Νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης και απόσπασης εμπορεύματος μεγάλης χρηματικής αξίας, διερευνά η Αστυνομία, μετά από καταγγελία που υπέβαλε σήμερα στο ΤΑΕ Λεμεσού, λειτουργός εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό. Την υπόθεση διερευνά το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού.
Σύμφωνα με τα υπό διερεύνηση στοιχεία, τον περασμένο Οκτώβριο, η εταιρεία έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – e-mail, σύμφωνα με το οποίο εταιρεία που εδρεύει σε χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόταν να αγοράσει εμπόρευμα. Αφού από περαιτέρω επικοινωνία τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι δύο εταιρείες συμφώνησαν τη συναλλαγή, η κυπριακή εταιρεία διεκπεραίωσε τη μεταφορά και στην παράδοση του εμπορεύματος, όπως υποδείχθηκε από τους δήθεν αγοραστές, σε εγκαταστάσεις στην ευρωπαϊκή χώρα.
Λίγες μέρες αργότερα, αφού η πληρωμή για το εμπόρευμα αξίας 81,606 Δολαρίων Αμερικής δεν είχε εξοφληθεί, λειτουργοί της κυπριακής εταιρείας επικοινώνησαν με λειτουργούς της ευρωπαϊκής εταιρείας και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για απάτη, αφού τους αναφέρθηκε ότι, η εν λόγω ευρωπαϊκή εταιρεία ουδέποτε είχε προβεί στην παραγγελία του εμπορεύματος.
Με αφορμή και αυτή την νέα υπόθεση διαδικτυακής απάτης, η Αστυνομία καλεί εκ νέου το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις ηλεκτρονικές συνδιαλλαγές του.
Σε αυτή τη μορφή απάτης οι δράστες, δημιουργούν και χρησιμοποιούν e-mail, που είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό ενός πραγματικού φυσικού ή νομικού προσώπου, συνεργάτη ή εταιρείας. Μέσω μηνυμάτων με το πλαστό e-mail και προσποιούμενοι ότι είναι το ενδιαφερόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συνεργάτης ή εταιρεία, οι δράστες πετυχαίνουν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά, ή και εμπορεύματα, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη υπόθεση που διερευνά η Αστυνομία.
Για αποφυγή εξαπάτησης του, συστήνεται στο κοινό να είναι πάντοτε πολύ προσεκτικό. Προτρέπεται όπως, προτού προχωρήσει σε τέτοιες συναλλαγές, να επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τους συνεργάτες ή εταιρείες, για επαλήθευση. Τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πάντα μέσω αριθμών τηλεφώνου, που χρησιμοποιήθηκαν σε παλαιότερες συνομιλίες με τους συνεργάτες ή εταιρείες, ή μέσω αριθμών τηλεφώνου που είναι γνωστοποιημένοι.
Περαιτέρω συμβουλές σχετικά με διαδικτυακές απάτες, ΕΔΩ.