Έχοντας ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της Λεμεσού, ο ΣΑΛΑ σε συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες ετοίμασε μακροχρόνιο σχεδιασμό για να εξαλειφθούν τα αίτια που τις προκαλούν.
Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, ο ανεξέλεγκτος τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η Λεμεσός τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στις βόρειες περιοχές, επέφερε σημαντική αύξηση της ροής των βρόχινων νερών στις χαμηλότερες περιοχές της πόλης. Σε μερικές περιπτώσεις η φυσική ροή των νερών αποκόπηκε βάναυσα, αφού ακόμα και οι κοίτες των ποταμών γέμισαν με διάφορες κατασκευές, άλλες παράνομες και άλλες νόμιμες, για τις οποίες, άγνωστο πώς, παραχωρήθηκαν άδειες οικοδομής.
Λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παρουσιάζονταν στον συντονισμό των πέντε δημαρχούμενων περιοχών της μείζονος Λεμεσού στην αντιμετώπιση των πλημμυρών σε πολλές περιοχές, ανατέθηκε στο Συμβούλιο η εκτέλεση της βασικής υποδομής αντιπλημμυρικών έργων συνολικού κόστους πέραν των €100 εκατ.
Τα έργα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκαν ή προγραμματίζονται να εκτελεστούν κατά τη Φάση Β2 του αποχετευτικού έργου περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων και αντιπλημμυρικών έργων στην πυκνοκατοικημένη κεντρική και δυτική περιοχή της Λεμεσού. Καθώς επίσης και τεσσάρων δεξαμενών κατακράτησης ομβρίων υδάτων.
Η πρώτη λίμνη κατακράτησης διαμορφώθηκε ήδη στην περιοχή της λίμνης Μακριά, δυτικά του νέου λιμανιού Λεμεσού το 2007, και η δεύτερη στην περιοχή δυτικά της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού – περιοχή Κ. Πολεμιδιών το 2016. Η τρίτη λίμνη προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, νοτίως του υπεραστικού δρόμου Λεμεσού – Λευκωσίας, παρά τη βύθιση κυκλικού κόμβου Αγίου Αθανασίου. Η τέταρτη λίμνη προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Αγίας Φύλας, βόρεια του υπεραστικού δρόμου στην περιοχή Τσιρείου Σταδίου.
Πηγή: “Φιλελεύθερος”