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει το έργο μας υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όπως γνωρίζετε, δεσμευόμαστε από τις ρήτρες εμπιστευτικότητας στις συμβάσεις. Ωστόσο, χαιρετίζω το γεγονός ότι ο πρώτος από τους προμηθευτές εμβολίων μας συμφώνησε να διαθέσει το κείμενο της συμφωνίας μας στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ελπίζω ότι αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους προμηθευτές εμβολίων για να λάβουμε τη συμφωνία τους να επεκτείνουν αυτήν την πρόσβαση σε εσάς όσο το δυνατόν περισσότερο”, κατέληξε η Επίτροπος.
Πηγή: ΚΥΠΕ