Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Αναμορφώνεται το Καρνάγιο

Λεμεσός: Αναμορφώνεται το Καρνάγιο

13910386725_0ba936227a_z.jpg

Μια ακόμα περιοχή της Λεμεσού, αυτή του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης, αναζητεί και φαίνεται ότι τελικά θα επιτύχει να επανεύρει μέσα στα επόμενα χρόνια τον χαρακτήρα της με την υλοποίηση έργων υποδομής, την αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων, αλλά και τη δημιουργία νέων χρήσεων. 

Πρόκειται για το παραλιακό τμήμα του Δήμου Λεμεσού μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού και της περιοχής νοτίως της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού κέντρου της πόλης. Ωστόσο, η ύπαρξη στον χώρο των οινοβιομηχανιών και ορισμένων άλλων βιομηχανικών μονάδων και άλλων χρήσεων βιοτεχνιών και επαγγελματικών εργαστηρίων που λειτουργούσαν κατά μήκος της παραλίας, παρεμπόδιζαν μέχρι σήμερα τη μετεξέλιξή του, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή, που για πολλές δεκαετίες επικράτησε να αποκαλούμε Kαρνάγιο, να θεωρείται ως η πλέον υποβαθμισμένη. 

Αυτή η εικόνα δεν αρέσει στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο που προωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιδιώκει την ουσιαστική αναζωογόνηση και εξωραϊσμό του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης.
Με την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης της περιοχής, όπως εκτιμάται από την τοπική Αρχή, θα αξιοποιηθεί αυτό «το παρθένο και μεγάλο κομμάτι της Λεμεσού», θα βελτιώσει αισθητικά την υφιστάμενη εικόνα της περιοχής, θα εξαλειφθούν οι όποιες παράνομες επεμβάσεις ή επεκτάσεις και θα υπάρξει μια εξισορροπημένη ανάπτυξη. Θα εκλείψει επιτέλους και εκείνος ο διαχωρισμός που χαρακτηρίζει σήμερα τη Λεμεσό, διαιρώντας την σε ανεπτυγμένη από τη μια και υποβαθμισμένη από την άλλη. «Οι δύο όψεις που παρουσιάζει σήμερα η πόλη θα πρέπει ταιριάξουν στο ίδιο νόμισμα, με μιαν ενιαία ταυτότητα για τη Λεμεσό», υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες. 

Η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών και η γενικότερη αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου, προγραμματίζεται να γίνει έτσι ώστε να αποτελέσει μια ξεχωριστή ανάπτυξη (οικιστική – εμπορική – τουριστική) με άλλες χρήσεις και λειτουργίες, εστιατόρια, καφετερίες, μπαράκια, και άλλους χώρους ψυχαγωγίας, οι οποίες θα συνδέονται αρμονικά και οργανικά με τον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό της πόλης. 

Ο πρότυπος χαρακτήρας που επιδιώκεται να δοθεί στην περιοχή καθορίζεται μέσα από σχετική μελέτη που ετοιμάστηκε από τον Αρχιτεκτονικό Οίκο Συμβούλων Μελετητών «Πολιτεία–Αρμός και Συνεργάτες», που εκπροσωπεί ο Νίκος Μεσαρίτης, αρχιτέκτονας μηχανικός, και το σχεδιαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Θεωρείται βέβαιο ότι με την εφαρμογή των σχεδίων, θα υπάρξει μια, πέραν του προσδοκώμενου, μεταμόρφωση του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης στο σύνολό του. 
Στόχος του σχεδίου είναι η αναζωογόνηση της περιοχής, μέσω της βελτίωσης, αναβάθμισης και προσθήκης νέων έργων υποδομής με στόχο την ενίσχυση «προωθητικών δραστηριοτήτων για την απόκτηση ταυτότητας», διασφαλίζοντας τη ζωτικότητα και βιωσιμότητα της περιοχής. Η αναβίωση της περιοχής με ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σωστή αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και που από τα μέσα του 20ού αιώνα αποτελούσαν ισχυρό πόλο ανάπτυξης για όλη την Κύπρο. 

H ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας (ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και προσέλκυση νέων επιθυμητών επιχειρήσεων με πολεοδομικά κίνητρα). Ο εμπλουτισμός δραστηριοτήτων για αναψυχή και ψυχαγωγία. Η ετοιμασία ειδικευμένων σχεδίων ανάπλασης σημαντικών χώρων της περιοχής. Η ανάπτυξη συστήματος χώρων πρασίνου, δικτύων πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και βέβαια προσβάσεων στην παραλία.

Με το Σχέδιο καθορίζονται πλέον με σαφήνεια και αυστηρότητα οι χρήσεις γης, η εμπορική και τουριστική ανάπτυξη, η λειτουργική αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών διατηρητέων κτηρίων και ιδιαίτερα των αξιόλογων δειγμάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που αποτελούν μοναδικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης, αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η υλοποίηση των κατάλληλων εμπορικών και οικιστικών αναπτύξεων και βέβαια η κυκλοφοριακή διαχείριση της περιοχής. 

Οι σχεδιασμοί προσβλέπουν σε μιαν ενιαία αξιοποίηση της περιοχής Kαρνάγιο, συνδέοντας τους χώρους όπου κατασκευάζεται το έργο της μαρίνας και τους χώρους του παλιού λιμανιού που διαμορφώνεται σε γραφικό ψαρολίμανο και άλλους χώρους αναψυχής, με την περιοχή του Μεσαιωνικού Κάστρου, την περιοχή της Επίχωσης και το αστικό κέντρο της πόλης. 

ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟΚΤΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

«Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού προγράμματος ανάπλασης της περιοχής μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, «θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβίωση, ανάπτυξη και γενικότερα στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του παραλιακού μετώπου δυτικά της πόλης. Θα προσδώσει μια εντελώς διαφορετική όψη, θα αποκτήσει ταυτότητα και ζωντάνια μια, κατά γενική ομολογία, υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά περιοχή της Λεμεσού». 

Η αναζωογόνηση της περιοχής, μέσω της βελτίωσης, αναβάθμισης και προσθήκης νέων έργων υποδομής, θα διασφαλίσει τη ζωτικότητα και βιωσιμότητά της, ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, τονίζοντας ότι με την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς και τη σωστή αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων και άλλων εγκαταστάσεων, η προσέλκυση νέων επιθυμητών επιχειρήσεων με πολεοδομικά κίνητρα, ο εμπλουτισμός δραστηριοτήτων για αναψυχή και ψυχαγωγία, η ανάπλαση σημαντικών χώρων της περιοχής, η ανάπτυξη του οδικού δικτύου, χώρων πρασίνου, δικτύων πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και βέβαια προσβάσεων στην παραλία θα προσδώσουν στην περιοχή αναμφίβολα έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. 

13910386725_0ba936227a_z.jpg

Aκταία Οδός και πλατεία Ειρήνης 

Η ανακατασκευή της Ακταίας Οδού (σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου μεταξύ του παλιού και νέου λιμανιού της πόλης) θεωρείται καθοριστικής σημασίας έργο για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τους μελετητές, η Ακταία Οδός διαμορφώνεται ως δρόμος περιβαλλοντικού χαρακτήρα με γραμμικό πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, διαβάσεις πεζών. Επιπρόσθετα, για την ορθή λειτουργία της Ακταίας Οδού θα πρέπει να γίνει διαπλάτυνση της οδού Αλεξάνδρειας και της οδού Έδισσον, καθώς και διαμόρφωση του οδικού άξονα μεταξύ οινοβιομηχανίας ΚΕΟ και Κεραμείου. 

Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή παραθαλάσσιας πολυλειτουργικής πλατείας υπό μορφή «ραχοκοκαλιάς» που θα εκτείνεται σε όλη την παράκτια περιοχή, από το νέο λιμάνι μέχρι τον δρόμο πρόσβασης στον χώρο της μαρίνας. Η γραμμική πλατεία θα διαμορφωθεί ως πεζόδρομος ελεύθερης και ασφαλούς κίνησης, ως χώρος παιχνιδιού για τα παιδιά και ως χώρος υποδοχής πολλαπλών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. 

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών της περιοχής οι μελετητές εισηγούνται τη δημιουργία δυο υπαίθριων δημόσιων οργανωμένων χώρων χωρητικότητας 150 θέσεων ο καθένας. Ο ένας στην περιοχή των οδών Ιντίρας Γκάντι και Χολαργών και ο δεύτερος στην περιοχή της οινοβιομηχανίας ΛΟΕΛ. 

Τα σχέδια προβλέπουν επίσης τη διαμόρφωση του χώρου μεταξύ της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου και του μουσουλμανικού τεμένους Τζετίτ σε πλατεία η οποία θα ονομαστεί πλατεία Ειρήνης, η οποία θα συνενώνει τα θρησκευτικά μνημεία των δυο κοινοτήτων, καθώς επίσης και την ευρύτερη περιοχή μέσω της μαρίνας. 

Οι εμπνευστές του σχεδίου εισηγούνται ακόμη και κάποια επιμέρους έργα που θα βελτιώσουν το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, την ανάπλαση του υφισταμένου πάρκου των οδών Καστανιάς και Νίκου Ρούσου, ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό ποιοτικό δημόσιο χώρο, και την αναβάθμιση του παράκτιου χώρου της Αρχής Λιμένων. Στον χώρο προτείνεται η δημιουργία εμβληματικού κτηρίου το οποίο θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την περιοχή και παράλληλα τη διαμόρφωση αστικής πλατείας με δυνατότητα διεξαγωγής εκδηλώσεων. 

Οι μελετητές εισηγούνται ακόμη τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου βόρεια του Καρνάγιου σε πολυλειτουργικό πάρκο δραστηριοτήτων, τη διαμόρφωση ανοικτού δημόσιου χώρου στην περιοχή της οινοβιομηχανίας ΕΤΚΟ σε πάρκο αθλητικών δραστηριοτήτων, τη δημιουργία μικρού λιμανιού στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από τις ιδιοκτησίες της οινοβιομηχανίας ΣΟΔΑΠ και της Συνεργατικής Εταιρείας Διάθεσης Χαρουπιών, τη δημιουργία μικρής νησίδας στον θαλάσσιο χώρο με δυνατότητα τοποθέτησης μικρών χρήσεων αναψυχής και διευκολύνσεων για λουόμενους, καθώς επίσης τη δημιουργία γραμμικού πάρκου. 

13910841944_06b7599445_z.jpg

 

Πηγή: Philenews