Επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση της ψηφιακής απεικόνισης και ελαχιστοποίηση της δόσης ακτινοβολίας
Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων του, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προχώρησε στην αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος ψηφιακής αγγειογραφίας (αγγειογράφος), στο Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Το νέο, τελευταίας γενιάς σύστημα ψηφιακής αγγειογραφίας, χαρακτηρίζεται από βέλτιστη ψηφιακή απεικόνιση με την ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.
Το εν λόγω σύστημα, είναι κατάλληλο για διενέργεια κάθε είδους αγγειογραφίας (αγγειογραφία καρδιάς ή στεφανιογραφία, αγγειογραφία εγκεφάλου και αγγειογραφία περιφερικών αγγείων) αλλά και για νευροακτινολογικές εξετάσεις/επεμβάσεις.
Τι είναι η αγγειογραφία
Η αγγειογραφία, αποτελεί ακτινοσκοπική εξέταση (με χρήση ακτινών Χ). Χρησιμεύει στην απεικόνιση του αυλού των αρτηριών μετά από έγχυση σκιαγραφικής ουσίας μέσα στη αρτηρία με την βοήθεια ειδικού καθετήρα.
Η αγγειογραφία των στεφανιαίων αγγείων (αρτηρίες της καρδιάς), χρησιμεύει στην ανίχνευση πιθανών στενώσεων ή αποφράξεων σε αυτές.
Οι στενώσεις ή αποφράξεις των στεφανιαίων αρτηριών οφείλονται σε συσσώρευση χοληστερόλης στο τοίχωμα του αγγείου και αποτελούν αιτία πόνου στο στήθος (στηθάγχη). Αιφνίδια απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας λόγω θρόμβου (πήγμα αίματος) προκαλεί έμφραγμα μυοκαρδίου.
Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του ΓΝ Λεμεσού
Το Τμήμα Επεμβατικής Καρδιολογίας του ΓΝ Λεμεσού, που ιδρύθηκε το 2005, στελεχώνεται με έμπειρους Ιατρούς, Νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό και είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα μέσα για διάγνωση και θεραπεία όλων των παθήσεων που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο πεδίο.
Είναι πλήρως εξοπλισμένο, τόσο με διαγνωστικά μέσα (ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα [IVUS], λειτουργική μελέτη στεφανιαίων στενώσεων [iwFR/FFR ]) όσο και με θεραπευτικά μέσα (περιστροφική αθηρεκτομή [Rotational Atherecotmy], αγγειοπλαστική με χρήση καθετήρα λέιζερ [Excimer Laser Coronary Angioplasty]), αγγειοπλαστική με χρήση μπαλονιού λιθοτριψίας [Shockwave Intravascular Lithotripsy], προς εκτέλεση αγγειοπλαστικής σε σύμπλοκες στενώσεις στεφανιαίων αρτηριών.
Στο Τμήμα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα για εμφύτευση και έλεγχο/προγραμματισμό ενδοκαρδιακών συσκευών όπως βηματοδοτών και απινιδωτών.
Καρδιολογική Κλινική ΓΝ Λεμεσού
Το Τμήμα υπάγεται στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λεμεσού, έργο της οποίας είναι η πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία όλων των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος.
Στην Κλινική αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά, ακόμη και τα πλέον απαιτητικά/πολύπλοκα περιστατικά, παρέχοντας ολοκληρωμένη ιατρική κάλυψη και φροντίδα στον ασθενή.
Ιδιαίτερη έμφαση, δίνεται στην έγκαιρη και επαρκή ενημέρωση της οικογένειας, σχετικά με την πορεία της νόσου του ασθενούς.
Στην Καρδιολογική Κλινική υπάγονται επίσης και τα Τμήματα Εξωτερικών Ιατρείων και Αναίμακτης Καρδιολογίας (υπερηχογράφημα καρδίας, δοκιμασία κοπώσεως, 24-ώρη καταγραφή καρδιακού ρυθμού).
Ο ΟΚΥπΥ
Με πρώτιστο στόχο την συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, ο ΟΚΥπΥ επενδύει συνεχώς σε υποδομές και εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση και έρευνα.
***Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με την Καρδιολογική Κλινική του ΓΝ Λεμεσού, στον σύνδεσμο: https://shso.org.cy/clinic/kardiologiki/ ή στο τηλέφωνο 25801437 και 25801478