Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Παρίστανε τον εκπρόσωπο εταιρείας πληροφορικής και της απέσπασε 15.000 ευρώ!

Λεμεσός: Παρίστανε τον εκπρόσωπο εταιρείας πληροφορικής και της απέσπασε 15.000 ευρώ!

Την κλοπή χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό μέσω διαδικτύου διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό

 

Συμβουλές από Αστυνομία για αποφυγή τηλεφωνικής και διαδικτυακής απάτης

Την κλοπή του χρηματικού ποσού των 15,000 ευρώ μέσω τηλεφωνικής και διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, μετά από καταγγελία που υπέβαλε γυναίκα στο ΤΑΕ Λεμεσού.

Σύμφωνα με την καταγγελία της παραπονούμενης, πρόσωπο που μιλούσε την αγγλική γλώσσα, με ασιατική προφορά, επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με την ίδια και ισχυρίστηκε ότι είναι εκπρόσωπος γνωστής εταιρείας πληροφορικής και ότι επικοινωνεί μαζί της με σκοπό να τη βοηθήσει να επιλύσει πρόβλημα που δήθεν παρουσιάζει το λογισμικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή της και έπρεπε να επιλυθεί άμεσα.

Αφού η παραπονούμενη πίστεψε τους ισχυρισμούς του υπόπτου προσώπου, ακολουθώντας τις οδηγίες του, εγκατέστησε στο κομπιούτερ της εφαρμογή μέσω της οποίας το ύποπτο πρόσωπο απέκτησε πρόσβαση στον υπολογιστή και στη συνέχεια με πρόφαση ότι χρειαζόταν να πληρωθεί το ποσό των 10 ευρώ για ανανέωση της συνδρομής της παραπονούμενης για χρήση του λειτουργικού λογισμικού της εν λόγω εταιρείας, το ύποπτο πρόσωπο, αναφέροντας στην παραπονούμενη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, της ζήτησε όπως καταγράψει στην ιστοσελίδα τα στοιχεία και κωδικούς των τραπεζικών πιστωτικών καρτών της, πράγμα που έκανε η παραπονούμενη.

Η κλοπή του χρηματικού ποσού των 15,000 από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της παραπονούμενης επιτεύχθηκε στη συνέχεια, με τη χρήση των στοιχείων των πιστωτικών καρτών που η ίδια κατέγραψε στην ύποπτη ιστοσελίδα, ενώ για την απάτη και κλοπή των χρημάτων, η παραπονούμενη ενημερώθηκε αργότερα χθες από εταιρεία που διεκπεραιώνει συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες. Το πρωί σήμερα η ίδια προχώρησε σε καταγγελία στο Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του ΤΑΕ Λεμεσού.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αστυνομία έχει δεχθεί αριθμό καταγγελιών και αναφορών για την νέα αυτή απάτη και έχει δώσει στη δημοσιότητα σχετικές ανακοινώσεις για προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους.

Με αφορμή την νέα αυτή καταγγελία, η Αστυνομία εκ νέου συστήνει ιδιαίτερη προσοχή στο κοινό, για αποφυγή παρόμοιων κακόβουλων τηλεφωνικών κλήσεων ή και διαδικτυακών μηνυμάτων που αποσκοπούν στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τραπεζικά δεδομένα των πολιτών.

Τονίζεται ότι, τα προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία ουδέποτε πρέπει να αποκαλύπτονται σε οποιοδήποτε πρόσωπο, ενώ ο κανόνας «Κανένα τραπεζικό ίδρυμα δεν ζητά τους κωδικούς πρόσβασης των πελατών του», ισχύει και πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη.

Τέλος η Αστυνομία συστήνει όπως οι πολίτες, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διαδικτυακή τραπεζική ή άλλη συναλλαγή, να βεβαιώνονται για την αυθεντικότητα της ιστοσελίδας του τραπεζικού ιδρύματος και οποιασδήποτε άλλης ιστοσελίδας.