Πάνω από 7.500 άτομα επισκέφθηκαν την 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η οποία έλαβε χώρα το τριήμερο 23-25 Νοεμβρίου 2024, αναφέρουν σε συνέντευξή τους στο ΚΥΠΕ οι διοργανωτές της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού, Χάρης Ιωαννίδης και Άννα Ιωαννίδου. Παράλληλα, σημειώνουν με ικανοποίηση ότι οι στόχοι που είχαν θέσει «έχουν σε σημαντικό βαθμό επιτευχθεί».
Αναφερόμενη στην ανταπόκριση και της προσέλευση του κοινού στην Έκθεση, η Άννα Ιωαννίδου, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ποιήτρια, δηλώνει ότι φέτος από την Έκθεση πέρασαν πάνω από 7.500 επισκέπτες, σημειώνοντας ότι «η προσέλευση στους εκθεσιακούς χώρους αλλά και στις 5 σκηνές ήταν πολύ μεγάλη και αυτό είναι για εμάς ενθαρρυντικό». Όπως λέει, «το να βλέπεις γεμάτους διαδρόμους με κόσμο που ενδιαφέρεται να φυλλομετρήσει νέους τίτλους βιβλίων και γεμάτες σκηνές όπου το κοινό επιλέγει να αφοσιωθεί και να ακούσει έναν αγαπημένο συγγραφέα ή μια συζήτηση σε θέμα που τον ακουμπά, είναι πραγματικά ωραίο».
Εν συνεχεία, η Άννα Ιωαννίδου επισημαίνει ότι φέτος η Έκθεση φιλοξένησε πέραν των 110 εκθετών και πέραν των 120 εκδηλώσεων με 150+ συγγραφείς και ομιλητές από Κύπρο, Ελλάδα, Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. «Νομίζω ότι η αύξηση είναι εκθετική και αυτό μας δίνει ώθηση για να πάμε ακόμη πιο μπροστά», προσθέτει.
Μιλώντας για τον βαθμό επίτευξης των στόχων που έθεσε η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού, η Άννα Ιωαννίδου αναφέρει ότι «οι στόχοι μας για επιμόρφωση και ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και για δημιουργία ενός νέου ερεθίσματος για την κοινότητα με άξονα το βιβλίο και τα γράμματα που να καλλιεργεί αναγνωστική κουλτούρα και να προσφέρει νέα ανοίγματα, έχουν σε σημαντικό βαθμό επιτευχθεί».
Παράλληλα σημειώνει ότι «σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και το όραμά μας για διασύνδεση της τοπικής βιομηχανίας με την περιφέρεια και το εξωτερικό και την εδραίωση της Έκθεσης ως μιας πλατφόρμας συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ επαγγελματιών με έδρα την Κύπρο και το εξωτερικό».
«Σίγουρα μάς ενδιαφέρει η Έκθεση να καταστεί θεσμός, ο οποίος να επανέρχεται κάθε χρόνο δυναμικά ως ένα παράθυρο γνώσης, δημιουργίας και έμπνευσης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», τονίζει.
Απαντώντας στο ερώτημα του ΚΥΠΕ αν υπάρχουν πράγματα που οι διοργανωτές θα ήθελαν να αλλάξουν για την επόμενη διοργάνωση της Έκθεσης, ο εκδότης Χάρης Ιωαννίδης αναφέρει ότι «υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση και αναβάθμιση», προσθέτοντας ότι «τα διδάγματα που αντλούμε από κάθε διοργάνωση είναι πολλά».
«Ως διοργανωτές, στόχος μας παραμένει διαχρονικά η συνεχής αναβάθμιση του προγράμματος και της συνολικής εμπειρίας, τόσο για τους εκθέτες όσο και για τους επισκέπτες, πάντα στο πλαίσιο των οικονομικών μας δυνατοτήτων και των παραμέτρων του διαθέσιμου χώρου», επισημαίνει.
«Μεταξύ άλλων, για το 2025, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την εκδήλωση σε ψηφιακό επίπεδο, με διοργάνωση διαδικτυακών μεταδόσεων για επιλεγμένες εκδηλώσεις», υπογραμμίζει. Παράλληλα, όπως λέει, «επιδιώκουμε την ενσωμάτωση περισσότερων συζητήσεων για κρίσιμα σύγχρονα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, και τη χρήση ακόμη περισσότερων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών». Επιπλέον, σημειώνει, «στοχεύουμε σε μεγαλύτερη εμπλοκή της κοινότητας και όλων των φορέων του βιβλίου της χώρας μας, ώστε να δημιουργήσουμε μια ακόμα πιο συμπεριληπτική και συναρπαστική εμπειρία για όλους».
Κληθείς να αναφέρει τις στιγμές που ο ίδιος ξεχωρίζει από τη φετινή διοργάνωση, ο Χάρης Ιωαννίδης επιλέγει δύο εξ αυτών. Ως εκδότης, λέει ότι ξεχωρίζει τη μεγάλη χαρά που του έδωσε η παρουσία του Desmond Egan, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιρλανδούς ποιητές. «Ο Egan, γνωστός για τη λιτότητα, την ειλικρίνεια και την αξιοπρέπεια της γραφής του, αντλεί έμπνευση από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τις διαχρονικές αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης», τονίζει, προσθέτοντας ότι η παρουσία του Desmond Egan στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού 2024 «αποτέλεσε μεγάλη τιμή για εμάς».
Ως διοργανωτής, ο Χάρης Ιωαννίδης δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι ξεχωρίζει την επιτυχία του Συνεδρίου, «μια μακροχρόνια προσπάθεια που, από την πρώτη κιόλας Έκθεση το 2022, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς». Στόχος του Συνεδρίου, όπως λέει, «είναι η επιμόρφωση όσων επιθυμούν να κατανοήσουν τα σύγχρονα ζητήματα της βιομηχανίας του βιβλίου». Επιπλέον, εκφράζει υπερηφάνεια «για την ποιοτική και επίκαιρη θεματολογία, καθώς και για τους καλεσμένους, οι οποίοι αποτελούν την αφρόκρεμα του κλάδου τους».
«Ας αναλογιστούμε όλοι τι σημαίνει να υποδεχόμαστε στον τόπο μας κορυφαίους επαγγελματίες της παγκόσμιας βιομηχανίας του βιβλίου. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο τιμή αλλά και ευκαιρία να γίνουμε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου που προάγει την καινοτομία, τη γνώση και τη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο», υποδεικνύει.
«Εξίσου σημαντική είναι η δικτύωση και η άμεση επικοινωνία που διευκολύνονται μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις», τονίζει ο Χάρης Ιωαννίδης. «Το Συνέδριο προσφέρει ένα μοναδικό περιβάλλον όπου επαγγελματίες του βιβλίου μπορούν να μοιραστούν γνώση, να ανταλλάξουν ιδέες και να δημιουργήσουν σχέσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου», προσθέτει.
«Ο θεσμός των B2B Meetings αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένος, αποτελώντας σημείο αναφοράς για επαγγελματίες του βιβλίου από την Κύπρο και το εξωτερικό. Αυτός ο θεσμός ανέδειξε τη σημασία της αμεσότητας στις επαγγελματικές σχέσεις και τη δημιουργία συνδέσεων σε ένα περιβάλλον που προάγει τη συνεργασία και την καινοτομία», καταλήγει.