Αρχική Διεθνή Μετάλλαξη του κορωνοϊού, που σαρώνει τον κόσμο, εντοπίστηκε και στη νοτιοανατολική Ασία

Μετάλλαξη του κορωνοϊού, που σαρώνει τον κόσμο, εντοπίστηκε και στη νοτιοανατολική Ασία

Η νοτιοανατολική Ασία είναι αντιμέτωπη με ένα στέλεχος του νέου κορωνοϊού για το οποίο γίνεται μελέτη στις Φιλιππίνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτή η μετάλλαξη κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.

 

Το στέλεχος D614G, που έχει εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη, ανιχνεύθηκε σε εστία κορωνοϊού στη Μαλαισία, με 45 κρούσματα, που προκλήθηκε όταν κάποιος που επέστρεψε από την Ινδία παραβίασε την καραντίνα των 14 ημερών. Οι Φιλιππίνες εντόπισαν το στέλεχος σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Η μετάλλαξη «φέρεται να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης ή μόλυνσης, αλλά ακόμη δεν έχουμε αδιάσειστες αποδείξεις ότι αυτό θα συμβεί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας των Φιλιππίνων, Μαρία Ροσάριο Βεργκέιρε.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε πολλές άλλες χώρες και έχει γίνει η επικρατέστερη παραλλαγή του ιού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως το στέλεχος αυτό προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια. Το στέλεχος έχει ανιχνευθεί και σε πρόσφατες εξάρσεις στην Κίνα.

Δεν υπάρχει απόδειξη από την επιδημιολογία ότι η μετάλλαξη είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Κόουλινγκ, επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Εντοπίζεται πιο συχνά τώρα σε σύγκριση με το παρελθόν, κάτι που δείχνει ότι μπορεί να έχει κάποιου είδους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών του Covid-19», συμπλήρωσε.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και να λαμβάνει μεγαλύτερες προφυλάξεις, επειδή αυτό το στέλεχος εντοπίστηκε τώρα στη Μαλαισία», έγραψε στο Facebook ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας, Νουρ Χισάμ Αμπντουλάχ, υποστηρίζοντας ότι το στέλεχος μπορεί να είναι 10 φορές πιο μεταδοτικό, χωρίς όμως να επικαλείται κάποια μελέτη.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το στέλεχος αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι υπάρχουσες μελέτες για εμβόλια για τον κορωνοϊό μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές απέναντι στον ιό. Πάντως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cell Press, είναι απίθανο η μετάλλαξη να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή.

«Το στέλεχος μπορεί να είναι λίγο πιο μεταδοτικό. Δεν έχουμε ακόμη επαρκείς αποδείξεις για να το εκτιμήσουμε αυτό, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικό», δήλωσε από την πλευρά του ο Κόουλινγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Με πληροφορίες από Bloomberg | Πηγή: www.lifo.gr