Αρχική Τελευταία Νέα Σκαλώνουν τα έργα για παραλία Lady’s Mile

Σκαλώνουν τα έργα για παραλία Lady’s Mile

Στη γραφειοκρατία και στα ζητήματα χρηματοδότησης φαίνεται να σκαλώνει η προώθηση έργων για την παραλία «Lady’s Mile» στη Λεμεσό.

Το θέμα της υιοθέτησης και υλοποίησης του ρυθμιστικού σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο της περιοχής «Απλώστρα Lady’s Mile» συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εσωτερικών μετά από πρόταση βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ.

Ο προεδρεύων της επιτροπής εσωτερικών, Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ Λεμεσού, δήλωσε ότι παρά τις δεσμεύσεις που υπήρχαν για έναρξη έργων στην περιοχή το 2018, το θέμα σκαλώνει στη γραφειοκρατία.

Τα έργα που προγραμματίζονται προβλέπουν προστασία των βιότοπων καθώς και δημιουργία οδικού δικτύου με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και όχι με άσφαλτο, δημιουργία βασικής υποδομής αποχετεύσεων και ηλεκτροδότηση υποδομών.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, εξακολουθεί να εκκρεμεί το θέμα της χρηματοδότησης των έργων και του ποιος θα αναλάβει τη συνολική δαπάνη που εκτιμάται ότι θα φτάσει στα €6 εκ.

Για την υλοποίηση των έργων προβλεπόταν όπως συνεισφέρει κατά τα 2/3 το κράτος και κατά το 1/3 οι κοινότητες της περιοχής. Εντούτοις, όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή εσωτερικών, πρόκειται για μικρές κοινότητες οι οποίες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνεισφέρουν σε αυτό το βαθμό.

«Το υπουργείο εσωτερικών που είναι το αρμόδιο να αναλάβει σχετική διαβούλευση δεν έχει ανταποκριθεί», είπε ο κ. Γεωργίου.

Προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και σε σχέση με την ολοκλήρωση της έκθεσης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων που προγραμματίζονται.

Ο κ. Γεωργίου, σημείωσε ότι πρόκειται για έργο ζωής για τους Λεμεσιανούς και πως αυτό που επιδιώκεται είναι να υπάρξει προστασία και περιβαλλοντική ισορροπία, να αξιοποιηθεί ο χώρος, ο βιότοπος και η παραλία που δέχονται μεγάλη επιβάρυνση λόγω της καταπόνησης της περιοχής.

«Ζητούμε από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε μέχρι το Δεκέμβριο, οι αρμόδιες αρχές να είναι σε θέση να προβούν σε δημόσια παρουσίαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την αξιοποίηση και την αναβάθμιση της περιοχής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, έκανε λόγο για τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της παραλίας «Lady’s Mile» και για καταστροφή του υγροβιότοπου της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Σημείωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στα εν λόγω έργα έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η εφαρμογή του, έτσι ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον μέσα από δομές που θα καλύψουν τις ανάγκες των χρηστών της παραλίας, όπως είπε.

stockwatch.com.cy