Αρχική Τελευταία Νέα Επιστολή Διαμαρτυρίας του Πρωτοπρεσβύτερου Στυλιανού Κωνσταντίνου προς τα MME

Επιστολή Διαμαρτυρίας του Πρωτοπρεσβύτερου Στυλιανού Κωνσταντίνου προς τα MME

Σάλο είχαν προκαλέσει οι ενέργειες της Μητρόπολης Λεμεσού να μεταθέσει την ώρα του εσπερινού και να καλέσει τους πιστούς να συμμετάσχουν πριν από την έναρξη των αυστηρότερων μέτρων στις 24 Μαρτίου. Ως επακόλουθα των ενεργειών αυτών, τα ΜΜΕ είχαν αναφέρει και σχολιάσει το όλο ζήτημα. 

Με την πιο κάτω επιστολή, ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου απευθυνόμενος στο Τηλεοπτικό Σταθμό “Σίγμα” και την Ημερήσια Εφημερίδα “Πολίτη” θέτει τις δικές του σκέψεις και προβληματισμούς για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.

Αυτούσια η επιστολή:

Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου

Αισώπου 12Α

4190 Ύψωνας – Λεμεσός

Τηλ: 99662761

4 Απριλίου, 2020

Προς:

α)  Τηλεοπτικό Σταθμό “Σίγμα”

β)  Ημερήσια Εφημερίδα “Πολίτη”

Αγαπητοί μου,

Αναφέρομαι στα πρόσφατα αντίστοιχα δημοσιεύματα σας αναφορικά με την αλλαγή της ώρας του εσπερινού της 24ης Μαρτίου του 2020, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιο και σε αλλά επικριτικά  δημοσιεύματα εναντίον μελών του ευρύτερου κλήρου της Κύπρου.

Δυστυχώς τα σχόλια, οι σκέψεις και τα άρθρα σας, μας έχουν προκαλέσει πολλές σκέψεις, προβληματισμούς και ταυτόχρονα πάρα πολύ μεγάλο πόνο και αγανάκτηση.

Αναγκάζομαι να στείλω την επιστολή αυτή, για να εκφράσω τα αρνητικά εκείνα συναισθήματα που μου έχουν δημιουργηθεί αλλά και ταυτόχρονα να θέσω κάποια ερωτήματα για να τα απαντήσετε.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ζούμε σε μια ημικατεχόμενη Πατρίδα, στην οποία έχυσαν το αίμα τους ανά τους αιώνες πάρα πολλοί κληρικοί και λαϊκοί για να την κρατήσουν ελεύθερη, ελληνική και ορθόδοξη στην χριστιανική πίστη.  Ένα πλήθος Οσίων, Αγίων Ηρώων – Μαρτύρων στολίζει την ιστορία της πατρίδας μας.  Σε τέτοια μαρτυρική νήσο ζούμε και αγωνιζόμαστε με πίστη στο Θεό έχοντας πρότυπο τους Αγίους Οσίους, Μάρτυρες και Ήρωες, οι οποίοι μας βοηθάνε να κρατάμε την Κύπρο υπό τις συνθήκες ελεύθερη, ελληνική και ορθόδοξη. Σε αυτήν την μαρτυρική νήσο στην οποία ζω, με μεγάλη μου λύπη βλέπω την ασέβεια και την κακία προς τον Θεό, τον Κλήρο και τον συνάνθρωπό μας και γι΄ αυτό υποβάλλω τις σκέψεις και τα ερωτήματά μου.

Αδυνατώ να κατανοήσω για ποιο λόγο έχετε αυτή τη συμπεριφορά.  Σε τι σας έφταιξε η Εκκλησία;  Σε τι φταίει ο ταλαίπωρος κλήρος και το ποίμνιο της δηλαδή ο λαός;  Γιατί κάθε λίγο και λιγάκι δημιουργείτε τόσους πειρασμούς και προβλήματα τόσο στον ιερό κλήρο όσο και στο ποίμνιο; Σε τι σας φταίξαμε;  Σε τι σας έφταιξε πάλι ο Χριστός, η Εκκλησία και οι Ποιμένες αυτής;  Ιδιαίτερα σε τι σας έφταιξε ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.κ. Αθανάσιος;

Ειλικρινά αδυνατώ πλέον να καταλάβω τι θέλετε από τα πιστά μέλη της Εκκλησίας.  Δεν φτάνει ο πόλεμος που μας έχει κηρυχθεί από τον φρικτό και αόρατο κορωνοϊό, φαίνεται ότι και εσείς θέλετε να είστε σε εμπόλεμη κατάσταση γι΄ αυτό σηκώσατε μπαϊράκι.  Μήπως θέλετε  να φύγουμε από τον τόπο μας και να σας αφήσουμε να αλωνίζετε μόνοι;  Αν αυτή είναι η προσπάθειά σας πέστε το ξεκάθαρα για να γνωρίζουμε και εμείς πιο δρόμο θα πρέπει  να ακολουθήσουμε.

Ισχυρίζεστε, ότι η επιθυμία σας είναι να διορθωθεί ο κόσμος.  Πως όμως θα διορθωθεί;  Με αυτά τα οποία τον βομβαρδίζετε συνεχώς;  Πώς να γαληνέψει ο κάθε άνθρωπος και κατ’ επέκταση ο κόσμος, αφού συνέχεια εσείς οι ίδιοι κάνετε τη ζωή του να μοιάζει με θάλασσα τρικυμιώδη;  Πώς να δείξει σεβασμό αφού εσείς πρώτοι και καλύτεροι δεν τον σέβεστε;  Απαιτείτε σεβασμό ενώ εσείς δείχνετε παροιμιώδη ασέβεια.  Διερωτηθήκατε ποτέ τι μηνύματα στέλνετε στον κόσμο και αν προσφέρετε σε αυτόν την πραγματική ανάπαυση και ενημέρωση;

Έχετε βάλει καμιά φορά τον εαυτό σας στη θέση των οικογενειών των κληρικών ή φροντίσατε να νιώσετε έστω και για λίγο τα δικά τους συναισθήματα;  Σκεφθήκατε ποτέ τη συναισθηματική φόρτιση που με τα όσα λέτε και γράφετε, δημιουργείτε στα ίδια τα παιδιά μας που ζουν μέσα στον κόσμο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις γίνονται δέκτες ασύγγνωστης κριτικής που εγγίζει τα όρια του μπούλινγκ.  Όλοι καταδικάζουμε το μπούλινγκ, αλλά εσείς  κάποιες φορές με τα γραφόμενά και τα λεγόμενά σας, ανάλογα με την περίπτωση, έμμεσα το δημιουργείτε.  Φυσικά μπορεί να μας θεωρείτε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στην περίπτωση μας το μπούλινγκ να θεωρείτε και επιτρεπτό ίσως και επιβεβλημένο.

Όλοι συζητούν και κατηγορούν την νεολαία ότι παραστράτησε και ότι χάθηκε ο σεβασμός και αυτή η νεολαία δεν ασχολείται πλέον με τα κοινά.  Σας ρωτώ:  «Ποια είναι τα πρότυπα που έχει η νεολαία ως παράδειγμα και τι διδάσκετε εσείς σήμερα στους νέους μας με τέτοιες συμπεριφορές;»

Κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προβάλλετε συνεχώς και συζητάτε πάντοτε απαιτώντας να υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών, αλλά εσείς ταυτόχρονα καταπατάτε τα δικά μας δικαιώματα,  ως αν εμείς δεν είμαστε μέλη αυτής της κοινωνίας.

Εδώ θα πρέπει να ομολογήσω, ότι νοιώθω την ανάγκη να σας υπενθυμίσω, γιατί είμαι βέβαιος, ότι ξεχάσατε, ότι «Ουδείς αλάνθαστος ειμή ο Θεός».  Όλοι κάνουμε λάθη! Η κρίση και η κατάκριση είναι για τους αδύνατους ανθρώπους.  Οι δυνατοί και σοφοί άνθρωποι ξέρουν να συμβουλεύουν, να συγχωρούν και να αγαπούν.

Έχω πολλά να ρωτήσω και να αναφέρω αλλά θα αρκεσθώ σε αυτά.

Σας παρακαλώ αφήστε μας ήσυχους. Να ζήσουμε όπως θέλουμε με σεβασμό και υπακοή στους νόμους της εκκλησιάς και της πολιτείας μας.   Να κάνουμε τη δουλειά μας όπως ξέρουμε. Ασχοληθείτε με τα σοβαρά προβλήματα του τόπου μας. Σταθείτε και συμπαρασταθείτε στον ταλαιπωρημένο και κουρασμένο λαό μας.  Δείτε ποια πραγματικά είναι η δουλειά σας και ασχοληθείτε επιτέλους με αυτή και αφήστε εμάς να ζήσουμε στην δική μας θρησκεία, παράδοση, ήθη και έθιμά μας.  Φτάνει πλέον αυτή η αδικία και η διαστρέβλωση των πάντων! Ελπίζω αυτό το πονεμένο γράμμα να το λάβει και ο αγαπητός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Νίκος Αναστασιάδης και επιτέλους να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει αυτή την αδικία προς την Ορθόδοξο Εκκλησία της Κύπρου μας, τον κλήρο και τον πιστό λαό της.  Είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και ζητούμε σεβασμό και αγάπη, όπως εμείς προσφέρουμε.

Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να σας συγχωρέσει όπως και εμείς φυσικά σας συγχωρούμε και να σας δώσει την ευλογία Του και την φώτιση για να εργάζεστε σωστά χωρίς διακρίσεις και να εξυπηρετείτε το καλό όλου του λαού και όχι μιας μερίδας.

Μετά πολλής Αγάπης, Προβληματισμού και Πόνου

Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Κωνσταντίνου

Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου

Πολεμιδιών

Υ.Γ. Αντίγραφα της επιστολής αυτής στέλνονται σε αλλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αξιωματούχους και άλλους.