Για ανευθυνότητα και προχειρότητα των αρμόδιων υπηρεσιών στο θέμα εφαρμογής των υποδείξεων του Εθνικού Σχεδίου Ναυαγοσωστικής “στο οποίο κάποιοι μπαίνουν τροχοπέδη”, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών – Παραλιών, με αφορμή το νέο ωράριο επάνδρωσης ναυαγοσωστικών πύργων που από σήμερα θα έπρεπε να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες παραλίες (07:00-19:00).
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ναυαγοσωστών – Παραλιών, Ανδρέας Ησυχίου, ανέφερε πως, στην περίπτωση της επαρχίας Λεμεσού, αντί σε οκτώ σημεία να εργάζονται οι ναυαγοσώστες με βάση το νέο ωράριο, με δυο βάρδιες, αυτό εφαρμόζεται μόνο σε δυο σημεία – στο Δασούδι και στην Ακτή Ολυμπίων – ενώ τα υπόλοιπα πέντε συνεχίζουν με το χθεσινό ωράριο 10:00-18:00.
“Θα έπρεπε επίσης από σήμερα να είχαν προσληφθεί στη Λεμεσό επτά νέοι ναυαγοσώστες, ωστόσο προσλήφθηκαν τέσσερις”, συμπλήρωσε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι το καινούργιο τζετ σκι που απέκτησε η Λεμεσός πέρσι, κόστους 40 χιλιάδων ευρώ, παραμένει κλειδωμένο και δεν γνωρίζει κανείς πότε η Επαρχιακή Διοίκηση θα το παραχωρήσει για τις ανάγκες της ναυαγοσωστικής.
Την ίδια ώρα, είπε ο κ.Ησυχίου, ο Δήμος Πάφου συνεχίζει να κρατά κλειδωμένους τους τρεις ναυαγοσωστικούς πύργους των παραλιών του, καθώς δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την απόφαση αύξησης του αριθμού ναυαγοσωστών και το αυξημένο κονδύλι που θα χρειαζόταν (οι Τοπικές Αρχές συνεισφέρουν κατά 50% στο κόστος εργοδότησης τους).
Ως αποτέλεσμα, οι ναυαγοσώστες στις τρεις παραλίες του Δήμου Πάφου, παραμένουν στην άμμο χωρίς τον εξοπλισμό τους, που βρίσκεται κλειδωμένος στους ναυαγοσωστικούς πύργους.
Προβλήματα εντοπίζονται και στη Λάρνακα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ναυαγοσωστών, καθώς τα σκάφη για τους ναυαγοσώστες στις δυο παραλίες του Δήμου (Φοινικούδες και Μακέντζι), βρίσκονται κλειδωμένα στη μαρίνα και τους απαγορεύεται να τα έχουν στην περιοχή ευθύνης τους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η όποια χρήση τους σε κάποιο περιστατικό.
“Δυστυχώς τοποθετούνται σε καίρια πόστα άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα και γι αυτό πάμε πίσω πίσω”, είπε ο κ.Ησυχίου, προσθέτοντας ότι “κάποιοι με τις αποφάσεις τους είναι τροχοπέδη στο Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής και δεν το αφήνουν να προχωρήσει”.
Επίσης, υπέδειξε πως ναυαγοσωστικοί πύργοι στη Λάρνακα είναι ακατάλληλοι και δεν έχουν τύχει συντήρησης με αποτέλεσμα οι ναυαγοσώστες να κάθονται σε καρέκλες και τραπέζια στην άμμο.
Υπέδειξε δε ότι σήμερα, 1η του Μάη, όπου οι παραλίες άρχισαν να κατακλύζονται από λουόμενους, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι περιοχές λουομένων, αφού δεν τοποθετήθηκαν πουθενά στην Κύπρο σημαδούρες.
“Μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι να τοποθετήσουν τις σημαδούρες, ο καθένας με σκάφος ή τζετ σκι , μπορεί να έρθει μέχρι την παραλία όπου κολυμπούν οι λουόμενοι, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια τους”, συμπλήρωσε.
Τον Ιούνιο, το θερινό ωράριο ναυαγοσωστικής αναμένεται να διαμορφωθεί σε βάρδιες, 06:00 – 20:00, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.