Αναμφίβολα η Λεμεσός κατάφερε να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο πιο ψηλό σημείο του βάθρου, σε ό,τι αφορά τα έργα ανάπτυξης και υποδομής στο κέντρο της πόλης και κυρίως στο παραλιακό της μέτωπο. Στο σύνολο της, αυτή η θεαματική αλλαγή έχει συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική πρόοδο της πόλης, αλλά ταυτόχρονα και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων, ντόπιων και ξένων.
Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, η αναμόρφωση του παραλιακού δρόμου με τον πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο κατά μήκος της θάλασσας, η διαμόρφωση της Ακτής Ολυμπίων και του ΓΣΟ, η ανάπλαση της παραλιακής επίχωσης, του παλιού λιμανιού, και το πολύ σημαντικό έργο της μαρίνας, συμπληρώνουν το ριζικό «λίφτινγκ» που έγινε τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό, ώστε η πόλη να αποκτήσει τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα και να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Δικαιολογημένα η τοπική Αρχή, αλλά και οι πολίτες, αισθάνονται μια ιδιαίτερη περηφάνια ιδιαίτερα για το, αρκετών χιλιομέτρων, παραλιακό μέτωπο, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τα αλλεπάλληλα έργα που έχουν γίνει. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επισκέπτες της Λεμεσού, προερχόμενοι από άλλες πόλεις της Κύπρου, όταν ρωτηθούν σχετικά, προτάσσουν σ’ αυτά που τους ελκύουν το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
Πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος κατά μήκος της θάλασσας (που καθημερινά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου συγκεντρώνουν εκατοντάδες περιπατητές και ποδηλάτες), μια σειρά από αναψυκτήρια σε απόσταση αναπνοής από το κύμα. Παιδότοποι και κατά διαστήματα μικροί χώροι πρασίνου και ξεκούρασης, το παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο, το παλιό λιμάνι και βέβαια το μεγάλο και πολύ σημαντικό έργο της μαρίνας.
Ενώ όμως το παραλιακό μέτωπο στην νότια πλευρά του παρουσιάζει αυτή την υπέροχη εικόνα, στην άλλη πλευρά, τη βόρεια, κάνουν «χαλάστρα» τα παλιά και ιδιαίτερα τα ασυντήρητα, για πολλά χρόνια, κτήρια σε συνδυασμό με αρκετές παρεμβάσεις που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, είτε λόγω συνειδητής παρανομίας είτε λόγω έλλειψης καλαισθησίας και αισθητικής. Όπως διαπιστώνεται, η ποιότητα των κτηρίων, του δομημένου περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο, παρουσιάζει συμπτώματα περιβαλλοντικής φθοράς και οπτικής ρύπανσης.
Στα πλείστα τμήματα του παραλιακού δρόμου, πέραν από τις ελλείψεις βασικής τουριστικής υποδομής, παρατηρούνται φαινόμενα ανεξέλεγκτης δόμησης, αυθαιρεσιών, επεμβάσεων και παρανομιών (αυθαίρετες προσθήκες κι επεκτάσεις, τοποθέτηση ακαλαίσθητων πινακίδων φωτεινών και μη, παρανόμων στεγάστρων κ.ά.). Αυτή η διάσταση όσο αφορά την αισθητική δεν αρέσει στον Δήμο Λεμεσού, ο οποίος μέσα από ένα μακρόπνοο σχέδιο που προωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, επιδιώκει, εάν και εφόσον εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια, την υλοποίηση μιας σειράς έργων με στόχο την ουσιαστική αναζωογόνηση, βελτίωση και εξωραϊσμό των κτηρίων του παραλιακού μετώπου της πόλης, που καλύπτουν μια έκταση 3,5 χιλιομέτρων από την περιοχή από το παλιό λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο «Crowne Plaza» που εμπίπτει στα όρια του Δήμου Λεμεσού. Για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος όπως έχει εκτιμηθεί θα απαιτηθεί μια δαπάνη στα 5-6 εκατ. ευρώ.
Πηγή: “Φ”