Αρχική Τελευταία Νέα Μειώθηκε το ενδιαφέρον για τα Κυπριακά Διαβατήρια

Μειώθηκε το ενδιαφέρον για τα Κυπριακά Διαβατήρια

Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο ενδιαφέρον επενδυτών για πολιτογραφήσεις, στον απόηχο της δημοσιότητας που δόθηκε διεθνώς στην πολιτογράφηση του καταζητούμενου Μαλαισιανού επενδυτή.

Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι υπάρχει ουσιαστική κάμψη στη συγκεκριμένη αγορά.  Διαφωνούν, όμως, ως προς τις αιτίες της διαφαινόμενης ύφεσης της «βιομηχανίας» των διαβατηρίων, παραπέμποντας από τη μια στα αυστηρότερα κριτήρια που ισχύουν από τον Μάιο και από την άλλη στην άρση της εχεμύθειας της διαδικασίας.

Έπεσαν στις μισές οι αιτήσεις

Ο πρόεδρος του κυπριακού οργανισμού προώθησης επενδύσεων, Μιχάλης Μιχαήλ, δήλωσε στη StockWatch ότι «από το καλοκαίρι και μετά όταν άρχισαν να εφαρμόζονται τα νέα αυστηρά μέτρα μειώθηκε στα μισά η ροή αιτήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ αυτό οφείλεται στο ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον €150 χιλ. (€75 χιλ. στο ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας και €75 χιλ. στον ΚΟΑΓ).

Ειδικότερα υπενθύμισε ότι οφείλεται στο ότι με βάση τα νέα μέτρα ο αιτών θα πρέπει να είναι κάτοχος θεώρησης Schengen ενώ θα υποβάλλεται και σε ενδελεχή έλεγχο (enhanced due diligence) από το υπουργείο εσωτερικών.

Ο κ. Μιχαήλ, που είναι εκ των θερμών υποστηρικτών της αμφιλεγόμενης πολιτικής παραχώρησης διαβατηρίων, υποβαθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως προκαλούν οι κόντρες που ξέσπασαν στο εσωτερικό μέτωπο.  Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχουν λεχθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι «ο θόρυβος αυτός γίνεται μεταξύ μας για εσωτερική κατανάλωση και ουδόλως έχει επηρεάσει την επενδυτική δραστηριότητα».

«Τι ενδιαφέρει ένα ξένο επενδυτή ποιος απέκτησε κυπριακό διαβατήριο;», διερωτάται.

Συνέχεια στο stockwatch.com.cy

Προηγούμενο άρθροΠώς θα βάλουν φρένο στο κυκλοφοριακό χάος στον κόμβο Αγ. Φύλας
Επόμενο άρθροΣτην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση ο Μανώλης Γλέζος