Επιστημονική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, με επικεφαλής την Δρ Έλεν Γκρες, ανέλυσαν στοιχεία για 1.727 ανθρώπους από την Βόρεια Αγγλία που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί ήταν καπνιστές (48,5%), το ένα τέταρτο πρώην καπνιστές (27%) και οι υπόλοιποι μη καπνιστές (24,5%).
Οι καπνιστές ήταν περίπου δέκα χρόνια νεότεροι σε σχέση με τους πρώην και τους μη καπνιστές, όταν υπέστησαν το έμφραγμα. Είχαν επίσης διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους μη καπνιστές, να έχουν εκδηλώσει στο παρελθόν και άλλα επεισόδια στεφανιαίας νόσου.
Ήταν ακόμη τρεις φορές πιθανότερο, σε σχέση με τους μη καπνιστές, να έχουν περιφερική αρτηριακή νόσο, μια πάθηση στην οποία οι εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία περιορίζουν την τροφοδοσία των κάτω άκρων με αίμα.
Γενικά, οι καπνιστές ανεξαρτήτως ηλικίας είχαν υπερτριπλάσια πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα σε σχέση με τους συνομηλίκους μη και πρώην καπνιστές από κοινού. Όμως, ειδικά για τους καπνιστές έως 50 ετών, η πιθανότητα εμφράγματος ήταν 8,5 φορές μεγαλύτερη.
Οι καπνιστές 50 – 65 ετών είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, ενώ οι καπνιστές άνω των 65 ετών τριπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Με δεδομένο ότι οι νεότερης ηλικίας άνθρωποι έχουν λιγότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη κ.α.), ο αυξημένος γι’ αυτούς κίνδυνος εμφράγματος πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο κάπνισμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Μια δεύτερη μελέτη του Αμεριξανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventive Medicine, δείχνει ότι ακόμη κι αν σταματήσει κανείς το κάπνισμα μετά τα 60, μπορεί να αποκομίσει όφελος καθώς θα μειωθεί η πιθανότητα να πεθάνει πρόωρα μετά τα 70. Οι καπνιστές άνω των 70 ετών είχαν υπετριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα.ΠΗΓΗ: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ…